GYIK

GYIK

GYIK

A HSUP

A Hungarian Startup University Program (HSUP) Magyarország első online, egységes, egyetemi startup képzése. A HSUP célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és különösen a startupok működésével, mindezt egy új, közös oktatási platformon keresztül.

A HSUP egy két féléves e-learning tárgy, amelynek első félévében az innovatív gondolkodásmód és a startup világ megismerése kerül a fókuszba, míg a második félévben a vállalkozások felépítésével kapcsolatos gyakorlati tudást sajátíthatod el.

Mit kaphatsz?

Kredit

A képzés egyetemi tárgyként indul, azaz annak elvégzéséért kredit kapható: első félévben 2, a második félévben maximum 4. 

Ösztöndíj

Az első félévet sikeresen teljesítők a második félévtől csapatban dolgoznak egy üzleti ötleten, valamint havi 50 ezer forint általános ösztöndíjban részesülhetnek, csapatonként maximum 3 fő. Ezen túl a második (tavaszi) szemeszter során (országosan) legjobban teljesítő 15 csapat tagjai – csapattagonként – 1 millió forintos külön ösztöndíjban részesülnek. A startuppá válni képes 4 legígéretesebb csapat pedig – amennyiben megalapítják a vállalkozásukat és sikeresen vonnak be tőkét a piacról a tavaszi félév zárását követően – további vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, startuponként akár 20 millió forint értékben.

Mentorálás

A második félév végén tanulmányaid sikeres lezárásához be kell mutatnod az ötleted első működő verzióját. Ehhez minden támogatást megkapsz – és hogy igazán értékessé és egyedivé tegyük a programot, az egyetem oktatóin kívül a startup világ vállalkozóit is segítségül hívtuk. Két mentor kategóriát alakítottak ki, hogy még eredményesebben támogassák a HSUP hallgatók munkáját már az első félévtől:

1. Eseti mentorok, akik egy-egy üzleti vagy technológiai probléma megoldásában segítik a hallgatókat 1-2 alkalommal, pro bono alapon.
2. Kulcs mentorok, akik rendszeres találkozókon, heti videókonferencia egyeztetéseken, e-maileken keresztül folyamatosan támogatják a hallgatók munkáját.

Miért válaszd a HSUP-t?

Karakterek

A vállalkozás a felnőttek társasjátéka. Az, hogy milyen bábuval játszol, hogy egy vállalkozáson belül milyen szerepet tölthetsz be, több különböző tényezőtől függ. A HSUP-ban is a pálca választja a varázslót! A program egy szereposztó teszt kitöltésével kezdődik, amelynek alapján javaslatot teszünk arra, hogy a startup világ 4 legfontosabb alapítói szerepe közül (CEO - ügyvezető, CTO – technológiai vezető, projektmenedzser és designer) közül melyikben végezd el a képzést.

Egyedi tartalmak

A HSUP bónusztananyagai valódi kincsesbányát jelentenek. A teljes tananyag mellett a szerepednek megfelelően különböző személyre szabott tartalmakkal bővítheted tudásodat. Ha már unod a könyveket és jegyzeteket, mi a legjobb videókkal, podcastokkal és esettanulmányokkal készülünk neked.

Társasjátékélmény

A HSUP-ban a tanulás során tapasztalatpontokat gyűjtesz, így követheted az előrehaladásodat. Az egyéni fejlődés mellett a közösségi szemléletet is jutalmazzuk, így az együttműködésben aktívan részt vevők közösségi pontokat kapnak. A játékos környezetben a tapasztalatpontok alapján kialakul egy rangsor, amelyben követheted saját, de később egyetemed teljesítményét is. Így nemcsak egymással versenyeztek, hanem az egyetemetekért is küzdötök.

A képzés menete

Tárgyfelvétel

A HSUP-kurzust az oktatási intézményed a NEPTUN rendszerben teszi elérhetővé. Miután sikeresen felvetted a tárgyat, meghívást kapsz a HSUP-platformra, ahol elvégezheted a programot.

