Beszéd- és nyelvi zavar

Szolgáltatások beszéd- és nyelvi zavarban érintett hallgatók számára

Szolgáltatások beszéd- és nyelvi zavarban érintett hallgatók számára

Személyi segítők

A személyi segítők azok a hallgatók, akik vállalják, hogy közvetlenül segítik hallgatótársukat eligazodni az egyetemi élet tanulmányokkal, ügyintézéssel kapcsolatos kihívásai között. Különböző területeken tudnak segítséget nyújtani: támogathatnak az oktatókkal történő kommunikációban, az egyetemi ügyintézésben, a Neptun-rendszer használatában, a könyvtárhasználatban. Végezhetnek korrepetálást, közös tananyagfeldolgozást, vizsgára való felkészítést. 

A személyi segítők munkájáról, az igénylés menetéről a következő linken olvashatsz: Személyi segítők


Logopédiai terápia

A SHÜTI logopédusánál igénybe vehetsz logopédiai fejlesztést. A logopédiai munkát minden esetben egyéni konzultáció előzi meg.

Amennyiben érdeklődsz a szolgáltatás iránt, vedd fel a kapcsolatot logopédus kollégánkkal a szepesi.magdolna@kancellaria.elte.hu e-mail-címen. 


Nyelvi korrektúra

A szakdolgozatok, beadandó dolgozatok elkészítését követően igény esetén nyelvi korrektúrát végzünk az elkészült dokumentumon.


Relaxációs technikák tanítása

A tananyag elsajátítása, és visszaadása szempontjából is kulcsfontosságú, hogy milyen fizikai és mentális állapotban veselkedsz neki a tanulásnak. Relaxációs technikák birtokában eredményesebben tudsz kikapcsolódni, hatékonyabban tudod koncentrálni a figyelmed, és megtanulod ellazítani a tested. 

A foglalkozáson elsajátíthatod a helyes légzéstechnikát, és olyan izomlazító gyakorlatokat, melyek segíthetnek a relaxált, pihentető állapot elérésében. 

Hogyha érdeklődsz a szolgáltatás iránt, jelentkezz a következő e-mail-címen (szepesi.magdolna@kancellaria.elte.hu).


Amit az egyetemi tanulmányaid megkezdése előtt mindenképpen tudnod kell...

Az egyetem néhány alapvető dologban különbözik a középiskolától, ami kihívást jelenthet egy elsőéves hallgató számára. Összegyűjtöttük a legfontosabb eltéréseket, amikre érdemes felkészülnöd, mielőtt megkezded az egyetemi tanulmányaidat.

