Erasmus+ tájékoztatók nyerteseknek

Erasmus+ tájékoztatók nyerteseknek

2024/2025-ÖS TANÉV ŐSZI FÉLÉVRE KIUTAZÓ HALLGATÓKNAK

Általános és adminisztratív kérdésekkel kapcsolatos tájékoztató

A legutóbbi általános és adminisztratív kérdésekkel kapcsolatos tájékoztatóról készült felvétel ide kattintva elérhető.

Az általános és adminisztratív tájékoztatók: 120 perces tájékoztatók, melyen az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatos teendők kerülnek felsorolásra, áttekintésre, és a szükséges dokumentumok kitöltésével kapcsolatos kérdésekre lehet választ kapni. Mindezek mellett egyéni problémák, esetek átbeszélése is lehetséges a tájékoztató során. Az általános és adminisztratív tájékoztó személyes részvétellel is megrendezésre kerül május 16-án. A személyes alkalmon való részvétel, a terem kapacitását figyelembe véve, regisztrációhoz kötött. Adminisztratív tájékoztató online keretek között ezúttal 4(+1) alkalommal kerül megrendezésre, tartalmuk megegyezik a személyes alkalmon levetítettekkel. A 4 alkalom mellett fel fog kerülni a honlapra egy rögzített tájékoztató, azok számára, akiknek nem volt megfelelő egyik megadott dátum sem.A tájékoztatón levetített diasort itt találja. A feltöltött diasor csak részben tartalmazza a tájékoztatón elhangzottakat.

Személyes tájékoztató időpont:

Tájékoztató megnezvezése Tájékoztató jellege Dátum Időpont Helyszín Regisztráció
Általános és adminisztratív, Housing tájékoztató (egyben) személyes 2024. május 16. 14:00 - 16:00 Egyetem tér 1-3., VIII-as nagyelőadóterem (2 és feledik emelet) Link

Online tájékoztató időpontok:

Tájékoztató megnevezése Tájékoztató jellege Dátum Időpont Helyszín
Általános és adminisztratív tájékoztató online 2024. április 26.  10:00 Teams
Általános és adminisztratív tájékoztató online 2024. június 6.  10:00 Teams
Általános és adminisztratív tájékoztató online 2024. július 1.  13:00 Teams
Last minute Általános és adminisztratív, Housing tájékoztató (egyben) online 2024. július 25. 14:00 Teams

Az online tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING)

A legutóbbi Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultációról (HOUSING) készült felvétel ide kattintva elérhető.

A lakhatással kapcsolatos tájékoztatók: maximum 90 perces tájékoztatók, ahol a külföldi lakhatási lehetőségek kérdései kerülnek átbeszélésre, és egyéni konzultációk mentén lehetséges ötletek/tapasztalatok gyűjtése. Amennyiben szükséges korábbi évek azonos városába utazó ELTE hallgatókkal kötjük össze a most induló hallgatókat a szálláskeresés segítése érdekében. A Housing tájékoztó személyes részvétellel is megrendezésre kerül május 16-án az adminisztratív tájékoztatóval egyszerre. A személyes alkalmon való részvétel, a terem kapacitását figyelembe véve, regisztrációhoz kötött. Housing tájékoztató online keretek között ezúttal 4(+1) alkalommal kerül megrendezésre, tartalmuk megegyezik a személyes alkalmon levetítettekkel. A 4 alkalom mellett fel fog kerülni a honlapra egy rögzített tájékoztató, azok számára, akiknek nem volt megfelelő egyik megadott dátum sem. A tájékoztatón levetített diasort itt találja. A feltöltött diasor csak részben tartalmazza a tájékoztatón elhangzottakat.

Személyes tájékoztató időpont:

Tájékoztató megnezvezése Tájékoztató jellege Dátum Időpont Helyszín Regisztráció
Általános és adminisztratív, Housing tájékoztató (egyben) személyes 2024. május 16. 14:00 - 16:00 Egyetem tér 1-3., VIII-as nagyelőadóterem (2 és feledik emelet) Link

Online tájékoztató időpontok:

Tájékoztató megnevezése Tájékoztató jellege Dátum Időpont Link
Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING) online 2024. április 22.  14:00 Teams
Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING) online 2024. június 4.  13:00 Teams
Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING) online 2024. július 3.  12:00 Teams
Last minute Általános és adminisztratív, Housing tájékoztató (egyben) online 2024. július 25. 14:00 Teams

Az online tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Idegen nyelvi felkészítés

Jelenleg nincs lehetőség nyelvi felkészítő tréningen való részvételre, azonban szeretnénk figyelmükbe ajánlani az OLS (Online Linguistic Support) által nyújtott lehetőségeket. 

Mi ez? Az online nyelvi támogatás (OLS) egy ingyenes, az Erasmus+ résztvevőinek kialakított online nyelvtanulási platform. Az OLS platform segítségével tesztelhető, hogy milyen szinten áll abból a nyelvből, amelyet a mobilitása alatt használni fog, valamint az új platform lehetőséget biztosít nyelvi kurzusok elvégzésére akár mobilitás vagy – amennyiben különbözik –, a fogadó ország hivatalos nyelvén, akár a felületen elérhető bármelyik nyelven.

A tesztről regisztráció és bejelentkezés után az OLS honlapján tájékozódhat részletesen. Az elérhető nyelvek listáját is megtalálja itt. A jelengleg elérhető nyelvi kurzusok listáját itt találja. A nyelvi anyagok fejlesztése nagyjából az itt látható ütemben várható:

Miért fontos? Az Erasmus+ ösztöndíjas hallgatók kötelesek kitölteni egy nyelvi szinfelmérő tesztet a mobilitás nyelvéből a kiutazás előtt.    
Például ha a hallgató Olaszországba utazik, de a tanulmányait angol nyelven fogja végezni, akkor angol nyelvű tesztet kell kitöltenie.

A nyelvi kurzusokhoz éjjel-nappal, a mobilitás egész időtartama alatt hozzáférhet, és annyit tanulhat, amennyit szeretne, a saját tempójában. További információ az OLS nyelvi kurzusokról ide kattintva elérhető.

Hogyan férhet hozzá a nyelvi teszthez és kurzushoz?

A következőkben lépésenként próbáljuk segíteni, hogy eljusson a csatlakozástól a teszt elkészítéséig. Ezt ebben a dokumentumban található képernyőképek segítségével próbáltuk még egyszerűbbé tenni, kérem kövesse az itt látható lépéseket.

Online Nyelvi Támogatás (OLS) platformhoz való csatlakozást, erre a linkre kattintva tehet meg. A regisztráció menetében az útmutató dokumentum áll rendelkezésre segítségül.
A portálon néhány perc alatt beállíthatja profilját és elkezdheti nyelvtanulási folyamatot. Az OLS rendszere au EUAcademy portálon fut, ami azt is jelenti, hogy a regisztrációval további kurzusokhoz is hozzáférhet!

A regisztráció után ezen az oldalon tudja elérni a különböző nyelvi teszteket, az alábbi módon:

 • Kattintson a ”Join community” lehetőségre
 • Keresse ki a mobilitása nyelvét és kattintson a ”*nyelv* Learning community and Resources” lehetőségre
 • Keresse meg a saját nyelvére vonatkozó ”Placement Test” lehetőséget és kezdje meg a tesztet.
FONTOS, hogy a teszt kitöltésekor a megkapott eredményről képernyőkép készüljön. A képnek tartalmaznia kell a jobb felső sarokban található nevét, illetve a teszt eredményét. Ezt a képernyőképet kell elküldenie majd a kari koordinátorának a többi kiutazás előtti dokumentummal együtt.

Ha esetleg bezárta az oldalt, és szeretné újra megtekinteni az eredményét a képernyőkép elkészülte érdekében, kövesse az ebben a dokumentumban található lépéseket.

A jelenleg meglévő kurzusokat ezen a linken éri el, így meg is tudja kezdeni fejlődését a kívánt nyelven.
Az OLS-sel kapcsolatos kérdések és válaszok folyamatosan frissített és bővülő oldalának eléréséhez kattintson ide!

Az anyanyelvem a tanulmányok/munka nyelve. Ki kell töltenem az OLS nyelvi tesztet?
Magát az OLS tesztet nem kötelező kitöltenie. Amennyiben a tanulmányok/munka nyelve nem egyezik meg a fogadó ország nyelvével, úgy ebben az esetben is lehetőség van OLS kurzus elvégzésére a fogadó ország nyelvén. Az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztálya minden ilyen esetben külön megkeresi Önt. Kérjük, hogy az űrlap kitöltésekor amellett, hogy jelzi, hogy a mobilitását anyanyelven végzi, jelezze, hogy az milyen nyelven történik meg.

Minden hallgatónkat arra bátorítjuk, hogy amennyiben teheti, éljen az OLS kurzus által nyújtott lehetőséggel!

2023/2024-ES TANÉV TAVASZI FÉLÉVRE KIUTAZÓ HALLGATÓKNAK

Interkulturális felkészítés kiutazó hallgatóknak

Az interkulturális felkészítés egy 120 perces tájékoztató, melynek célja, hogy a kiutazó hallgatók interkulturális felkészülését segítse a külföldi tanulmányút előtt. A programon megválaszolásra kerül, hogy milyen örömökre, és kihívásokra lehet számítani a mobilitás különböző szakaszaiban, illetve a nehézségek kezelésére milyen megoldási javaslatai vannak egy volt Erasmus ösztöndíjas hallgatónak, valamint a „tudománynak”. Az ELTE nemzetközi koordinátora, interkulturális trénere beszélgetést folytat egy külföldről nemrégiben hazatért hallgatóval a tanulmányútjáról, a beszélgetés közben bemutatásra kerül néhány interkulturális modell, jelenség a téma könnyebb érthetősége céljából. A work-shopon egyéni kérdések feltevésére is van lehetőség. Interkulturális tájékoztatóra 2 alkalommal kerül sor, tartalmuk megegyezik. Az esemény regisztrációhoz kötött.
Ezen kívül egy 2,5 órás work-shop kerül megrendezésre "Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a külföldi tanulmányútból?" címmel. A jelenléti minitréning célja, hogy a hallgató saját erőforrásaira támaszkodva készüljön fel a külföldi mobilitásra, megtanulja a hatékony célkitűzés, és a problémamegoldás módszereit. A tréningre 20-25 hallgatót várunk 2023. december 8-án csütörtökön 14:00 - 17:00 között. Az esemény regisztrációhoz kötött.