Figyelem! Azon hallgatók, akik egy korábbi tanévben: a) egy másik felsőoktatási intézmény hallgatójaként már sikeresen (pozitív érdemjeggyel) teljesítették a tárgyat, ismételt teljesítésre nem kapnak lehetőséget b) az ELTE-n vagy más felsőoktatási intézményben folytatott képzésük alatt felvették a tárgyat, viszont érdemjegyet nem szereztek – így elhagyott tanegységnek számított a tárgy –, vagy pedig elégtelen érdemjegyet szereztek, csak abban az esetben vehetik fel újra a kurzust, amennyiben leadnak egy kérvényt, amelyben részletesen indokolják azt a vis maior helyzetet, ami miatt nem tudták a korábbi félévben sikeresen teljesíteni a programot. A kérvényt a hsup@elte.hu címre kell elküldeni, amely egyéni elbírálás alapján kerül jóváhagyásra. Amennyiben a kérvény elutasításra kerül, abban az esetben a Tanulmányi Hivatallal együttműködve történik meg a kurzusleadás.

Tanulás

A HSUP webes applikációját laptopról, mobiltelefonról vagy bármilyen neked kényelmes eszközről elvégezheted. A félév során 7 modulon keresztül írott anyagok, képek, videók és podcastok segítségével ismerkedhetsz meg az innováció és a startupok világával.

1. félév

Kimeneti követelmény:

  • 7 modulzáró vizsga;
  • one-pager – az ötleted bemutatása 1 oldalban
  • pitch videó (opcionális)

Ahhoz, hogy az első félévet sikeresen elvégezd, sikeresen teljesítened kell az egyes modulok végén található modulzáró vizsgákat. A HSUP viszont nem egy hagyományos egyetemi kurzus, így a tesztektől nem kell megijedned. Miután ezekkel végeztél, egy ötleteden keresztül mutasd be nekünk, amit eddig elsajátítottál. A második félévi részvételre pályázó hallgatóknak lehetőségük van egy opcionális pitch videó benyújtására is, amely a gyakorlati jegy kialakítását nem befolyásolja, a kurzus teljesítéséhez a modulzáró vizsgák sikeres letétele és a one-pager beküldése szükséges.

Mi az a one pager?

Egyoldalas, a startup üzleti modelljét, vízióját és a csapatot bemutató dokumentum, melynek lényege hogy meggyőzd a szakmai bírálókat, hogy támogassák innovatív ötletedet. A one-pager tehát egy tömör és lényegretörő összefoglaló, melynek fő elemei: a termék vagy szolgáltatás bemutatása, a probléma melyre megoldást kínál, hogyan állja meg a piacon a helyét, illetve hogyan kívánja elérni célközönségét és kik alkotják a csapatot.

A one-pager értékelése

A one-pagerek egyetemi szakértők által kerülnek elbírálásra. Amennyiben sikerült meggyőznöd őket, hogy az ötleted érdemes rá, hogy megvalósítsd, és a második félévben is folytatnád a tárgyat, havi 50.000 forintos ösztöndíjban részesülhetsz, hogy valóra váltsd az álmod.

Az első félév befejezése

Ha sikerültek a modulzáró vizsgáid, és az ötleted one-pagerét is elküldted, az alábbi eshetőségekre számíthatsz:

  1. Örülsz a megszerzett tudásnak, de ezúttal nem folytatod a kurzust.
  2. A szakmai bírálók megvalósításra javasolják a one-pageren bemutatott ötletedet, ösztöndíjat nyersz, és kezdődhet a csapat toborzása a megvalósításhoz.
  3. A one-pageren bemutatott ötleted sajnos nem nyer támogatást, de te nem az a típus vagy, aki feladja. Szétnézel a nyertes ötletek között, és csatlakozol egy csapathoz, így nyerve ösztöndíjat.

Csapattoborzás

A vállalkozás csapatsport. Ahhoz, hogy leendő startupoddal minél előrébb juss, neked is érdemes csapatban dolgoznod. A HSUP oktatási platformon keresztül is kereshetsz csapatot, de az oktatási intézményed is segíthet abban, hogy a második félévben minél változatosabb összetételű csapattal, akár más egyetemek hallgatóival is együtt dolgozhass a saját ötleteden vagy más ösztöndíjnyertesén. Maximum 1-3 fős csapatokat alkossatok majd a hallgatói matchmaking során.

