Nemzeti Laboratóriumok

Nemzeti Laboratóriumok

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a Kulturális és Innovációs Minisztérium (korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium) szakpolitikai támogatásával a nemzetgazdaság perspektivikus területein tudásközpontokat, ún. Nemzeti Laboratóriumokat hozott létre, amelyek az egyes szakterületek kiemelkedő tudományos csomópontjává válnak. 

A program fő célja, hogy négy tématerület – Biztonság és védelem, Egészséges élet, Gazdaság és társadalom digitális átállása, Zöld átállás – hazai szakmai műhelyeit koncentrálva adjon választ a jelen globális kihívásaira, valamint hozzájáruljon a kutatási eredmények társadalmi, gazdasági és környezeti hasznosításához.  

Intézményünk fontos szerepet vállal a Nemzeti Laboratóriumok programban: három tématerület aktív résztvevője (Egészséges élet, Gazdaság és társadalom digitális átállása, Zöld átállás), így a 26 nemzeti laboratórium több mint negyedében oktató-kutatóink közreműködésével zajlik a munka.  

Az ELTE jelenleg két nemzeti laboratórium – Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium, Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium – konzorciumvezetője. A nemzeti laboratóriumok munkájának támogatására több mint 4 milliárd Ft érkezett az egyetemre.  

A fenti menüpontokra kattintva további információkat talál a nemzeti laboratóriumokról és ELTE-s kapcsolódási pontjaikról.  

Nemzeti laboratóriumok - aktualitások