Időpontok:

Jellege

Dátum

Időpont

Cím

Regisztráció
Személyes tréning 2023. december 8. 14:00 - 17:00 Egyetem tér 1-3., Navratil Ákos terem (I. em.118.) Link

Teams tájékoztató

2023. december 14.

10:00

Teams

Link

Teams tájékoztató

2024. január 11.

15:00

Teams

Link

Általános és adminisztratív kérdésekkel kapcsolatos tájékoztató

A legutóbbi általános és adminisztratív kérdésekkel kapcsolatos tájékoztatóról készült felvétel ide kattintva elérhető.

Az általános és adminisztratív tájékoztatók: 120 perces tájékoztatók, melyen az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatos teendők kerülnek felsorolásra, áttekintésre, és a szükséges dokumentumok kitöltésével kapcsolatos kérdésekre lehet választ kapni. Mindezek mellett egyéni problémák, esetek átbeszélése is lehetséges a tájékoztató során. Az általános és adminisztartív tájékoztó személyes részvétellel is megrendezésre kerül november 14-én az Egyetem téri épületben. A személyes alkalmon való részvétel, a terem kapacitását figyelembe véve, regisztrációhoz kötött. Adminisztratív tájékoztató online keretek között ezúttal 4 alkalommal kerül megrendezésre, tartalmuk megegyezik a személyes alkalmon levetítettekkel. A 4 alkalom mellett fel fog kerülni a honlapra egy rögzített tájékoztató, azok számára, akiknek nem volt megfelelő egyik megadott dátum sem. A tájékoztatón levetített diasort itt találja. A feltöltött diasor csak részben tartalmazza a tájékoztatón elhangzottakat.

Személyes tájékoztató időpont:

Tájékoztató megnezvezése Tájékoztató jellege Dátum Időpont Helyszín Regisztráció
Általános és adminisztratív, Housing tájékoztató személyes 2023. november 14. 12:00 - 14:00 Egyetem tér 1-3., 1-es terem Link

Online tájékoztató időpontok:

Tájékoztató megnevezése Tájékoztató jellege Dátum Időpont Helyszín
Általános és adminisztratív tájékoztató online 2023. november 22.  10:00 Teams
Általános és adminisztratív tájékoztató online 2023. december 7.  9:00 Teams
Általános és adminisztratív tájékoztató online 2023. december 15.  12:00 Teams
Last minute Általános és adminisztratív tájékoztató online 2024. január 10. 15:00 Teams

Az online tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING)

A legutóbbi Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultációról (HOUSING) készült felvétel ide kattintva elérhető.

A lakhatással kapcsolatos tájékoztatók: maximum 90 perces tájékoztatók, ahol a külföldi lakhatási lehetőségek kérdései kerülnek átbeszélésre, és egyéni konzultációk mentén lehetséges ötletek/tapasztalatok gyűjtése. Amennyiben szükséges korábbi évek azonos városába utazó ELTE hallgatókkal kötjük össze a most induló hallgatókat a szálláskeresés segítése érdekében. A Housing tájékoztó személyes részvétellel is megrendezésre kerül november 14-én az adminisztratív tájékoztatóval egyetemben. A személyes alkalmon való részvétel, a terem kapacitását figyelembe véve, regisztrációhoz kötött. Housing tájékoztató online keretek között ezúttal 3 alkalommal kerül megrendezésre, tartalmuk megegyezik a személyes alkalmon levetítettekkel. A 3 alkalom mellett fel fog kerülni a honlapra egy rögzített tájékoztató, azok számára, akiknek nem volt megfelelő egyik megadott dátum sem. A tájékoztatón levetített diasort itt találja. A feltöltött diasor csak részben tartalmazza a tájékoztatón elhangzottakat.

Személyes tájékoztató időpont:

Tájékoztató megnezvezése Tájékoztató jellege Dátum Időpont Helyszín Regisztráció
Általános és adminisztratív, Housing tájékoztató személyes 2023. november 14. 13:00 Hamarosan Link

Online tájékoztató időpontok:

Tájékoztató megnevezése Tájékoztató jellege Dátum Időpont Link
Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING) online 2023. november 24.  11:00 Teams
Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING) online 2023. december 8.  13:00 Teams
Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING) online 2023. december 18.  12:00 Teams

Az online tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Idegen nyelvi felkészítés

Jelenleg nincs lehetőség nyelvi felkészítő tréningen való részvételre, azonban szeretnénk figyelmükbe ajánlani az OLS (Online Linguistic Support) által nyújtott lehetőségeket. 

Mi ez? Az online nyelvi támogatás (OLS) egy ingyenes, az Erasmus+ résztvevőinek kialakított online nyelvtanulási platform. Az OLS platform segítségével tesztelhető, hogy milyen szinten áll abból a nyelvből, amelyet a mobilitása alatt használni fog, valamint az új platform lehetőséget biztosít nyelvi kurzusok elvégzésére akár mobilitás vagy – amennyiben különbözik –, a fogadó ország hivatalos nyelvén, akár a felületen elérhető bármelyik nyelven.

A tesztről regisztráció és bejelentkezés után az OLS honlapján tájékozódhat részletesen. Az elérhető nyelvek listáját is megtalálja itt. A jelengleg elérhető nyelvi kurzusok listáját itt találja. A nyelvi anyagok fejlesztése nagyjából az itt látható ütemben várható:

Miért fontos? Az Erasmus+ ösztöndíjas hallgatók kötelesek kitölteni egy nyelvi szinfelmérő tesztet a mobilitás nyelvéből a kiutazás előtt.    
Például ha a hallgató Olaszországba utazik, de a tanulmányait angol nyelven fogja végezni, akkor angol nyelvű tesztet kell kitöltenie.

A nyelvi kurzusokhoz éjjel-nappal, a mobilitás egész időtartama alatt hozzáférhet, és annyit tanulhat, amennyit szeretne, a saját tempójában. További információ az OLS nyelvi kurzusokról ide kattintva elérhető.

Hogyan férhet hozzá a nyelvi teszthez és kurzushoz?

A következőkben lépésenként próbáljuk segíteni, hogy eljusson a csatlakozástól a teszt elkészítéséig. Ezt ebben a dokumentumban található képernyőképek segítségével próbáltuk még egyszerűbbé tenni, kérem kövesse az itt látható lépéseket.

Online Nyelvi Támogatás (OLS) platformhoz való csatlakozást, erre a linkre kattintva tehet meg. A regisztráció menetében az útmutató dokumentum áll rendelkezésre segítségül.
A portálon néhány perc alatt beállíthatja profilját és elkezdheti nyelvtanulási folyamatot. Az OLS rendszere au EUAcademy portálon fut, ami azt is jelenti, hogy a regisztrációval további kurzusokhoz is hozzáférhet!

A regisztráció után ezen az oldalon tudja elérni a különböző nyelvi teszteket, az alábbi módon:

 • Kattintson a ”Join community” lehetőségre
 • Keresse ki a mobilitása nyelvét és kattintson a ”*nyelv* Learning community and Resources” lehetőségre
 • Keresse meg a saját nyelvére vonatkozó ”Placement Test” lehetőséget és kezdje meg a tesztet.
FONTOS, hogy a teszt kitöltésekor a megkapott eredményről képernyőkép készüljön. A képnek tartalmaznia kell a jobb felső sarokban található nevét, illetve a teszt eredményét. Ezt a képernyőképet kell elküldenie majd a kari koordinátorának a többi kiutazás előtti dokumentummal együtt.

Ha esetleg bezárta az oldalt, és szeretné újra megtekinteni az eredményét a képernyőkép elkészülte érdekében, kövesse az ebben a dokumentumban található lépéseket.

A jelenleg meglévő kurzusokat ezen a linken éri el, így meg is tudja kezdeni fejlődését a kívánt nyelven.
Az OLS-sel kapcsolatos kérdések és válaszok folyamatosan frissített és bővülő oldalának eléréséhez kattintson ide!

Az anyanyelvem a tanulmányok/munka nyelve. Ki kell töltenem az OLS nyelvi tesztet?
Magát az OLS tesztet nem kötelező kitöltenie. Amennyiben a tanulmányok/munka nyelve nem egyezik meg a fogadó ország nyelvével, úgy ebben az esetben is lehetőség van OLS kurzus elvégzésére a fogadó ország nyelvén. Az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztálya minden ilyen esetben külön megkeresi Önt. Kérjük, hogy az űrlap kitöltésekor amellett, hogy jelzi, hogy a mobilitását anyanyelven végzi, jelezze, hogy az milyen nyelven történik meg.

Minden hallgatónkat arra bátorítjuk, hogy amennyiben teheti, éljen az OLS kurzus által nyújtott lehetőséggel!

