Innovációs kulcsprojektek

Innovációs kulcsprojektek

Az alábbiakban az ELTE-n jelenleg is futó innovációs kulcsprojekteket találja, tematikus bontásban. 

Befektetés a jövőbe  

Mutáns K-Ras onkogént kifejező humán daganatok célzott terápiájának kifejlesztése 

A Természettudományi Kutatóközpont által vezetett konzorcium célja, hogy a részben már ismert, részben most meghatározandó 3D-térszerkezeti információkra alapozva, a legkorszerűbb fragmensalapú molekulatervezés módszerét is felhasználva hatékony gátlószereket azonosítson a mutáns KRas fehérjék gátlására. A 350 millió forint támogatásból megvalósuló projektben az ELTE Természettudományi Kar, a Semmelweis Egyetem és a KINETO Lab Kft. vesz részt. 

Szakmai kapcsolattartó: Perczel András 
E-mail: perczel.andras@ttk.elte.hu   
Tovább a projekt aloldalára 

Új típusú és tömeges tesztelésre alkalmas COVID-19 specifikus laboratóriumi assay-k (koronavírus-specifikus RNS és antitestek kimutatása) fejlesztése és validálása intézményi pilot study keretében 

A projekt az NKFI Alap 350 millió forintos támogatásával az ELTE Természettudományi Kar, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézete, a Pécsi Tudományegyetem és az ImmunoGenes-ABS Zrt. együttműködésében valósul meg.  A projektben a konzorciumvezető ELTE TTK Biológiai Intézet olyan új módszereket (költséghatékony és nagy áteresztőképességű diagnosztikai eljárásokat) fejleszt ki, amelyek a COVID-19 elleni védekezést segítik. Az ezekhez szükséges rekombináns fehérje enzimek előállítása az elmúlt években kialakított, kiemelkedő színvonalú szakmai kompetenciákra és a létrehozott műszeres laboratóriumokra épül. 

Szakmai kapcsolattartó: Kacskovics Imre 
E-mail: imre.kacskovics@ttk.elte.hu  
Tovább a projekt aloldalára 

Koronavírus fertőzéssel szemben természetes védettséget adó faktorok vizsgálata és alkalmazása plazmaterápiában 

Az Országos Vérellátó Szolgálat konzorciumvezetésével megvalósuló projekt keretében a koronavírus-fertőzéssel szemben természetes védettséget adó faktorok vizsgálata és alkalmazása folyik plazmaterápiás kezelésben. A Semmelweis Egyetem, az ELTE és a Testnevelési Egyetem közreműködésével zajló projekt az NKFIH Alap által biztosított 400 millió forint összegű támogatásból valósul meg 2021.01.01 és 2023.12.31 között.  

Szakmai kapcsolattartó: Józsi Mihály 
E-mail: mihaly.jozsi@ttk.elte.hu 
Tovább a projekt aloldalára 

GINOP PLUSZ - Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése 

Intelligens hibrid kivágó szerszámok és integrált minőségbiztosítási jelölőrendszer autóipari bőr kivágó rendszerek számára 

A Pangea Made Kft. konzorciumvezetésével 2022.02.01. és 2025.01.31. között megvalósuló projektben az ELTE TTK Operációkutatási Tanszék kutatói 139 901 780 Ft támogatási összegből 3D fémnyomtatás felhasználásával olyan stanckéseket fejlesztenek ki, amelyek ötvözik a tartósságot a formaválasztás szabadságával, gyorsan és hatékonyan előállíthatók és integráltan képesek kezelni a kiszabott bőrök egyedi jelölésének a problémáját. 

Szakmai kapcsolattartó: Jüttner Alpár 
E-mail: alpar.juttner@ttk.elte.hu   
Tovább a projekt aloldalára 

Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása  

Digitalis mikroszkópia fejlesztése az onkopathológiai, személyre szabott preciziós diagnosztikára 

Az NKFI Alap támogatásával megvalósuló projekt keretében digitális mikroszkópot és onkopatológiai esetkezelő rendszert fejleszt a 3DHISTECH Kft., az ELTE és a Semmelweis Egyetem. Az 1,176 millárd forint összköltségű fejlesztéshez 693,5 millió forint támogatást nyertek el a konzorciumi tagok. Az ELTE TTK kutatói 80 millió forint támogatási összeg felhasználásával a tumor diagosztikus és terápiás célpont klasszifikáló mesterséges intelligencia algoritmust és eljárást alakítanak ki. 

Szakmai kapcsolattartó: Csabai István 
E-mail: istvan.csabai@ttk.elte.hu   
Tovább a projekt aloldalára 

Mesterséges intelligenciával támogatott, gépi látáson alapuló, MOBOT automata raktárleltározó rendszer kifejlesztése 

A Martin Metal Product Fémkereskedelmi Kft és az ELTE Informatikai Kar közös 964,22 millió forint összköltségű projektje egy olyan mesterséges intelligenciával támogatott, gépi látáson alapuló, automata raktárleltározó rendszer létrehozására irányul, amely lehetővé teszi az alapanyag- és félkésztermék-raktárak teljesen robotizált leltározását, amennyiben a tárolt árucikkekre a jó rálátás és megközelítés biztosítható. Az új MOBOT leltározó robot kifejlesztésében való közreműködéshez az ELTE IK kutatói 190,83 millió forint támogatási összeget nyertek el. 

Szakmai kapcsolattartó: Lőrincz András 
E-mail: lorincz@ik.elte.hu   
Tovább a projekt aloldalára 

Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése az ELTE-n 

A projekt az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköze RRF-2.1.2-21-es számú konstrukciójának keretében, bruttó 3,259 milliárd forint összegű európai uniós támogatás segítségével valósul meg 2022 és 2026 áprilisa között. A projekt a természettudományos képzések és a pedagógusképzés gyakorlatorientált programjainak átfogó megújításával, a hallgatók és oktatók kulcskompetenciáinak erősítésével (ELTE Karrierprogram, idegennyelvi képzések modernizálása, intelligens szakosodást támogató készségek fejlesztése), valamint a külföldi partnerintézményekkel közösen folytatott nemzetközi képzéseket fejlesztő lépésekkel járul hozzá a munkaerőpiaci igényeket kiszolgáló, versenyképes felsőoktatási struktúra megteremtéséhez. 

Projektmenedzser: Plesoczki Mihály 
E-mail: plesoczki.mihaly@kancellaria.elte.hu  
Tovább a projekt aloldalára