Spin-off cégek

Spin-off cégek

Az egyetem technológia-transzfer tevékenységének eredményeként az ELTE-hez jelenleg tizennégy spin-off vállalkozás kapcsolódik. A vállalkozásokkal kapcsolatban bővebb információt nyújt Erdei Balázs, az Innovációs Központ innovációs menedzsere. 

ELTE Soft Nonprofit Kft. 

A 2008-ban alapított társaság stratégiai területe az informatikai, műszaki fejlesztés, nagy innováció tartalmú feladatok elvégzése, amelyek a műszaki fejlesztéstől a szoftver termékfejlesztésig terjednek. A cég küldetése, hogy támogassa az ELTE-t, hogy az infokommunikációs szoftvertechnológia kutatás vezető hazai oktató-fejlesztő centruma legyen.  
Kapcsolat: Gábori László
E-mail: lgabori@elte.hu
Tovább a cég honlapjára

Immunogenes Kft. 

A 2007-ben alapított cég fókuszában a géntechnológia áll: az Immunogenes olyan transzgenikus, azaz genetikailag módosított állatokat hozott létre, amelyek révén a jelenleginél sokkal gyorsabban és gazdaságosabban állíthatók elő ellenanyagok. A nemzetközi szabadalommal védett, innovatív technológia nem-kizárólagos hasznosítását 2014-ben a japán Kyowa Hakko Kirin vásárolta meg annak érdekében, hogy terápiás monoklonális ellenanyagokat fejlesszenek. Kutatási együttműködésekben (pl. MTA KOKI, MTA TTK, Szegedi Tudományegyetem, New York University, Semmelweis Egyetem) kutatási, diagnosztikai és terápiás ellenanyagokat fejlesztenek olyan antigének ellen, amelyekkel szemben a korábbi próbálkozások sikertelenek voltak. A cég korábban bekerült "A 100 legérdekesebb magyar innováció" kiadványba is. 
Kapcsolat: Kacskovics Imre
E-mail:imre.kacskovics@immunogenes.com
Tovább a cég honlapjára

Estrato Kutató és Fejlesztő Kft.

A 2004-ben alapított cég az ELTE Környezetoptikai Laboratóriumában létejövő eredmények hasznosítására jött létre, innovatív megoldásaikat egészségügyi és meteorológiai területen is használják itthon és külföldön egyaránt. Horváth Gábor, Barta András, Hegedüs Ramón és Suhai Bence „Eljárás felhőalap-távolság mérésére és berendezés polarizáció mérésére” című találmányát az Estrato Kft. hasznosítja. 
Kapcsolat: Barta András
E-mail: info@estrato.hu
Tovább a cég honlapjára  

EvolVeritas Biotechnológiai Kft. 

Az ELTE és a Magyar Tudományos Akadémia 2016-ban a „Szelektiv MASP-2 inhibitorok gyulladásos és autoimmun betegségek kezelésére” című találmány jogait ellenérték fejében átruházta az EvolVeritas Kft-nek. Az akadémiai kutatók által alapított cég célja, hogy új gyógyszercélpontok felfedezéséhez és a gyógyszerjelölt vegyületek kifejlesztéséhez járuljon hozzá, specifikus fehérjemolekulák kifejlesztése révén. 
Kapcsolat: Pál Gábor
E-mail: palgabor@elte.hu, gabor.pal@evolveritas.com
Tovább a cég honlapjára    

Colleyeder Szoftverfejlesztő Szolgáltató Kft. 

Lőrincz András és Palotai Zsolt az általuk fejlesztett algoritmusaival kapcsolatban (kép és videó feldolgozási algoritmusok és proof-of-concept szoftverek; szóértelmező, bővítő, ontológiaegyesítő és dokumentumkereső algoritmusok és proof-of-concept szoftverek) a termékek fejlesztésére, forgalmazására és támogatására létrehozták a Colleyeder Kft-t. A cég célja, hogy az ELTE Neurális Információ Feldolgozó Csoport kutatási eredményeit gyakorlati alkalmazásokban valósítsa meg.
Kapcsolat: Tősér Zoltán
E-mail: zoltan.toser@gmail.com 

Velgene Biotechnológiai Kutató Kft. 

A Velgene Kft egy kutatási feladat végrehajtására létrejött projekt társaság. A találmány létrehozója Vellai Tibor (ELTE Genetikai Tanszék). A projekt célja az autofágia (önemésztő folyamat) egyik szabályozó kulcsfehérjéjét befolyásolni képes molekula megtalálása és annak gyógyszerjelölt molekulává történő fejlesztése. A szegedi cég öregesdést lassító módszeréről a HVG is beszámolt. 
Kapcsolat: Dr. Erdős Attila
E-mail: attila.erdos@velgene-biotech.com, erdos.attila@gmail.com

Argus Cognitive

Lőrincz András „Argus emóció dekódolás és kódolás analízise (AEDEA)” című találmány hasznosítási jogát ELTE átruházta az Argus Cognitive Inc-re.  Az Argus orvostechnikai szoftvereket állít elő, fejlett biometrikus megoldásaik lehetővé teszik az egészségügyi szakemberek számára, hogy jobb, megalapozottabb klinikai döntéseket hozzanak.
Kapcsolat: Tősér Zoltán
E-mail: zoltan.toser@gmail.com
Tovább a cég honlapjára

Diagnosticum Gyártó és Forgalmazó Zrt.