2023/2024-ES TANÉV ŐSZI FÉLÉVRE KIUTAZÓ HALLGATÓKNAK

Interkulturális felkészítés kiutazó hallgatóknak

Az interkulturális felkészítés egy 120 perces tájékoztató, melynek célja, hogy a kiutazó hallgatók interkulturális felkészülését segítse a külföldi tanulmányút előtt. A programon megválaszolásra kerül, hogy milyen örömökre, és kihívásokra lehet számítani a mobilitás különböző szakaszaiban, illetve a nehézségek kezelésére milyen megoldási javaslatai vannak egy volt Erasmus ösztöndíjas hallgatónak, valamint a „tudománynak”. Az ELTE nemzetközi koordinátora, interkulturális trénere beszélgetést folytat egy külföldről nemrégiben hazatért hallgatóval a tanulmányútjáról, a beszélgetés közben bemutatásra kerül néhány interkulturális modell, jelenség a téma könnyebb érthetősége céljából. A work-shopon egyéni kérdések feltevésére is van lehetőség. Interkulturális tájékoztatóra 2 alkalommal kerül sor, tartalmuk megegyezik. Az esemény regisztrációhoz kötött.
Ezen kívül egy 2,5 órás work-shop kerül megrendezésre "Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a külföldi tanulmányútból?" címmel. A jelenléti minitréning célja, hogy a hallgató saját erőforrásaira támaszkodva készüljön fel a külföldi mobilitásra, megtanulja a hatékony célkitűzés, és a problémamegoldás módszereit. A tréningre 20-25 hallgatót várunk 2023. július 6-án csütörtökön 15:00 - 18:00 között. Az esemény regisztrációhoz kötött.

Időpontok:

Jellege

Dátum

Időpont

Cím

Regisztráció

Teams tájékoztató

2023. június 12.

15:00

Teams

Link

Személyes tréning

2023. július 6.

15:00-18:00

Egyetem tér 1-3., 3-as terem

Link

Teams tájékoztató

2023. július 11.

15:00

Teams

Link

Általános és adminisztratív kérdésekkel kapcsolatos tájékoztató

A legutóbbi általános és adminisztratív kérdésekkel kapcsolatos tájékoztatóról készült felvétel ide kattintva elérhető.

Az általános és adminisztratív tájékoztatók: 120 perces tájékoztatók, melyen az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatos teendők kerülnek felsorolásra, áttekintésre, és a szükséges dokumentumok kitöltésével kapcsolatos kérdésekre lehet választ kapni. Mindezek mellett egyéni problémák, esetek átbeszélése is lehetséges a tájékoztató során. Az általános és adminisztartív tájékoztó hosszú ideje először személyes részvétellel is megrendezésre kerül május 12-én az Egyetem téri épületben. A személyes alkalmon való részvétel, a terem kapacitását figyelembe véve, regisztrációhoz kötött. Adminisztratív tájékoztató online keretek között ezúttal 4 alkalommal kerül megrendezésre, tartalmuk megegyezik a személyes alkalmon levetítettekkel. A 4 alkalom mellett fel fog kerülni a honlapra egy rögzített tájékoztató, azok számára, akiknek nem volt megfelelő egyik megadott dátum sem. A tájékoztatón levetített diasort itt találja. A feltöltött diasor csak részben tartalmazza a tájékoztatón elhangzottakat.

Személyes tájékoztató időpont:

Tájékoztató megnezvezése Tájékoztató jellege Dátum Időpont Helyszín Regisztráció
Általános és adminisztratív, Housing tájékoztató személyes 2023. május 12. 13:00 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3., 7-es terem Link

Online tájékoztató időpontok:

Tájékoztató megnevezése Tájékoztató jellege Dátum Időpont Helyszín
Általános és adminisztratív tájékoztató online 2023. május 31.  10:00 Teams
Általános és adminisztratív tájékoztató online 2023. június 30.  10:00 Teams
Általános és adminisztratív tájékoztató online 2023. július 7.  10:00 Teams
Általános és adminisztratív tájékoztató online 2023. augusztus 16. 16:00 Teams

Az online tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING)

A legutóbbi Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultációról (HOUSING) készült felvétel ide kattintva elérhető.

A lakhatással kapcsolatos tájékoztatók: maximum 90 perces tájékoztatók, ahol a külföldi lakhatási lehetőségek kérdései kerülnek átbeszélésre, és egyéni konzultációk mentén lehetséges ötletek/tapasztalatok gyűjtése. Amennyiben szükséges korábbi évek azonos városába utazó ELTE hallgatókkal kötjük össze a most induló hallgatókat a szálláskeresés segítése érdekében. A Housing tájékoztó hosszú ideje először személyes részvétellel is megrendezésre kerül május 12-én az Egyetem téri épületben az adminisztratív tájékoztatóval egyetemben. A személyes alkalmon való részvétel, a terem kapacitását figyelembe véve, regisztrációhoz kötött. Housing tájékoztató online keretek között ezúttal 4 alkalommal kerül megrendezésre, tartalmuk megegyezik a személyes alkalmon levetítettekkel. A 4 alkalom mellett fel fog kerülni a honlapra egy rögzített tájékoztató, azok számára, akiknek nem volt megfelelő egyik megadott dátum sem. A tájékoztatón levetített diasort itt találja. A feltöltött diasor csak részben tartalmazza a tájékoztatón elhangzottakat.

Személyes tájékoztató időpont:

Tájékoztató megnezvezése Tájékoztató jellege Dátum Időpont Helyszín Regisztráció
Általános és adminisztratív, Housing tájékoztató személyes 2023. május 12. 13:00 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3., 7-es terem Link

Online tájékoztató időpontok:

Tájékoztató megnevezése Tájékoztató jellege Dátum Időpont Link
Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING) online 2023. június 2.  10:00 Teams
Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING) online 2023. június 29.  16:00 Teams
Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING) online 2023. július 10.  13:00 Teams
Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING) online 2023. augusztus 18. 10:00 Teams

Az online tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Idegen nyelvi felkészítés

Jelenleg nincs lehetőség nyelvi felkészítő tréningen való részvételre, azonban szeretnénk figyelmükbe ajánlani az OLS (Online Linguistic Support) által nyújtott lehetőségeket. 

Mi ez? Az online nyelvi támogatás (OLS) egy ingyenes, az Erasmus+ résztvevőinek kialakított online nyelvtanulási platform. Az OLS platform segítségével tesztelhető, hogy milyen szinten áll abból a nyelvből, amelyet a mobilitása alatt használni fog, valamint az új platform lehetőséget biztosít nyelvi kurzusok elvégzésére akár mobilitás vagy – amennyiben különbözik –, a fogadó ország hivatalos nyelvén, akár a felületen elérhető bármelyik nyelven.

A tesztről regisztráció és bejelentkezés után az OLS honlapján tájékozódhat részletesen. Az elérhető nyelvek listáját is megtalálja itt. A jelengleg elérhető nyelvi kurzusok listáját itt találja. A nyelvi anyagok fejlesztése nagyjából az itt látható ütemben várható:

Miért fontos? Az Erasmus+ ösztöndíjas hallgatók kötelesek kitölteni egy nyelvi szinfelmérő tesztet a mobilitás nyelvéből a kiutazás előtt.    
Például ha a hallgató Olaszországba utazik, de a tanulmányait angol nyelven fogja végezni, akkor angol nyelvű tesztet kell kitöltenie.

A nyelvi kurzusokhoz éjjel-nappal, a mobilitás egész időtartama alatt hozzáférhet, és annyit tanulhat, amennyit szeretne, a saját tempójában. További információ az OLS nyelvi kurzusokról ide kattintva elérhető.

Hogyan férhet hozzá a nyelvi teszthez és kurzushoz?

A következőkben lépésenként próbáljuk segíteni, hogy eljusson a csatlakozástól a teszt elkészítéséig. Ezt ebben a dokumentumban található képernyőképek segítségével próbáltuk még egyszerűbbé tenni, kérem kövesse az itt látható lépéseket.

Online Nyelvi Támogatás (OLS) platformhoz való csatlakozást, erre a linkre kattintva tehet meg. A regisztráció menetében az útmutató dokumentum áll rendelkezésre segítségül.
A portálon néhány perc alatt beállíthatja profilját és elkezdheti nyelvtanulási folyamatot. Az OLS rendszere au EUAcademy portálon fut, ami azt is jelenti, hogy a regisztrációval további kurzusokhoz is hozzáférhet!

A regisztráció után ezen az oldalon tudja elérni a különböző nyelvi teszteket, az alábbi módon:

 • Kattintson a ”Join community” lehetőségre
 • Keresse ki a mobilitása nyelvét és kattintson a ”*nyelv* Learning community and Resources” lehetőségre
 • Keresse meg a saját nyelvére vonatkozó ”Placement Test” lehetőséget és kezdje meg a tesztet.
FONTOS, hogy a teszt kitöltésekor a megkapott eredményről képernyőkép készüljön. A képnek tartalmaznia kell a jobb felső sarokban található nevét, illetve a teszt eredményét. Ezt a képernyőképet kell elküldenie majd a kari koordinátorának a többi kiutazás előtti dokumentummal együtt.

Ha esetleg bezárta az oldalt, és szeretné újra megtekinteni az eredményét a képernyőkép elkészülte érdekében, kövesse az ebben a dokumentumban található lépéseket.

A jelenleg meglévő kurzusokat ezen a linken éri el, így meg is tudja kezdeni fejlődését a kívánt nyelven.
Az OLS-sel kapcsolatos kérdések és válaszok folyamatosan frissített és bővülő oldalának eléréséhez kattintson ide!

Az anyanyelvem a tanulmányok/munka nyelve. Ki kell töltenem az OLS nyelvi tesztet?
Magát az OLS tesztet nem kötelező kitöltenie. Amennyiben a tanulmányok/munka nyelve nem egyezik meg a fogadó ország nyelvével, úgy ebben az esetben is lehetőség van OLS kurzus elvégzésére a fogadó ország nyelvén. Az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztálya minden ilyen esetben külön megkeresi Önt. Kérjük, hogy az űrlap kitöltésekor amellett, hogy jelzi, hogy a mobilitását anyanyelven végzi, jelezze, hogy az milyen nyelven történik meg.

