Az ELTE nemzetközi profilja

Az ELTE nemzetközi profilja

Az ELTE nemzetközi profilja EN

Az ELTE kiterjedt nemzetközi partnerhálózattal rendelkezik. A közel 400 Erasmus-partneregyetem mellett 200 további felsőoktatási intézménnyel áll kapcsolatban és kilenc nemzetközi egyetemi hálózat tagja. Partnerkapcsolatai lehetővé teszik, hogy a hallgatók és oktatók is nemzetközi tapasztalatot szerezzenek - egyrészt külföldi partnereknél eltöltött időszak során, másrészt az ELTE-n tanulva, az ide érkező külföldi oktatókkal és hallgatókkal találkozva. Jelenleg az ELTE-n félévente átlagban 2000 nemzetközi hallgató tanul, akik több mint 80 országból érkeznek.

Az ELTE kutatói nagy nemzetközi kutatói projektek közreműködői és nemzetközi szakmai konferenciák résztvevői. Egyetemünk számos nemzetközi konferencia rendszeres házigazdája, hangsúlyt fektetünk arra, hogy intenzív workshopokon, előadás-sorozatokon lássuk vendégül a különböző szakterületek vezető kutatóit, így évente több mint száz vendégelőadót fogadunk. 

Az Egyetem lehetőségeket nyújt egyéb képzési formákban is: a Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemen például a határon túli régiókban és magyar diaszpórában élő magyar fiatalok képezhetik tovább magukat szaktárgyuk egy-egy speciális területén: a nagy sikerű programon évről évre több mint másfél százan vesznek részt. Kétévente közös programot szervezünk a Heidelbergi Egyetemmel is. Nemzetközi hallgatóinkat a Magyar Nyelvi és Kulturális Egyetemen ismertetjük meg a magyar nyelvvel és kultúrával.

Több nemzetközi kulturális központ működik az egyetemen.

A 2006-ban alapított Konfuciusz Intézet Kína első hivatalos nemzeti kulturális intézete volt Magyarországon és Közép-Európában, ahol a nyelvtanfolyamok mellett ismeretterjesztő előadások, kalligráfia-, főző- és csomózó tanfolyamok is várják az érdeklődőket. A Konfuciusz Intézetek Közép- és Kelet-európai Regionális Oktatási Centruma 2013-ban jött létre az ELTE-n. Az Intézet két alkalommal kapta meg az Év Kiváló Konfuciusz Intézete díjat.

A Közép-Európában elsőként létrehozott Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ célja, hogy népszerűsítse az orosz nyelvet és kultúrát a világban. Az orosz avantgárd formavilágát idéző design szerint készült tér XXI. századi, világszínvonalú könyv-  és médiatárat kínál: audiovizuális hordozókból összeállított tára és szakkönyvtára naprakész anyagot biztosít mind az orosztanuláshoz, mind az orosz kultúra és történelem kutatásában való elinduláshoz. A Központ az orosz állami alapítvány, a Russzkij Mir támogatásával és hálózatában jött létre.

Az ELTE-n működő Egyetemközi Francia Központ (EFK) (Centre Interuniversitaitre d'Études Françaises, CIEF) célja, hogy hatékonyan támogassa a francia nyelv, irodalom és kultúra oktatását a magyarországi felsőoktatási intézményekben és a középiskolákban, hogyösszehangolja a francia tanulmányok terén folyó kutatásokat. Az intézmény székhelyén 80 fős előadóterem, 20 fős szemináriumi helyiség, könyvtár és internetes olvasóterem áll a kutatók, oktatók és egyetemi hallgatók rendelkezésére.

Az újonnan alakult Brazil Tudományos Központ általában a magyar-brazil kapcsolatok ápolásában és az egyetemen folyó, Brazíliához köthető projektek támogatásában játszik szerepet.

Nemzetközi hírek