Prechl József „Immunválasz jellemzésére módszer antigén komplement aktiváció” találmányával kapcsolatban az ELTE és az Magyar Tudományos Akadémia 2008-ban engedélyt adott a Diagnosticum Zrt-nek a hasznosításra. A vállalat legfőbb törekvése és célja, hogy szakmailag magas színvonalat képviselő berendezésekkel, reagensekkel és szolgáltatásokkal járuljon hozzá a minőségi egészségügyi ellátáshoz.
Kapcsolat: Péterfy Ferenc
E-mail: peterfy@diagnosticum.hu
Tovább a cég honlapjára  

Datalyze Research Kft.

A multidisziciplináris tagokból (szociológus, matematikus, pszichológus, adatelemző, marketing szakember) álló társaság adatalapú elemzésekkel támogatja a legnagyobb hazai márkák stratégiai és kommunikációs döntéseit, innovatív online, social media alapú és big data-megoldásokkal.
Kapcsolat: Sütő Anna
E-mail: hello@datalyze.eu
Tovább a cég honlapjára

Vellab Biotech Kft.

Az ELTE kizárólagos hasznosítási jogot adott a Vellab Biotech Kft-nek Vellai Tibor és Sturm Ádám „Életkor meghatározása DNS-ből” című know-how-ra vonatkozóan. 

CollMot Robotikai Kutató-fejlesztő Kft.

A céget az ELTE Biológiai Fizika Tanszék Robotika laborjának munkatársai alapították 2015-ben, a természet ihlette autonóm drónraj-technológia úttörőiként. A kollektív robotika szakértőiként olyan rendszert fejlesztettünk, melyben drónjaink a repülés során interaktívan gondolkodnak és önállóan repülnek, egymással folyamatosan kommunikálva és együttműködve. A több évtizedes múltra visszatekintő kollektív mozgáshoz kapcsolódó kutatásra alapozva kollégáink az élőlények csoportos döntéshozatali mechanizmusait vizsgálták, majd ez alapján önszerveződő, egymással kommunikáló drónokat építettek. Ezek az önszerveződő drón hardver és szoftver rendszerek valamilyen módon optimális csoportos viselkedést tudnak mutatni különböző helyzetekben.
Kapcsolat: Vásárhelyi Gábor
E-mail: info@collmot.com
Tovább a cég honlapjára  

Motorpharma Kft.

2023 szeptemberében elfogadták a Málnási-Csizmadia András és kutatócsoportja által kifejlesztett gyógyszermolekula amerikai szabadalmi kérelmét: a gyógyszerjelölt az agyvérzéses betegek krónikus izomgörcseit csökkenti mellékhatások nélkül. A felfedezésről szóló tanulmány 2020 októberében jelent meg a Cell akadémiai folyóiratban, alig egy évvel később pedig a molekulacsalád szabadalmának felhasználási és fejlesztési joga átkerült az ELTE kutatói által alapított Motorpharmához, ezzel az aláírással a hazai akadémiai-egyetemi szektor legnagyobb, több millió dollár értékű biopharma licenszszerződése jött létre. A Motorpharma 2021 őszén kötött gyógyszerfejlesztési szerződést az Aditum Bio kockázatitőke-befektetővel, a két cég Motric Bio néven hozta létre közös projektcégét. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek ez az első elfogadott amerikai szabadalma.
Kapcsolat: Rauscher Anna Ágnes
E-mail: anna.rauscher@motorpharma.com, info@motorpharma.com
Tovább a cég honlapjára 

Entremo Kft.

Az ELTE, az ELTE-Soft Kutatás-fejlesztő Nonprofit Kft. és az Entremo Kft. együttesen fejlesztették ki az Entremo páciens távmonitorozó orvostechnikai készüléket/eszközt (Nagy Kristóf, design okos karperec), mely alkalmas arra, hogy páciensek életjeleit rendszeres időközönként mérje és továbbítsa azokat digitálisan a megfelelő személyzet részére. Az ELTE és az ELTE-Soft Kft. a találmánnyal kapcsolatos szellemi alkotásokat, vagyoni jogokat, termékeket, dokumentációt és IP jogokat ellenérték fejében (royalty díj) átruházta Entremo Kft-re egy 2021-ben hatályba lépett szerződéssel. 
Kapcsolat: Lakatos Péter
E-mail: peter.lakatos@entremo.com
Tovább a cég honlapjára  

BioPhys-Concepts Biofizikai Kutató és Fejlesztő Kft.

Czirók András és Tárnoki-Zách Júlia „Mesterséges barrierrétegen keresztül történő hatóanyag transzport kísérlet automatizálása transzepitél elektromos ellenállás (TEER) méréssel és folyadékadagolással” című találmányára vonatkozóan hasznosítási szerződés kidolgozása van folyamatban. 
Kapcsolat: Tárnoki-Zách Júlia
E-mail: biophys.concepts@gmail.com