Minden hallgatónkat arra bátorítjuk, hogy amennyiben teheti, éljen az OLS kurzus által nyújtott lehetőséggel!

2022/2023-AS TANÉV TAVASZI FÉLÉVRE KIUTAZÓ HALLGATÓKNAK

Interkulturális felkészítés kiutazó hallgatóknak

Az interkulturális felkészítés egy 120 perces tájékoztató, melynek célja, hogy a kiutazó hallgatók interkulturális felkészülését segítse a külföldi tanulmányút előtt. A programon megválaszolásra kerül, hogy milyen örömökre, és kihívásokra lehet számítani a mobilitás különböző szakaszaiban, illetve a nehézségek kezelésére milyen megoldási javaslatai vannak egy volt Erasmus ösztöndíjas hallgatónak, valamint a „tudománynak”. Az ELTE nemzetközi koordinátora, interkulturális trénere beszélgetést folytat egy külföldről nemrégiben hazatért hallgatóval a tanulmányútjáról, a beszélgetés közben bemutatásra kerül néhány interkulturális modell, jelenség a téma könnyebb érthetősége céljából. A work-shopon egyéni kérdések feltevésére is van lehetőség. Interkulturális tájékoztatóra 2 alkalommal kerül sor, tartalmuk megegyezik. Az esemény regisztrációhoz kötött.
Ezen kívül egy 2,5 órás work-shop kerül megrendezésre "Önbizalomnövelde" címmel. A jelenléti minitréning célja, hogy a hallgató saját erőforrásaira támaszkodva készüljön fel a külföldi mobilitásra, megtanulja a hatékony célkitűzés, és a problémamegoldás módszereit. A tréningre 15-20 hallgatót várunk 2022. december 2-án pénteken 9:00 - 11:30 között az ELTE Tanári Klubban (Budapest, Szerb utca 21–23., I. em.). Az esemény regisztrációhoz kötött.

Időpontok:

Jellege

Dátum

Időpont

Cím

Regisztráció

Személyes tréning

2022. december 2.

9:00-11:30

ELTE Tanári Klubban (Budapest, Szerb utca 21–23., I. em.)

Link

Teams tájékoztató

2023. január 5.

16:00

Teams

Link

Teams tájékoztató

2023. január 16.

16:00

Teams

Link

Általános és adminisztratív kérdésekkel kapcsolatos tájékoztató

Az általános és adminisztratív tájékoztatók: 120 perces tájékoztatók, melyen az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatos teendők kerülnek felsorolásra, áttekintésre, és a szükséges dokumentumok kitöltésével kapcsolatos kérdésekre lehet választ kapni. Mindezek mellett egyéni problémák, esetek átbeszélése is lehetséges a tájékoztató során. Adminisztratív tájékoztatóra ezúttal 3 alkalommal kerül sor, tartalmuk megegyezik. A 3 alkalom mellett fel fog kerülni a honlapra egy rögzített tájékoztató, azok számára, akiknek nem volt megfelelő egyik megadott dátum sem. A tájékoztatón levetített diasort itt találja. A feltöltött diasor csak részben tartalmazza a tájékoztatón elhangzottakat.

Időpontok:

Dátum Időpont Link
2022. november 16.  14:00 Teams
2022. december 1.  10:00 Teams
2022. december 14.  16:30 Teams

A tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING)

A lakhatással kapcsolatos tájékoztatók: maximum 90 perces tájékoztatók, ahol a külföldi lakhatási lehetőségek kérdései kerülnek átbeszélésre, és egyéni konzultációk mentén lehetséges ötletek/tapasztalatok gyűjtése. Amennyiben szükséges korábbi évek azonos városába utazó ELTE hallgatókkal kötjük össze a most induló hallgatókat a szálláskeresés segítése érdekében. Housing tájékoztatóra ezúttal 3 alkalommal kerül sor, tartalmuk megegyezik. A 3 alkalom mellett fel fog kerülni a honlapra egy rögzített tájékoztató, azok számára, akiknek nem volt megfelelő egyik megadott dátum sem. A tájékoztatón levetített diasort itt találja. A feltöltött diasor csak részben tartalmazza a tájékoztatón elhangzottakat.

Időpontok:

Dátum Időpont Link
2022. november 18.  10:00 Teams
2022. december 5.  16:00 Teams
2022. december 16.  13:30 Teams

A tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Idegen nyelvi felkészítés

Jelenleg nincs lehetőség nyelvi felkészítő tréningen való részvételre, azonban szeretnénk figyelmükbe ajánlani az OLS (Online Linguistic Support) által nyújtott lehetőségeket. 

Mi ez? Az online nyelvi támogatás (OLS) egy ingyenes, az Erasmus+ résztvevőinek kialakított online nyelvtanulási platform. Az OLS platform segítségével tesztelhető, hogy milyen szinten áll abból a nyelvből, amelyet a mobilitása alatt használni fog, valamint az új platform lehetőséget biztosít nyelvi kurzusok elvégzésére akár mobilitás vagy – amennyiben különbözik –, a fogadó ország hivatalos nyelvén, akár a felületen elérhető bármelyik nyelven.

A tesztről regisztráció és bejelentkezés után az OLS honlapján tájékozódhat részletesen. Az elérhető nyelvek listáját is megtalálja itt. A jelengleg elérhető nyelvi kurzusok listáját itt találja. A nyelvi anyagok fejlesztése nagyjából az itt látható ütemben várható:

Miért fontos? Az Erasmus+ ösztöndíjas hallgatók kötelesek kitölteni egy nyelvi szinfelmérő tesztet a mobilitás nyelvéből a kiutazás előtt.    
Például ha a hallgató Olaszországba utazik, de a tanulmányait angol nyelven fogja végezni, akkor angol nyelvű tesztet kell kitöltenie.

A nyelvi kurzusokhoz éjjel-nappal, a mobilitás egész időtartama alatt hozzáférhet, és annyit tanulhat, amennyit szeretne, a saját tempójában. További információ az OLS nyelvi kurzusokról ide kattintva elérhető.

Hogyan férhet hozzá a nyelvi teszthez és kurzushoz?

A következőkben lépésenként próbáljuk segíteni, hogy eljusson a csatlakozástól a teszt elkészítéséig. Ezt ebben a dokumentumban található képernyőképek segítségével próbáltuk még egyszerűbbé tenni, kérem kövesse az itt látható lépéseket.

Online Nyelvi Támogatás (OLS) platformhoz való csatlakozást, erre a linkre kattintva tehet meg. A regisztráció menetében az útmutató dokumentum áll rendelkezésre segítségül.
A portálon néhány perc alatt beállíthatja profilját és elkezdheti nyelvtanulási folyamatot. Az OLS rendszere au EUAcademy portálon fut, ami azt is jelenti, hogy a regisztrációval további kurzusokhoz is hozzáférhet!

A regisztráció után ezen az oldalon tudja elérni a különböző nyelvi teszteket, az alábbi módon:

 • Kattintson a ”Join community” lehetőségre
 • Keresse ki a mobilitása nyelvét és kattintson a ”*nyelv* Learning community and Resources” lehetőségre
 • Keresse meg a saját nyelvére vonatkozó ”Placement Test” lehetőséget és kezdje meg a tesztet.
FONTOS, hogy a teszt kitöltésekor a megkapott eredményről képernyőkép készüljön. A képnek tartalmaznia kell a jobb felső sarokban található nevét, illetve a teszt eredményét. Ezt a képernyőképet kell elküldenie majd a kari koordinátorának a többi kiutazás előtti dokumentummal együtt.

Ha esetleg bezárta az oldalt, és szeretné újra megtekinteni az eredményét a képernyőkép elkészülte érdekében, kövesse az ebben a dokumentumban található lépéseket.

A jelenleg meglévő kurzusokat ezen a linken éri el, így meg is tudja kezdeni fejlődését a kívánt nyelven.
Az OLS-sel kapcsolatos kérdések és válaszok folyamatosan frissített és bővülő oldalának eléréséhez kattintson ide!

Az anyanyelvem a tanulmányok/munka nyelve. Ki kell töltenem az OLS nyelvi tesztet?
Magát az OLS tesztet nem kötelező kitöltenie. Amennyiben a tanulmányok/munka nyelve nem egyezik meg a fogadó ország nyelvével, úgy ebben az esetben is lehetőség van OLS kurzus elvégzésére a fogadó ország nyelvén. Az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztálya minden ilyen esetben külön megkeresi Önt. Kérjük, hogy az űrlap kitöltésekor amellett, hogy jelzi, hogy a mobilitását anyanyelven végzi, jelezze, hogy az milyen nyelven történik meg.

Minden hallgatónkat arra bátorítjuk, hogy amennyiben teheti, éljen az OLS kurzus által nyújtott lehetőséggel!

