Könyvtárak

Könyvtárak

ELTE Egyetemi Könyvtár

Az Egyetemi Könyvtár az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktató, nevelő és kutató munkáját segítő tudományos intézmény, nyilvános szakkönyvtár. A könyvtár az Egyetemen működő könyvtárak hálózati központja. Az Egyetemi Könyvtár jogelődjét, a nagyszombati jezsuita kollégium könyvtárát 1561-ben Oláh Miklós esztergomi érsek alapította. Egyetemi gyűjteménnyé 1635-ben, a Pázmány Péter esztergomi érsek nevéhez köthető nagyszombati egyetem alapítási évében vált. A könyvtár történetéről további információkat itt talál.

Szolgáltatások

 • Hétköznapokon 9–20 óráig várják az olvasókat. A könyvtár állománya kölcsönözhető és helyben is használható, továbbá könyvtárközi kölcsönzéssel más könyvtárba beiratkozott olvasók is használhatják.
 • Az ELTE polgárok számára a beiratkozás ingyenes. Más egyetemek hallgatói számára 50%-os kedvezményt biztosítanak a beiratkozási díjból.
 • Kiemelkedő kölcsönzési feltételek: az ELTE oktatóinak egyszerre 20, beiratkozott olvasóink számára 10 dokumentum kölcsönözhető 3 hétre. Hosszabbítani személyesen, telefonon és online is lehet. A megadott e-mail címre a kölcsönzési határidő lejárta előtt 2 nappal emlékeztetőt kapnak az olvasók.
 • Online könyvkikérés: a katalógus felületéről elektronikus kérőlap segítségével a világ bármely pontjáról és bármely eszközről indítható könyvkikérés.
 • Multikeresők és adatbázisok: a tanuláshoz, kutatáshoz nélkülözhetetlen multikeresők és adatbázisok minden beiratkozott olvasó számára hozzáférhetők.
 • Elektronikus könyvek: a hagyományos dokumentumokon kívül az EK állományában 157 elektronikus könyv is található (229 kötet – főként enciklopédia, lexikon, kézikönyv és monográfia) a Gale és a Wiley-Blackwell tudományos kiadók kínálatából.
 • Szabadpolcos kölcsönözhető szak- és szépirodalom: az első emelet szabadpolcain a legfrissebb könyvek között lehet válogatni, ahol a szakirodalom mellett bőséges szépirodalmi választék is várja a használókat.
 • Reprográfiai szolgáltatások: megrendelésre a könyvtár állományáról a szerzői jog, az állományvédelmi és más szempontok figyelembevételével hagyományos vagy digitális másolatot készítünk. Emellett önkiszolgáló módon fénymásolásra is van lehetőség, továbbá, térítés ellenében, saját digitális fényképezőgép használatára.
 • Igény szerint témafigyelést és irodalomkutatást végeznek.
 • Könyvcsere: a szabadon elvihető könyvek polca minden kedves látogatónk számára könyvcsere lehetőségét biztosítja.
 • Képzéseink: az ELTE oktatói, doktoranduszai és hallgatói számára rendszeresen szerveznek adatbázis-használati és -kezelési tanfolyamot (pl.: MTMT-tanfolyam, EDIT adminisztrációs tréning), melyeken keresztül publikációs adataik feltöltéséhez és hivatkozásfigyeléshez kaphatnak gyakorlati tanácsokat, útmutatást.
 • Soá Alapítvány: a könyvtár épületében működő USC Soá Alapítvány (Dél-kaliforniai Egyetem) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem együttműködése révén létrejött Vizuális Történelmi Archívum új oktatóhelyszínén az ELTE oktatói számára teremhasználati lehetőséget biztosítunk szemináriumok tartására.
 • Kiállítás, konferencia: a könyvtár kiállításokat, előadásokat, tanfolyamokat, konferenciákat rendez, illetve kérésre – meghatározott feltételekkel és díj ellenében – teret ad kiállításoknak, konferenciáknak.
 • Látássérültek számára számítógép-használatot és Braille-írásos nyomtatási lehetőséget biztosítunk.
 • Web, közösségi média: az Egyetemi Könyvtár honlapján hasznos információk, Facebook és YouTube oldalán számos érdekesség található.

Elérhetőségek

Főigazgató: Kálóczi Katalin
Cím:1053 Budapest, Ferenciek tere 6.
Telefon:(+36 1) 411-6500/3415
E-mail: foigazgato@lib.elte.hu
Honlap: www.konyvtar.elte.hu
Nyitva tartás: hétfő –péntek 9–20 óráig

Titkárság: titkarsag@lib.elte.hu (+36 1) 411-6500/3415
Kölcsönzés: kolcsonzo@lib.elte.hu (+36 1) 411-6500/3411, 3417
Könyvtárközi kölcsönzés: kk@lib.elte.hu (+36 1) 411-6500/3411, 3417
Tájékoztató szolgálat: info@lib.elte.hu (+36 1) 411-6500/3411, 3417

ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat (ELTE EKSZ)

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem által fenntartott könyvtári hálózat mintegy 3,6 millió dokumentummal rendelkezik. Az ELTE több mint 50 kari, intézeti, tanszéki, kollégiumi és középiskolai könyvtárának hálózata az EKSZ, amely 2009-ben jött létre. Az EKSZ szakmai irányítását a Könyvtári Tanács látja el. A könyvtárak gyűjteménye az integrált számítógépes katalógusból érhető el. A könyvtárak saját szabályzataik alapján működnek, így nyitvatartási idejük, szolgáltatásaik különbözhetnek. Egyetemünk könyvtárairól, azok gyűjteményeiről, elérhetőségeikről, szolgáltatásaikról a https://www.konyvtar.elte.hu/ weboldalon találhatnak részletes információt.

Online katalógus: http://katalogus.elte.hu
Online adatbázisok: http://www.konyvtar.elte.hu/szolgaltatasok/e_szolg/online_db.html