 • Az egyetemen nincs osztályfőnök, nincsenek olyan értelemben osztálytársak, mint a középiskolában. Majdnem minden kurzuson más emberek vesznek körül.
 • Nincs egységes, előre kidolgozott órarend, ezt mindenki magának állítja össze. Az órarended összeállításánál sok mindent figyelembe kell venned, ez eleinte nem könnyű.
 • Önállóan kell döntéseket hoznod a tanulmányaiddal kapcsolatban. Rád van bízva, hogy milyen kurzusokat építesz be az órarendedbe, hány kreditet veszel fel egy adott félévben, hogyan ütemezed a vizsgáidat, hány félév alatt teljesíted a tanulmányaidat.
 • A középiskolától eltérően a tanév nem összefüggő, hanem két tanulmányi félévből áll (őszi és tavaszi.) A félév a szorgalmi és a vizsgaidőszakból áll.
 • Az egyetemen sokféle ügyintézéssel találkozol majd, ezek nagy része az elektronikus tanulmányi rendszeren keresztül történik: https://neptun.elte.hu/
 • Az évfolyamok nagy létszáma miatt az oktatóknak kevesebb a személyes kapcsolata a hallgatókkal, nem ismerik őket név szerint, mint a középiskolában.
 • Az órák nem egy tanteremben zajlanak, gyakran még csak nem is ugyanabban az épületben vannak, és az is előfordul, hogy egy-egy előadás az egyetem másik kampuszán, a város más pontján kerül megtartásra. 
 • Sok esetben te magad dönthetsz arról, hogy bejársz-e egy előadásra vagy sem, ami nagy szabadságot jelent ugyan, de felelősen és tudatosan kell bánnod ezzel a szabadsággal, hogy idővel ne menjen a tanulmányaid rovására.
 • Az egyetemen nagyon sok olyan kifejezéssel fogsz találkozni, ami új és zavarba ejtő lehet számodra. Ilyen például a szemeszter, kurzus, kredit, modul, kollokvium, szeminárium és még sorolhatnánk. Időbe telik, mire megtanulod és megérted az egyetemi ügyintézés sajátos nyelvezetét.
 • Az egyetemi élet sokkal nagyobb önállóságot kíván meg tőled, mint a középiskola. A kollégiumban számtalan olyan helyzetben kell megállnod a helyed, amiben korábban nem voltál magadra utalva (bevásárlás, takarítás, mosás.) Senki nem tartja helyetted számon a tanulmányi ügyidet, nem lesz, aki figyelmeztet, hogy még milyen tárgyakat kell teljesítened, vagy mi az, amivel elmaradtál.
 • Proaktívnak kell lenned mind a társas életben, mind a tanulmányaid terén. Ha segítségre van szükséged, neked kell lépned. Jelezd az oktatód felé a speciális szükségleteidet. A tanáraid nagyon sok hallgatóval dolgoznak, ne várd el tőlük, hogy tudják, miben van szükséged extra segítségre. És ne feledd, nem biztos, hogy találkoztak már beszéd- és nyelvi zavarban érintett emberrel, segítened kell nekik abban, hogy megértsék a helyzetedet, igényeidet.
 • Légy nyitott és kezdeményező a hallgatótársaiddal. Elképzelhető, hogy te leszel az első beszéd- és nyelvi zavarban érintett személy, akivel találkoznak és nem tudják hogyan közeledjenek feléd. 

A fentiek ellenére miért érdemes mégis belevágnod ebbe a sok kihívást és nehézséget tartogató kalandba:

 • Mert nem vagy egyedül, az ELTE-n számos támogató rendszer működik, amelyek segítenek neked eligazodni az egyetem útvesztőiben. 
 • Minden speciális szükségletű hallgatót megilletnek azok a kedvezmények, melyek lehetővé teszik, hogy az igényeidhez, szükségleteidhez alkalmazkodva az egyetem biztosítsa számodra az oktatáshoz való egyenlő esélyű hozzáférést. Ezekről a kedvezményekről az alábbi linken tájékozódhatsz: Milyen tanulmányi kedvezményeket kaphatok?
 • Az egyetemi évek remek lehetőséget jelentenek számodra, hogy sokféle emberrel találkozz, kapcsolatokra tegyél szert, életre szóló élményekkel gazdagodj.
 • Nagyszerű dolgokat tanulhatsz, kiváló oktatókkal találkozhatsz, szélesítheted a látóköröd.
 • Lehetőséged van elérni azt az önállóságot, ami elengedhetetlen a munkaerőpiacon való érvényesüléshez és az önálló felnőtt élethez.
 • Az egyetem természetesen nem csak a tanulásról szól, hanem a szórakozásról, barátságokról és olyan élményekről egyaránt, amik felejthetetlenné tehetik számodra ezeket az éveket.

Eszközkölcsönzés

 • Diktafon
 • Okosmikrofon
  Az okosmikrofonok olyan vezeték nélküli adó-vevő rendszerek, amelyeket az egyetemi előadások, szemináriumok látogatásához használhatsz, amennyiben az auditív feldolgozás zavarával küzdesz. Ezek az eszközök kiemelik az előadó beszédét, kiszűrik a környezet zajait, ezáltal segítik a beszédértést. 
  Az Egyetemünkön rendelkezésre álló okosmikrofonok egy nyakba akasztható vevőegységgel és egy fülhallgatóval/fejhallgatóval együtt használhatóak. A kölcsönzést minden esetben előzetes konzultáció, és az eszköz kipróbálása előzi meg. 

Az eszközök kölcsönzése ingyenes, a kölcsönzéshez azonban alá kell írnod az Eszközkölcsönzési dokumentumot. A kölcsönzési igényedet a következő e-mail-címen jelezheted: szepesi.magdolna@kancellaria.elte.hu


Hasznos linkek