2022/2023-AS TANÉV ŐSZI FÉLÉVRE KIUTAZÓ HALLGATÓKNAK

2022/2023-AS TANÉV ŐSZI FÉLÉVRE KIUTAZÓ HALLGATÓKNAK

Interkulturális felkészítés kiutazó hallgatóknak

Az interkulturális felkészítés egy 120 perces tájékoztató, melynek célja, hogy a kiutazó hallgatók interkulturális felkészülését segítse a külföldi tanulmányút előtt. A programon megválaszolásra kerül, hogy milyen örömökre, és kihívásokra lehet számítani a mobilitás különböző szakaszaiban, illetve a nehézségek kezelésére milyen megoldási javaslatai vannak egy volt Erasmus ösztöndíjas hallgatónak, valamint a „tudománynak”. Az ELTE nemzetközi koordinátora, interkulturális trénere beszélgetést folytat egy külföldről nemrégiben hazatért hallgatóval a tanulmányútjáról, a beszélgetés közben bemutatásra kerül néhány interkulturális modell, jelenség a téma könnyebb érthetősége céljából. A work-shopon egyéni kérdések feltevésére is van lehetőség. Interkulturális tájékoztatóra 2 alkalommal kerül sor, tartalmuk megegyezik.
Ezen kívül egy 3 órás work-shop kerül megrendezésre "Önbizalomnövelde" címmel. A jelenléti minitréning célja, hogy a hallgató saját erőforrásaira támaszkodva készüljön fel a külföldi mobilitásra, megtanulja a hatékony célkitűzés, és a problémamegoldás módszereit. A tréningre 15-20 hallgatót várunk 2022. június 27-én hétfőn 14-17 óra között az ELTE ÁJK Egyetem téri épülete, A9-es termében (3. emelet, 340.). Az esemény regisztrációhoz kötött.

Időpontok:

Jellege

Dátum

Időpont

Cím

Regisztráció

Teams tájékoztató

2022. június 22.

15:00

Teams

Nincs

Személyes tréning

2022. június 27.

14:00-17:00

ELTE ÁJK - A9

Link

Teams tájékoztató

2022. július 5.

15:00

Teams

Nincs

A tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Általános és adminisztratív kérdésekkel kapcsolatos tájékoztató

Az általános és adminisztratív tájékoztatók: 120 perces tájékoztatók, melyen az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatos teendők kerülnek felsorolásra, áttekintésre, és a szükséges dokumentumok kitöltésével kapcsolatos kérdésekre lehet választ kapni. Mindezek mellett egyéni problémák, esetek átbeszélése is lehetséges a tájékoztató során. Adminisztratív tájékoztatóra ezúttal 4 alkalommal kerül sor, tartalmuk megegyezik. A 4 alkalom mellett fel fog kerülni a honlapra egy rögzített tájékoztató, azok számára, akiknek nem volt megfelelő egyik megadott dátum sem.

Időpontok:

Dátum Időpont Link
2022. május 9.  13:30 Teams
2022. május 18.  10:00 Teams
2022. június 20.  16:30 Teams
2022. július 6. 15:00 Teams

A tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING)

A lakhatással kapcsolatos tájékoztatók: maximum 90 perces tájékoztatók, ahol a külföldi lakhatási lehetőségek kérdései kerülnek átbeszélésre, és egyéni konzultációk mentén lehetséges ötletek/tapasztalatok gyűjtése. Amennyiben szükséges korábbi évek azonos városába utazó ELTE hallgatókkal kötjük össze a most induló hallgatókat a szálláskeresés segítése érdekében. Housing tájékoztatóra ezúttal 4 alkalommal kerül sor, tartalmuk megegyezik. A 4 alkalom mellett fel fog kerülni a honlapra egy rögzített tájékoztató, azok számára, akiknek nem volt megfelelő egyik megadott dátum sem.

Időpontok:

Dátum Időpont Link
2022. május 11.  13:30 Teams
2022. május 20.  10:00 Teams
2022. június 23.  15:30 Teams
2022. július 8. 10:00 Teams

A tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Idegen nyelvi felkészítés

Jelenleg nincs lehetőség nyelvi felkészítő tréningen való részvételre, azonban szeretnénk figyelmükbe ajánlani az OLS (Online Linguistic Support) által nyújtott lehetőségeket. 

Mi ez? Az online nyelvi támogatás (OLS) egy ingyenes, az Erasmus+ résztvevőinek kialakított online nyelvtanulási platform. Az OLS platform segítégével tesztelhető, hogy milyen szinten áll abból a nyelvből, amelyet a mobilitása alatt használni fog, valamint lehetőséget biztosít egy nyelvi kurzus elvégézésre a mobilitás vagy a fogadóország hivatalos nyelvén. 

Miért fontos? Az Erasmus+ ösztöndíjas hallgatók kötelesek kitölteni egy nyelvi szinfelmérő tesztet a mobilitás nyelvéből a kiutazása előtt. Részletek a mobilitás előtt menüpontban. 

Hogyan segít a nyelvi felkészülésben?
Az a hallgató, aki a nyelvi szintfelmérőt német, angol, spanyol, francia, olasz, holland vagy portugál nyelven végzi el, és A1 és B1 közötti eredményt ér el, automatikusan    a szintfelmérő nyelvével azonos nyelvű OLS nyelvtanfolyamra kap meghívást. B1 feletti eredmény esetén az oktatás vagy munkavégzés fő nyelvén, vagy a mobilitása célországának helyi nyelvén is részt vehet nyelvi kurzuson, feltéve, hogy az a nyelv az OLS-en elérhető.
Az a hallgató, aki a nyelvi szintfelmérőt bolgár, cseh, dán, észt, görög, horvát, lett, litván, magyar, lengyel, román, szlovák, szlovén, finn vagy svéd nyelven végzi el, és A2-es szint alatti eredményt ér el, automatikusan a szintfelmérő nyelvével azonos nyelvű OLS nyelvtanfolyamra kap meghívást. Minden más eredmény esetén az oktatás vagy munkavégzés fő nyelvén, vagy a mobilitása célországának helyi nyelvén is részt vehet kurzuson, feltéve, hogy az a nyelv az OLS-en elérhető.
Például ha a hallgató Olaszországba utazik, de a tanulmányait angol nyelven fogja végezni, akkor angol nyelvű tesztet kell kitöltenie. Ha az angol nyelvű teszje B2 alatt sikerül, automatikusan angol nyelvű kurzust kap. Amennyiben az angol nyelvű tesztet legalább B2-es szinten teljesítette, akkor választhat, hogyvagy angol nyelvű kurzuson továbbfejleszteni a nyelvtudását, vagy olasz nyelvű kurzuson ismerkedik a helyi nyelvvel.

Az OLS nyelvi kurzus előnyeit néhány szóban össze lehet foglalni: à la carte, azaz összeválogatható feladatok, ahol és amikor Ön szeretné. A nyelvi kurzusokhoz éjjel-nappal hozzáférhet, és annyit tanulhat, amennyit szeretne, a saját tempójában. A kurzus anyagaihoz a mobilitás időtartama alatt végig hozzáférhet. További információ az OLS nyelvi kurzusokról ide kattintva elérhető.

Hogyan férhet hozzá a nyelvi teszthez és kurzushoz?
Az OLS-űrlap kitöltésével tudja igényelni az OLS platformhoz való hozzáférést. Jelölje be a mobilitás nyelvét (ezen a nyelven fogja megkapni a nyelvi tesztet). Az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztálya ez alapján a kérdőív alapján küldi ki Önnek az OLS platformhoz kapcsolódó licencet, amit e-mailben fog megkapni. Ezután létre kell hoznia OLS profilját, ahol meg kell jelölnie a fogadó országot, a mobilitás nyelvét, illetve azokat a nyelveket, amelyeket OLS kurzus keretein belül tanulna (a rendszer csak a mobilitás nyelvét és/vagy a fogadó ország hivatalos nyelvét/nyelveit fogja felajánlani). Ezután megkezdheti a nyelvi teszt kitöltését, majd az eredménytől függően az OLS nyelvi kurzust is, amelyhez automatikusan fog hozzáférést kapni.

Az anyanyelvem a tanulmányok/munka nyelve. Ki kell töltenem az OLS nyelvi tesztet?
Magát az OLS tesztet nem kötelező kitöltenie, de az OLS-űrlap kitöltése kötelező. Itt válassza az „anyanyelv” opciót. Amennyiben a tanulmányok/munka nyelve nem egyezik meg a fogadó ország nyelvével, úgy ebben az esetben is lehetőség van OLS kurzus elvégzésére a fogadó ország nyelvén. Az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztálya minden ilyen esetben külön megkeresi Önt.

További információk és segítség:
A tesztről az OLS honlapján tájékozódhat részletesen. Az elérhető nyelvek listája itt található. 
Ha bármilyen problémája merül fel akár a teszttel, akár a kurzussal kapcsolatban, itt találhat megoldást. 

Minden hallgatónkat arra bátorítjuk, hogy amennyiben teheti, éljen az OLS kurzus által nyújtott lehetőséggel!

2021/2022-ES TANÉV TAVASZI FÉLÉVRE KIUTAZÓ HALLGATÓKNAK

Interkulturális felkészítés kiutazó hallgatóknak

Az interkulturális tájékoztatók újdonságnak számítanak, tartalma: 120 perces tájékoztatók, melynek célja, hogy a kiutazó hallgatók interkulturális felkészülését segítse a külföldi tanulmányút előtt. A programon megválaszolásra kerül, hogy milyen örömökre, és kihívásokra lehet számítani a mobilitás különböző szakaszaiban, illetve a nehézségek kezelésére milyen megoldási javaslatai vannak egy volt Erasmus ösztöndíjas hallgatónak, valamint a „tudománynak”. Az ELTE nemzetközi koordinátora, interkulturális trénere beszélgetést folytat egy külföldről nemrégiben hazatért hallgatóval a tanulmányútjáról, a beszélgetés közben bemutatásra kerül néhány interkulturális modell, jelenség a téma könnyebb érthetősége céljából. A work-shopon egyéni kérdések feltevésére is van lehetőség. Interkulturális tájékoztatóra 3 alkalommal kerül sor, tartalmuk megegyezik.

Időpontok:

Dátum Időpont Link
2021. december 20.  17:00 Teams
2022. január 6. 17:00 Teams

2022. január 26. 

