CHARM-EU

CHARM-EU

Bemutatkozik a CHARM-EU

A CHARM-EU (Challenge-driven, Accessible, Research-based, Mobile European University) a Barcelonai Egyetem (koordinátor), az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Montpellier-i Egyetem, a Trinity College Dublin, és az Utrechti Egyetem összefogásában alakult meg 2019-ben. A Szövetség célja, hogy egy új egyetemi modell kialakítása révén erősítse az európai felsőoktatás minőségét, növelje nemzetközi versenykésességét és vonzerejét.

A CHARM-EU olyan kihívás-vezérelt, befogadó, kutatás-alapú és a mobilitást működése alapjává tevő európai egyetemi modell, amely igazodik az európai értékekhez, az európai Green Dealhez és a fenntartható fejlődési célokhoz.

A CHARM-EU háttere

2017 decemberében az Európai Tanács az európai egyetemek újfajta együttműködéseinek serkentése érdekében létrehozta a „European Universities” nevű kezdeményezést, melynek célja, hogy növelje az európai felsőoktatás nemzetközi versenyképességét, továbbá erősítse az európai uniós tagság iránti elkötelezettséget. 2019 januárjában megszületett a CHARM European University kezdeményezés, majd ezt követően júniusban az Európai Unió elfogadta a Szövetség pályázatát.

Az Erasmus+ program támogatásával létrejövő Európai Egyetemek kezdeményezés célja a hallgatók, az oktatók és a munkatársak mobilitásának fejlesztése, továbbá az európai felsőoktatás minőségének, inkluzivitásának és versenyképességének növelése. A tagállamokkal, felsőoktatási intézményekkel és hallgatói szervezetekkel közösen kidolgozott európai egyetemek koncepció az első pályázati fordulóban 54 szövetség jelentkezését inspirálta, melyekben 28 tagállam és Erasmus+ programország több mint 300 felsőoktatási intézménye vett reszt. Az első kör 54 jelentkezéséből 17 lett sikeres, köztük a CHARM-EU Szövetségé.

A CHARM-EU célkitűzései

A CHARM-EU célja, hogy létrehozzon egy kihívás-vezérelt egyetemet olyan rugalmas, a hallgatók igényeire épülő oktatási programok révén, amelyek a konkrét kihívások azonosítására és megoldására fókuszálnak, szoros együttműködésben a tágabb közösséggel.

Az oktatási rendszerek sokszínűsége, valamint az öt CHARM-EU tagegyetem földrajzi, regionális, kulturális, nyelvi, gazdasági és történelmi perspektívája és kihívásai hozzájárulnak a jövő egyetemének megszilárdításához, illetve egy fenntarthatóbb és befogadóbb jövő kialakításához.

„A fenntarthatóság globális kihívásai” mesterképzés

A CHARM-EU 2021 szeptemberében induló mesterképzése egy új nemzetközi, innovatív, rugalmasan alakítható, befogadó program, amely a kutatásalapú és kihívás-vezérelt oktatásra épül. A nemzetközi mobilitási lehetőség a képzés egyik fő alkotóeleme.

A képzéssel kapcsolatos összes információ és a jelentkezés módja megtalálható ide kattintva.

TORCH – Transforming Open Responsible Research and Innovation through CHARM

A CHARM-EU Szövetség 2021-ben támogatást nyert kutatási-innovációs stratégiai projektjére az Európai Bizottság által a Horizon 2020 program ernyője alatt kiírt pályázaton. Ennek keretében létrejött a TORCH projekt.

Hírválogatás a CHARM-EU-ról