2. félév

Tárgyfelvétel

A HSUP-kurzust az oktatási intézményed a NEPTUN rendszerben teszi elérhetővé. Miután sikeresen felvetted a tárgyat, korábbi regisztrációddal beléphetsz a HSUP- platformra, ahol elvégezheted a programot.

Mentor keresése

A második félév sikeres elvégzéséhez minden támogatást megkapsz – és hogy igazán értékessé és egyedivé tegyük a programot, az egyetem oktatóin kívül ehhez a startup világ vállalkozóit is segítségül hívtuk. Mentoraidat a HSUP-platformon keresztül találhatod majd meg.

Tanulás

A HSUP webes applikációját laptopról, mobiltelefonról vagy bármilyen neked kényelmes eszközről elvégezheted. A félév során 5 modulon keresztül írott anyagok, képek, videók és podcastok segítségével ismerkedhetsz meg az innováció és a startupok világával.

Kimeneti követelmény:

  • 5 modulzáró vizsga;
  • az ötleted első kezdeti, működő verziójának bemutatása.

Ahhoz, hogy a második félévet sikeresen elvégezd, sikeresen teljesítened kell az egyes modulok végén található modulzáró vizsgákat. A HSUP viszont nem egy hagyományos egyetemi kurzus, így a tesztektől nem kell megijedned. Amíg a képzést online végzed, ötleteden a csapatoddal és a mentorok segítségével személyesen is dolgozol. A kurzus végén pedig be kell mutatnod féléves munkádat: az ötleted első kezdeti, működő verzióját.

A féléves munkád értékelése

A második félév végén oktatási intézményed mentorod segítségével értékeli a vállalkozási ötleted előrehaladását, és jóváhagyja a HSUP-kurzus sikeres elvégzését.

Pitch Event – a bemutatkozás

Az értékelés során kiválasztott legjobb csapatok lehetőséget kapnak a nyilvános bemutatkozásra. Ezen az eseményen jó ötletednek és kemény munkádnak köszönhetően az innovációs ökoszisztéma szereplői, inkubátorok és befektetők előtt mutathatod be vállalkozási ötleted, és akár további finanszírozást is szerezhetsz a folytatáshoz.

Pontosan mit fogok tanulni?

A HSUP összesen 12 modulból áll. Ebből hetet az első félévben, ötöt a másodikban sajátíthatsz el.

I. félév
Mi az innováció? Mi az, hogy startup?
Ötletvalidáció – honnan tudom, hogy elég jó az ötletem? Üzleti és pénzügyi tervezés
Piacralépés
A szellemi tulajdon védelme
Felkészülés a befektetésre
Pitch – az ötlet bemutatása

II. félév
Ötletek és lehetőségek, validáció Vállalkozás indítása
Vállalkozás finanszírozása Befektési lehetőségek
Nemzetközi piacra lépés és skálázás

A tananyag felépítése és tartalma

A fejezetek moduláris szerkezetűek, a szöveges és képes elemek mellett, esettanulmányok, interaktív, a témakörhöz kapcsolódó tesztek, beágyazott podcastok, online videók és egyéb tartalmak is megjelennek az anyagban. A közösségi tanulás során a hallgatók maguk is kiegészítő segédanyagokat gyűjthetnek és oszthatnak meg. A tananyagok egymásra épülnek, így azokat csak meghatározott sorrendben lehet teljesíteni. A mindenkire érvényes teljes tananyag bónusz tartalmakkal egészül ki a személyiségtípusoknak megfelelően. Minden modul egy összefoglaló videóval és egy teszttel zárul, ahol a hallgatók felmérhetik elsajátított tudásukat.