17:00 Teams

A tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Általános és adminisztratív kérdésekkel kapcsolatos tájékoztató

Az általános és adminisztratív tájékoztatók: 120 perces tájékoztatók, melyen az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatos teendők kerülnek felsorolásra, áttekintésre, és a szükséges dokumentumok kitöltésével kapcsolatos kérdésekre lehet választ kapni. Mindezek mellett egyéni problémák, esetek átbeszélése is lehetséges a tájékoztató során. Adminisztratív tájékoztatóra ezúttal 3 alkalommal kerül sor, tartalmuk megegyezik. A 3 alkalom mellett fel fog kerülni a honlapra egy rögzített tájékoztató, azok számára, akiknek nem volt megfelelő egyik megadott dátum sem.

Időpontok:

Dátum Időpont Link
2021. november 17.  15:00 Teams
2021. november. 24. 13:30 Teams
2021. december 13.  10:00 Teams

A tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING)

A lakhatással kapcsolatos tájékoztatók: maximum 90 perces tájékoztatók, ahol a külföldi lakhatási lehetőségek kérdései kerülnek átbeszélésre, és egyéni konzultációk mentén lehetséges ötletek/tapasztalatok gyűjtése. Amennyiben szükséges korábbi évek azonos városába utazó ELTE hallgatókkal kötjük össze a most induló hallgatókat a szálláskeresés segítése érdekében. Housing tájékoztatóra ezúttal 3 alkalommal kerül sor, tartalmuk megegyezik. A 3 alkalom mellett fel fog kerülni a honlapra egy rögzített tájékoztató, azok számára, akiknek nem volt megfelelő egyik megadott dátum sem.

Időpontok:

Dátum Időpont Link
2021. november 25.  15:00 Teams
2021. december 6. 15:30 Teams
2021. december 15. 14:00 Teams

A tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Idegen nyelvi felkészítés

Jelenleg nincs lehetőség nyelvi felkészítő tréningen való részvételre, azonban szeretnénk figyelmükbe ajánlani az OLS (Online Linguistic Support) által nyújtott lehetőségeket. 

Mi ez? Az online nyelvi támogatás (OLS) egy ingyenes, az Erasmus+ résztvevőinek kialakított online nyelvtanulási platform. Az OLS platform segítégével tesztelhető, hogy milyen szinten áll abból a nyelvből, amelyet a mobilitása alatt használni fog, valamint lehetőséget biztosít egy nyelvi kurzus elvégézésre a mobilitás vagy a fogadóország hivatalos nyelvén. 

Miért fontos? Az Erasmus+ ösztöndíjas hallgatók kötelesek kitölteni egy nyelvi szinfelmérő tesztet a mobilitás nyelvéből a kiutazása előtt. Részletek a mobilitás előtt menüpontban. 

Hogyan segít a nyelvi felkészülésben?
Az a hallgató, aki a nyelvi szintfelmérőt német, angol, spanyol, francia, olasz, holland vagy portugál nyelven végzi el, és A1 és B1 közötti eredményt ér el, automatikusan    a szintfelmérő nyelvével azonos nyelvű OLS nyelvtanfolyamra kap meghívást. B1 feletti eredmény esetén az oktatás vagy munkavégzés fő nyelvén, vagy a mobilitása célországának helyi nyelvén is részt vehet nyelvi kurzuson, feltéve, hogy az a nyelv az OLS-en elérhető.
Az a hallgató, aki a nyelvi szintfelmérőt bolgár, cseh, dán, észt, görög, horvát, lett, litván, magyar, lengyel, román, szlovák, szlovén, finn vagy svéd nyelven végzi el, és A2-es szint alatti eredményt ér el, automatikusan a szintfelmérő nyelvével azonos nyelvű OLS nyelvtanfolyamra kap meghívást. Minden más eredmény esetén az oktatás vagy munkavégzés fő nyelvén, vagy a mobilitása célországának helyi nyelvén is részt vehet kurzuson, feltéve, hogy az a nyelv az OLS-en elérhető.
Például ha a hallgató Olaszországba utazik, de a tanulmányait angol nyelven fogja végezni, akkor angol nyelvű tesztet kell kitöltenie. Ha az angol nyelvű teszje B2 alatt sikerül, automatikusan angol nyelvű kurzust kap. Amennyiben az angol nyelvű tesztet legalább B2-es szinten teljesítette, akkor választhat, hogyvagy angol nyelvű kurzuson továbbfejleszteni a nyelvtudását, vagy olasz nyelvű kurzuson ismerkedik a helyi nyelvvel.

Az OLS nyelvi kurzus előnyeit néhány szóban össze lehet foglalni: à la carte, azaz összeválogatható feladatok, ahol és amikor Ön szeretné. A nyelvi kurzusokhoz éjjel-nappal hozzáférhet, és annyit tanulhat, amennyit szeretne, a saját tempójában. A kurzus anyagaihoz a mobilitás időtartama alatt végig hozzáférhet. További információ az OLS nyelvi kurzusokról ide kattintva elérhető.

Hogyan férhet hozzá a nyelvi teszthez és kurzushoz?
Az OLS-űrlap kitöltésével tudja igényelni az OLS platformhoz való hozzáférést. Jelölje be a mobilitás nyelvét (ezen a nyelven fogja megkapni a nyelvi tesztet). Az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztálya ez alapján a kérdőív alapján küldi ki Önnek az OLS platformhoz kapcsolódó licencet, amit e-mailben fog megkapni. Ezután létre kell hoznia OLS profilját, ahol meg kell jelölnie a fogadó országot, a mobilitás nyelvét, illetve azokat a nyelveket, amelyeket OLS kurzus keretein belül tanulna (a rendszer csak a mobilitás nyelvét és/vagy a fogadó ország hivatalos nyelvét/nyelveit fogja felajánlani). Ezután megkezdheti a nyelvi teszt kitöltését, majd az eredménytől függően az OLS nyelvi kurzust is, amelyhez automatikusan fog hozzáférést kapni.

Az anyanyelvem a tanulmányok/munka nyelve. Ki kell töltenem az OLS nyelvi tesztet?
Magát az OLS tesztet nem kötelező kitöltenie, de az OLS-űrlap kitöltése kötelező. Itt válassza az „anyanyelv” opciót. Amennyiben a tanulmányok/munka nyelve nem egyezik meg a fogadó ország nyelvével, úgy ebben az esetben is lehetőség van OLS kurzus elvégzésére a fogadó ország nyelvén. Az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztálya minden ilyen esetben külön megkeresi Önt.

További információk és segítség:
A tesztről az OLS honlapján tájékozódhat részletesen. Az elérhető nyelvek listája itt található. 
Ha bármilyen problémája merül fel akár a teszttel, akár a kurzussal kapcsolatban, itt találhat megoldást. 

Minden hallgatónkat arra bátorítjuk, hogy amennyiben teheti, éljen az OLS kurzus által nyújtott lehetőséggel!

2021/2022-ES TANÉV ŐSZI FÉLÉVRE KIUTAZÓ HALLGATÓKNAK

Általános és adminisztratív kérdésekkel kapcsolatos tájékoztató

Az általános és adminisztratív tájékoztatók: 120 perces tájékoztatók, melyen az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatos teendők kerülnek felsorolásra, áttekintésre, és a szükséges dokumentumok kitöltésével kapcsolatos kérdésekre lehet választ kapni. Mindezek mellett egyéni problémák, esetek átbeszélése is lehetséges a tájékoztató során. Adminisztratív tájékoztatóra 4 alkalommal kerül sor, tartalmuk megegyezik.

Időpontok:

Dátum Időpont Link
2021. május 7.  11:30 Teams
2021. május 21.  11:30 Teams
2021. május 28.  11:30 Teams
2021. június 7. 11:30 Teams

A tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING)

A lakhatással kapcsolatos tájékoztatók: maximum 90 perces tájékoztatók, ahol a külföldi lakhatási lehetőségek kérdései kerülnek átbeszélésre, és egyéni konzultációk mentén lehetséges ötletek/tapasztalatok gyűjtése. Amennyiben szükséges korábbi évek azonos városába utazó ELTE hallgatókkal kötjük össze a most induló hallgatókat a szálláskeresés segítése érdekében.

Időpontok:

Dátum Időpont Link
2021. május 10.  11:30 Teams
2021. május 17.  11:30 Teams
2021. június 4.  11:30 Teams
2021. június 14. 11:30 Teams

A tájékoztatókra nem szükséges előzetesen regisztrálni. A tájékoztató időpontjakor kattintson a linkre és csatlakozzon.

Idegen nyelvi felkészítés

Jelenleg nincs lehetőség nyelvi felkészítő tréningen való részvételre, azonban szeretnénk figyelmükbe ajánlani az OLS (Online Linguistic Support) által nyújtott lehetőségeket. 

Mi ez? Az online nyelvi támogatás (OLS) egy ingyenes, az Erasmus+ résztvevőinek kialakított online nyelvtanulási platform. Az OLS platform segítégével tesztelhető, hogy milyen szinten áll abból a nyelvből, amelyet a mobilitása alatt használni fog, valamint lehetőséget biztosít egy nyelvi kurzus elvégézésre a mobilitás vagy a fogadóország hivatalos nyelvén. 

Miért fontos? Az Erasmus+ ösztöndíjas hallgatók kötelesek kitölteni egy nyelvi szinfelmérő tesztet a mobilitás nyelvéből a kiutazása előtt. Részletek a mobilitás előtt menüpontban. 

Hogyan segít a nyelvi felkészülésben?
Az a hallgató, aki a nyelvi szintfelmérőt német, angol, spanyol, francia, olasz, holland vagy portugál nyelven végzi el, és A1 és B1 közötti eredményt ér el, automatikusan    a szintfelmérő nyelvével azonos nyelvű OLS nyelvtanfolyamra kap meghívást. B1 feletti eredmény esetén az oktatás vagy munkavégzés fő nyelvén, vagy a mobilitása célországának helyi nyelvén is részt vehet nyelvi kurzuson, feltéve, hogy az a nyelv az OLS-en elérhető.
Az a hallgató, aki a nyelvi szintfelmérőt bolgár, cseh, dán, észt, görög, horvát, lett, litván, magyar, lengyel, román, szlovák, szlovén, finn vagy svéd nyelven végzi el, és A2-es szint alatti eredményt ér el, automatikusan a szintfelmérő nyelvével azonos nyelvű OLS nyelvtanfolyamra kap meghívást. Minden más eredmény esetén az oktatás vagy munkavégzés fő nyelvén, vagy a mobilitása célországának helyi nyelvén is részt vehet kurzuson, feltéve, hogy az a nyelv az OLS-en elérhető.
Például ha a hallgató Olaszországba utazik, de a tanulmányait angol nyelven fogja végezni, akkor angol nyelvű tesztet kell kitöltenie. Ha az angol nyelvű teszje B2 alatt sikerül, automatikusan angol nyelvű kurzust kap. Amennyiben az angol nyelvű tesztet legalább B2-es szinten teljesítette, akkor választhat, hogyvagy angol nyelvű kurzuson továbbfejleszteni a nyelvtudását, vagy olasz nyelvű kurzuson ismerkedik a helyi nyelvvel.

Az OLS nyelvi kurzus előnyeit néhány szóban össze lehet foglalni: à la carte, azaz összeválogatható feladatok, ahol és amikor Ön szeretné. A nyelvi kurzusokhoz éjjel-nappal hozzáférhet, és annyit tanulhat, amennyit szeretne, a saját tempójában. A kurzus anyagaihoz a mobilitás időtartama alatt végig hozzáférhet. További információ az OLS nyelvi kurzusokról ide kattintva elérhető.

Hogyan férhet hozzá a nyelvi teszthez és kurzushoz?
Az OLS-űrlap kitöltésével tudja igényelni az OLS platformhoz való hozzáférést. Jelölje be a mobilitás nyelvét (ezen a nyelven fogja megkapni a nyelvi tesztet). Az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztálya ez alapján a kérdőív alapján küldi ki Önnek az OLS platformhoz kapcsolódó licencet, amit e-mailben fog megkapni. Ezután létre kell hoznia OLS profilját, ahol meg kell jelölnie a fogadó országot, a mobilitás nyelvét, illetve azokat a nyelveket, amelyeket OLS kurzus keretein belül tanulna (a rendszer csak a mobilitás nyelvét és/vagy a fogadó ország hivatalos nyelvét/nyelveit fogja felajánlani). Ezután megkezdheti a nyelvi teszt kitöltését, majd az eredménytől függően az OLS nyelvi kurzust is, amelyhez automatikusan fog hozzáférést kapni.

Az anyanyelvem a tanulmányok/munka nyelve. Ki kell töltenem az OLS nyelvi tesztet?
Magát az OLS tesztet nem kötelező kitöltenie, de az OLS-űrlap kitöltése kötelező. Itt válassza az „anyanyelv” opciót. Amennyiben a tanulmányok/munka nyelve nem egyezik meg a fogadó ország nyelvével, úgy ebben az esetben is lehetőség van OLS kurzus elvégzésére a fogadó ország nyelvén. Az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztálya minden ilyen esetben külön megkeresi Önt.

További információk és segítség:
A tesztről az OLS honlapján tájékozódhat részletesen. Az elérhető nyelvek listája itt található. 
Ha bármilyen problémája merül fel akár a teszttel, akár a kurzussal kapcsolatban, itt találhat megoldást. 

Minden hallgatónkat arra bátorítjuk, hogy amennyiben teheti, éljen az OLS kurzus által nyújtott lehetőséggel!

2020/2021 TAVASZI FÉLÉVRE KIUTAZÓ HALLGATÓKNAK

Publikálva: 2020.11.11.

Általános és adminisztratív kérdésekkel kapcsolatos tájékoztató

Az általános és adminisztratív tájékoztatók: 90 perces tájékoztatók, melyen az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatos teendők kerülnek felsorolásra, áttekintésre, és a szükséges dokumentumok kitöltésével kapcsolatos kérdésekre lehet választ kapni. Mindezek mellett egyéni problémák, esetek átbeszélése is lehetséges a tájékoztató során.

Időpontok:

 • 2020. november 13. 12:00-13:30   TEAMS
 • 2020. november 16. 16:00-17:30   TEAMS
 • 2020. november 19. 18:00-19:30   TEAMS
 • 2020. november 27. 12:00-13:30   TEAMS
Az általános és adminisztratív tájékoztatókra ITT tud regisztrálni. 

Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING)

A lakhatással kapcsolatos tájékoztatók: 90 perces tájékoztatók, ahol a külföldi lakhatási lehetőségek kérdései kerülnek átbeszélésre, és egyéni konzultációk mentén lehetséges ötletek/tapasztalatok gyűjtése. Amennyiben szükséges korábbi évek azonos városába utazó ELTE hallgatókkal kötjük össze a most induló hallgatókat a szálláskeresés segítése érdekében.

Időpontok:

 • 2020. november 17.  16:00-17:30   TEAMS
 • 2020. november 20.  12:00-13:30   TEAMS
 • 2020. november 26.  18:00-19:30   TEAMS
 • 2020. december 04.  12:00-13:30   TEAMS
A lakhatással kapcsolatos tájékoztatóra ITT tud regisztrálni.

Idegen nyelvi felkészítés

Jelenleg nincs lehetőség nyelvi felkészítő tréningen való részvételre, azonban szeretnénk figyelmükbe ajánlani az OLS (Online Linguistic Support) által nyújtott lehetőségeket. 

Mi ez? Az online nyelvi támogatás (OLS) egy ingyenes, az Erasmus+ résztvevőinek kialakított online nyelvtanulási platform. Az OLS platform segítégével tesztelhető, hogy milyen szinten áll abból a nyelvből, amelyet a mobilitása alatt használni fog, valamint lehetőséget biztosít egy nyelvi kurzus elvégézésre a mobilitás vagy a fogadóország hivatalos nyelvén. 

Miért fontos? Az Erasmus+ ösztöndíjas hallgatók kötelesek kitölteni egy nyelvi szinfelmérő tesztet a mobilitás nyelvéből a kiutazása előtt és a mobilitása végén. Részletek a mobilitás előtt és a mobilitás után menüpontban. 

Hogyan segít a nyelvi felkészülésben?
Az a hallgató, aki a nyelvi szintfelmérőt német, angol, spanyol, francia, olasz, holland vagy portugál nyelven végzi el, automatikusan meghívást kap e-mailben a szintfelmérő nyelvével azonos OLS nyelvtanfolyamra, ha A1 és B1 közötti eredményt ért el. Minden más eredménynél az oktatás vagy munkavégzés fő nyelvén, vagy a mobilitása célországának helyi nyelvén is részt vehet kurzuson, feltéve, hogy az a nyelv az OLS-en elérhető.
Az a hallgató, aki a nyelvi szintfelmérőt bolgár, cseh, dán, észt, görög, horvát, lett, litván, magyar, lengyel, román, szlovák, szlovén, finn vagy svéd nyelven végzi el, automatikusan megkapja a licencet a nyelvtanfolyamhoz, ha az első nyelvi szintfelmérőn A2 szint alatti eredményt ért el. Minden más eredménynél az oktatás vagy munkavégzés fő nyelvén, vagy a mobilitása célországának helyi nyelvén is részt vehet kurzuson, feltéve, hogy az a nyelv az OLS-en elérhető.
Például ha a hallgató Olaszországba utazik, de a tanulmányait angol nyelven fogja végezni, akkor angol nyelvű tesztet kell kitöltenie. Ha az angol nyelvű teszje B2 alatt sikerül, automatikusan angol nyelvű kurzust kap. Amennyiben az angol nyelvű tesztet legalább B2-es szinten teljesítette, akkor választhat, hogyvagy angol nyelvű kurzuson továbbfejleszteni a nyelvtudását, vagy olasz nyelvű kurzuson ismerkedik a helyi nyelvvel.

Az OLS nyelvi kurzus előnyeit néhány szóban össze lehet foglalni: à la carte, azaz összeválogatható feladatok, ahol és amikor Ön szeretné. A nyelvi kurzusokhoz éjjel-nappal hozzáférhet, és annyit tanulhat, amennyit szeretne, a saját tempójában. A kurzus anyagaihoz a mobilitás időtartama alatt végig hozzáférhet. További információ az OLS nyelvi kurzusokról ide kattintva elérhető.

Hogyan férhet hozzá a nyelvi teszthez és kurzushoz?
Töltse ki a mobilitás előtti honlapfelületen elérhető OLS kérdőívet. Jelölje be a mobilitás nyelvét (ezen a nyelven fogja megkapni a nyelvi tesztet), valamint azt a nyelvet, amit az OLS kurzuson tanulna. Utóbbi vagy a mobilitás nyelve, vagy a fogadóország hivatalos nyelve(i) lehetnek. Az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztálya ez alapján a kérdőív alapján küldi ki Önnek az OLS platformhoz kapcsolódó licencet, amelyet e-mailben fog megkapni. Ezután létre kell hoznia OLS profilját, ahol meg kell jelölnie a fogadóországot, a mobilitás nyelvét, illetve azokat a nyelveket, amiket OLS kurzus keretein belül tanulna. A rendszer csak a mobilitás nyelvét és/vagy a fogadóország hivatalos nyelvét/nyelveit fogja felajánlani. Ezután megkezdheti a nyelvi teszt kitöltését, majd az eredménytől függően az OLS nyelvi kurzust is, amelyhez automatikusan fog hozzáférést kapni. 