Személyre szabott tanulás

A program bejelentkezés után egy személyiségi teszt kitöltésével kezdődik, amely segítségével javaslatot teszünk arra, hogy a hallgató milyen szerepet tölthetne be legsikeresebben egy csapatban. A felmérést a “16 personalities” nevű kiterjesztett személyiségtesztre alapozzuk, mellyel a legpontosabb betekintést nyerhetünk az egyéni kompetenciákba. A hallgatót ez alapján: CEO, CTO, Projekt Menedzser és Kreatív (Designer) útvonalakra irányíthatjuk a négy fő irányra, amely nélkül nehéz sikeres startupot indítani.

A tananyag személyiségtípusonként egyénre szabott útvonalakat ajánl, de emellett az összes csapattagnak egységes tudást ad. Így mindenki megtanulja a HSUP teljes tananyagát, de saját útvonalon, saját érdeklődésének megfelelően extra tartalmakkal találkozhat, és így fejlődhet.

Közösségi tanulás és verseny

A HSUP-ban a hallgatók a modulzáró vizsgák teljesítésével tapasztalatpontokat gyűjtenek, mely alapján követhetik vállalkozói előrehaladásukat és kompetenciáik fejlődését. Az egyéni fejlődés mellett a közösségi “networking” szemléletet is jutalmazzuk, így az együttműködésben aktívan részt vevők közösségi pontokat kapnak, így egy játékos, de mégis kompetitív környezetet teremtve.

A hallgatók a vizsgák teljesítésével nem csak saját maguk számára gyűjtenek pontokat, hogy kiemelkedő helyen végezhessenek az egyéni rangsorban, de a platformon az egyetemek rangsorát is láthatóvá tettük. Így a hallgatók nem csak magukért, hanem az egyetemükért is ringbe szállnak. Az egyetemi rangsor az egyetemek hallgatóinak átlagpontszáma alapján áll fel. Ennek megfelelően legyen 30 vagy 300 hallgató az adott egyetemen, az arányok szerint a legjobb győzedelmeskedik!

Követelmények az első és második félévben

A HSUP nem egy hagyományos egyetemi kurzus, így a tesztektől sem kell megijedni, számunkra a fejlődés a legfontosabb. Ahhoz, hogy a hallgatók előrehaladásukról visszajelzést kaphassanak, minden modul végén egy modulzáró teszt található. Ezek teljesítésén túl az első félévben a hallgatóknak egy one-pager formájában kell bemutatniuk innovatív ötletüket (illetve opcionális lehetőség a pitch videó készítése), míg azoknak, akik a kurzust a második félévben is folytatni kívánják, ennek első bemutatható verzióját meg is kell valósítaniuk. A második félévben az ötlet megvalósításához a hallgató anyagi támogatásban részesül.

Csak akkor jelentkezhetek, ha már van ötletem?

Nem! A Hungarian Startup University Program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy felkeltse az érdeklődést az innováció és a startupok világa iránt, így ötleted a kurzus elvégzése alatt is születhet, vagy más HSUP hallgatók ötletéhez is csatlakozhatsz csapattagként.

A második félévet is muszáj elvégeznem?

Nem! A második féléves csapatmunka a HSUP egyik legizgalmasabb része, viszont ha úgy érzed, hogy bemelegítésként csak az első félévhez csatlakoznál, semmi gond, ezt is megteheted.

A második félévben csak saját szaktársaimmal alkothatok egy csapatot?

Nem! A HSUP egyetemtől, kartól és szaktól független, így bárki elvégezheti. A HSUP oktatási platformon keresztül is kereshetsz csapatot, de az oktatási intézményed is segíthet neked abban, hogy a második félévben minél változatosabb csapattagokkal, akár más egyetem hallgatóival is együtt dolgozhass.

Hogyan kapok jegyet?

A HSUP tananyaga összesen 7 + 5 modulból áll. A hallgató minden modul végén egy modulzáró tesztet talál. Egy teszt 10 kérdésből áll, sikeres válasz 1 pontot, sikertelen válasz 0 pontot ér. A végső ajánlott érdemjegyet a hallgató összes elért pontszáma határozza meg: 1: 0-60, 2: 61-70, 3: 71-80, 4: 81-90, 5: 91-100