Az anyanyelvem a tanulmányok/munka nyelve. Ki kell töltenem az OLS nyelvi tesztet?
Magát az OLS tesztet nem kötelező kitöltenie, de a mobilitási előtti honlapon megtalálható OLS kérdőívet igen. Itt jelölje be, hogy az anyanyelve a mobilitás nyelve. Amennyiben a tanulmányok/munka nyelve nem egyezik meg a fogadóország nyelvével, úgy ebben az esetben is lehetőség van OLS kurzus elvégzésére a fogadóország nyelvén. Az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztálya minden ilyen esetben külön megkeresi Önt. 

További információk és segítség:
A tesztről az OLS honlapján tájékozódhat részletesen. Az elérhető nyelvek listája itt található. 
Ha bármilyen problémája merül fel akár a teszttel, akár a kurzussal kapcsolatban, itt találhat megoldást. 

Minden hallgatónkat arra bátorítjuk, hogy amennyiben teheti, éljen az OLS által nyújtott lehetőségekkel!

2020/21 őszi félévre kiutazó hallgatóknak

Frissítve: 2020.07.02.

2020/2021 ŐSZI FÉLÉVRE KIUTAZÓ HALLGATÓKNAK 

Felhívjuk kedves hallgatóink figyelmét, hogy a koronavírus-járvány nyomán kialakult helyzet miatt nincs lehetőség a korábbi években megszokott tájékoztatók és tréningek megtartására. A hallgatók tájékoztatásának elsődleges forrása jelenleg a honlap, az Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztályától érkezett e-mail/Neptun üzenetek, illetve a kari nemzetközi koordinátorok tájékoztatásai. 

Idegen nyelvi felkészítés

Jelen körülmények között nincs lehetőség nyelvi felkészítő tréningen való részvételre, azonban szeretnénk figyelmükbe ajánlani az OLS (Online Linguistic Support) által nyújtott lehetőségeket. 

Mi ez? Az online nyelvi támogatás (OLS) egy ingyenes, az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület résztvevőinek kialakított online nyelvtanulási platform. Az OLS-sel tesztelheti, hogy milyen szinten áll jelenleg abból a nyelvből, amelyet majd akkor használ, amikor külföldön tartózkodik. Az eredményei nem gátolják meg abban, hogy részt vegyen egy Erasmus+ vagy egy Európai Szolidaritási Testületi mobilitási programban, de hozzáférést biztosítanak majd egy OLS nyelvtanfolyamhoz! Az OLS kiegészíti a személyes oktatását, lehetővé téve, hogy a készségeit az osztálytermen kívül is fejleszteni tudja. Ezenfelül az OLS a programokban részt vevő más tanulókkal való együttműködésen alapuló, illetve egyéb közös tanulási lehetőségeket is kínál.

Miért fontos? A kiutazás előtti kötelező dokumentációs folyamat részeként minden hallgató köteles kitölteni a tesztet a mobilitás nyelvéből Erasmus+ ösztöndíjához (erről és a mobilitás előtti dokumentációs folyamatról a mobilitás előtt menüpontban olvashat részletesebben).

Hogyan segít a nyelvi felkészülésben?
Amennyiben a hallgató B2-es szint alatt teljesít a mobilitás nyelvéből kitöltött teszten, automatikusan hozzáférést kap egy nyelvi kurzushoz az adott nyelvből (a mobilitás nyelve). Amennyiben B2-es szinten vagy afelett teljesít, lehetősége van akár az adott nyelvből (mobilitás/teszt nyelve), akár (amennyiben rendelkezésre áll) a fogadó ország bármelyik hivatalos nyelvéből egy online nyelvi kurzust elvégezni. 
Például ha a hallgató Olaszországba utazik, de a tanulmányait angol nyelven fogja végezni, akkor angol nyelvű tesztet kell kitöltenie. Ha az angol nyelvű teszje B2 alatt sikerül, automatikusan angol nyelvű kurzust kap. Amennyiben az angol nyelvű tesztet legalább B2-es szinten teljesítette, akkor lehetősége van vagy angol nyelvű kurzuson továbbfejleszteni a nyelvtudását, vagy olasz nyelvű kurzuson ismerkedni a helyi nyelvvel.

Mire figyeljen: Amikor a mobilitás előtt menüpontban olvasható módon OLS tesztet kér, jelölje be a mobilitás nyelvét (tanulmányok vagy munka nyelve), valamint azt a nyelvet, amiből kurzust szeretne kapni (csak a mobilitás/teszt nyelve vagy amennyiben rendelkezésre áll a fogadó ország bármelyik hivatalos nyelve lehet). 

Minden hallgatónkat arra bátorítjuk, hogy amennyiben teheti, éljen az OLS által nyújtott lehetőségekkel!

2019/2020 tavaszi félévre kiutazó hallgatóknak

Általános és adminisztratív kérdésekkel kapcsolatos tájékoztató

Az általános és adminisztratív tájékoztatók: 90 perces, magyar (igény szerint angol) nyelvű tájékoztatók, melyen az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatos teendők kerülnek felsorolásra, áttekintésre, és a szükséges dokumentumok kitöltésével kapcsolatos kérdésekre lehet választ kapni. Mindezek mellett egyéni problémák, esetek átbeszélése is lehetséges a tájékoztató során.

Időpontok:

 • 2019. október 25.      12:00-13:30   BTK, A047
 • 2019. november 4.    16:00-17:30   ÁJK, Nagy Ernő auditórium (VII. tanterem)
 • 2019. november 14.  16:00-17:30   ÁJK, Somló Auditórium (I. tanterem)
 • 2019. november 21.  16:00-17:30   ÁJK, Somló Auditórium (I. tanterem)

Lakhatással kapcsolatos tájékoztató és konzultáció (HOUSING)

A lakhatással kapcsolatos tájékoztatón a külföldi lakhatási lehetőségek kérdései kerülnek átbeszélésre, és egyéni konzultációk mentén lehetséges ötletek/tapasztalatok gyűjtése. Amennyiben szükséges korábbi évek azonos városába utazó ELTE hallgatókkal kötjük össze a most induló hallgatókat a szálláskeresés segítése érdekében.

Időpontok:

 • 2019. november  8.    12:00-13:30   ÁJK, B/II. tanterem
 • 2019. november 19.   16:00-17:30   ÁJK, Vécsey Auditórium  (VIII. tanterem)
 • 2019. december  4.    16:00-17:30   ÁJK, B/II. tanterem
 • 2019. december 13.   12:00-13:30   ÁJK, B/II. tanterem

Nyelvi-kommunikációs tréningek

A nyelvi-kommunikációs tréningek: 90 perces, angol/német nyelvű felkészítő tréningek, melynek során a hallgatók és a tréner, a mobilitás során fellépő tipikus helyzeteket  tekintik át, gyakorolják, szimulációkon keresztül készítik fel a hallgatókat az egyes tipikus nyelvi-kommunikációs kihívásokra. A résztvevők szóbeli készségek fejlesztésén felül az írásbeli kommunikációval kapcsolatban is segítséget kapnak az Origó Nyelvi Centrum munkatársaitól.
A csoportok minimum 5 fővel indulnak el (maximum 10 résztvevővel).
Időpontok:

Angol

 • 2019. november   5.    15:00-16:30
 • 2019. november 12.    15:00-16:30
 • 2019. november 28.    10:15-11:45
 • 2019. december   5.    10:15-11:45

Német

 • 2019. december   9.    09:00-10:30
 • 2019. december 16.    13:00-14:30
 • 2019. január 13.          13:00-14:30

A nyelvi-kommunikációs tréningekre itt tud regisztrálni.

Kérjük, csak akkor regisztráljon a tréningek valamelyikére, ha valóban el tud jönni! Amennyiben regisztrált, de mégsem tud megjelenni, jelezze lemondási szándékát a julia.deli@dep.elte.hu email címre küldött levéllel (tárgy: „Tréning lemondása”), hogy a várólistás hallgatókat időben ki tudjuk értesíteni! 

A helyszín minden esetben az Origó Nyelvi Centrum központi épülete (1082 Bp., Baross u. 62), a pontos terem minden tréning előtt megküldésre kerül a jelentkezőknek.
Az egyes tréningek tartalma ugyanaz ezért javasoljuk, hogy egy tréningre jelentkezzen.
Amennyiben kérdése van a tréninggel kapcsolatban, kérem írjon a julia.deli@dep.elte.hu e-mail címre.

Interkulturális szenzitivitás mikro-tréningek

Az interkulturális tréningek: A 90 perces, magyar nyelvű, mini tréningek a mobilitás során fellépő kulturális, interkulturális kihívásokra készítik fel a hallgatókat, az Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ szakértő trénerjeinek közreműködésével.
Egy tréningre minimum 5, maximum 25 fő jelentkezhet.

Időpontok:

 • 2019. November 20. 14:30-16:00   PPK, IZU 101. terem
 • 2019. November 27. 14:30-16:00   PPK, KAZY 311. terem
 • 2019. December 11. 14:30-16:00   PPK, IZU 101. terem
 • 2019. December 12. 16:30-18:00   PPK, KAZY 302. terem

Kérjük, csak akkor regisztráljon a tréningek valamelyikére, ha valóban el tud jönni! Amennyiben regisztrált, de mégsem tud megjelenni, jelezze lemondási szándékát a julia.deli@dep.elte.hu email címre küldött levéllel (tárgy: „Tréning lemondása”), hogy a várólistás hallgatókat időben ki tudjuk értesíteni! 
Az egyes tréningek tartalma ugyanaz, ezért javasoljuk, hogy egy tréningre jelentkezzen. Az interkulturális tréningekre itt tud regisztrálni.
Amennyiben kérdése van a tréninggel kapcsolatban, kérem írjon a julia.deli@dep.elte.hu e-mail címre


EN