Informatikai jellegű szolgáltatások

Informatikai jellegű szolgáltatások

Informatikai jellegű szolgáltatások

Levelezőlista a speciális igényű hallgatóknak

A specigeny@listbox.el­te.hu zárt és moderált levelezőlistát azért indítottuk, hogy a hallgatók és támogatóik között legyen egy mindenki számára elérhető kommunikációs fórum. Elsősorban ezen a listán keresztül tartjuk veled a kapcsolatot: pályázati lehetőségek, események meghirdetése, fontos jogszabályváltozások­ közlése, közös problémák felvetése történik itt.

Az erre a címre küldött leveled az összes listatag megkapja, ezért csak olyan fontos és jól hasznosítható emailt írj, amit szívesen megosztasz másokkal is! Ha véletlenül mégis becsúszik egy személyes jellegű infó, ne aggódj, a személyeddel kapcsolatos információt nem engedjük ki! Ha a SHÜTI munkatársát érinti a levél tartalma, akkor továbbításra kerül az illetékesnek.

A lista tagjai a kari koordinátorok, valamint a SHÜTI dolgozói is.

A listáról leiratkozni – vagy a felhasználói beállításokat módosítani – ezen az oldalon tudsz.

E-learning rendszerek

Az Egyetem technikai és módszertani támogatást kizárólag a Canvashoz, Moodle-hez, Neptun Meet Streethez és Microsoft Teamshez nyújt. A hasznos linkek között is találsz leírásokhat ezekhez a tanulmányi rendszerekhez. 

Az ELTE komolyan veszi a digitális akadálymentesség fontosságát, a maga területén – a lehetőségeken belül – mindenki igyekszik tenni érte. Ezek a rendszerek nagyok és összetettek. Olyan leírásokat készítünk – és gyűjtünk is –, amelyek lépésről lépésre írják le az egyes funkciók használatát. A rendszerek és a beszélőszoftverek változása miatt azonban ezeknek a leírásoknak a használhatósága folyamatosan változik. Ha valamelyik rendszer használata problémás és megkerülhetetlen számodra, abban az esetben kérhetsz segítséget tőlünk. 

Tananyagok letöltése, más formátumba való konvertálása

Igyekszünk támogatást nyújtani szükség esetén, hogy a tananyagokat önállóan tudd letölteni, a szükséges formátumba konvertálni. Ha azonban nem megoldható a letöltés, konvertálás akadálymentességi probléma vagy egyéb ok miatt, akkor küldj egy levelet a címünkre és elvégezzük a letöltést, konvertálást. A letöltött anyagokat olyan módon juttatjuk el hozzád, ahogy azt megbeszéljük.

Digitális könyvtár

Egy-egy digitalizált, adaptált könyv sok munkát tartalmaz, komoly értéket képvisel. Hogy ugyanazt a könyvet ne kelljen minden egyes hallgató számára digitalizálni, ezért folyamatosan gyűjtjük az adaptált, ill. adaptálás nélkül is használható digitális könyveket. 

Ha szeretnél keresni a feltöltött könyvek között, a itt tudod megnyitni a keresőoldalt.

Könyvet a speciális szükségletű hallgatóként regisztráltak tölthetnek le a következő nyomtatvány kitöltése és a SHÜTI-nél való leadása után: „Digitalizált tananyagok átvételéről és kezeléséről szóló nyilatkozat”.

Miben tudsz segíteni?

Gyűjtünk minden jó gyakorlatot – speciálisnak tekinthető megoldásokat – arról, hogy különböző sérülésekkel élő hallgatók az informatikai lehetőségeket milyen módon tudják hasznosítani tanulmányaik során. Ha tapasztalataidat megosztod velünk, akkor jobban tudunk támogatni a jövőben másokat!

INFORMATIKAI JELLEGŰ SZOLGÁLTATÁSOK LÁTÁSSÉRÜLT HALLGATÓKNAK

A NEPTUN Egységes Tanulmányi Rendszer használata beszélőszoftverrel 

Fontos elolvasnod a tanulmányirendszer leírását, hogy ismerd a rajta keresztül végezhető feladatokat. A beszélőszoftver lehetővé teszi a rendszerben tárolt adatok elolvasását, valamint azok Excel formátumban történő exportálását. Azonban a tanulmányi rendszer nem akadálymentes, ezért az adatok módosításához, felviteléhez kérj segítséget hallgatótársaidtól vagy a SHÜTI munkatársaitól.

Informatikai tanulási lehetőség

Az egyetemen való tanulás – és a későbbi munkavállalás – sikerességében az egyik kiemelten fontos tényező az írásban történő kommunikáció. Ezt a felelősségteljes kommunikációs formát mindenkinek el kell sajátítania. Elsősorban képernyőolvasó szoftver használatának elsajátításában és az egyetemi dolgozatok megírásához szükséges alapvető informatikai tudás megszerzésében tudunk segíteni. 

Lehetőséged van Teams, ZOOM vagy Skype-on keresztüli megbeszélésre vagy személyes tanulásra. 

Önálló kutatások, kérdőíves adatfeldolgozás támogatása

A képzések jelentős részének előbb vagy utóbb részét képezi egy reprezentatív mintavételezésen alapuló kérdőíves felmérés elkészítése. Az ELTE Szolgáltató központ WordPress akadálymentes online kérdőív készítésére alkalmas felületén lehetőséged nyílik kérdőívek elhelyezésére. Az adatfelvétel kiértékelésére alkalmas akadálymentesen használható „R” statisztikai programcsomag tanítását is tudjuk vállalni. 

Oktatók támogatása

Fordulhatnak hozzánk oktatók is akadálymentességi kérdésekben. Pl., hogy az írásbeli vizsgafeladatok, zárthelyi dolgozatok, tesztek rendben vannak-e akadálymentességi szempontból; a vizsgázáshoz biztosított laptop megfelelően működik-e beszélő szoftverrel.

Hasznos linkek

Távolléti oktatás (fontos leírások érhetők el az oldalon)

Accessibility within Canvas

A Microsoft Teams akadálymentességével kapcsolatos támogatásSzöveg konvertálása - RoboBraille

Széles körű konvertálást lehetővé tevő oldal diszlexiás és vak emberek támogatására

Arcanum Digitális Tudománytár (Folyamatosan bővülő tartalom. Az adatbázisban tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava érhető el kereshető formátumban.)

Eötvös Loránd Tudományegyetem hivatalos honlapja (Innen is elérhetők a kari honlapok. A szabályzatok alatt megtalálhatók a Hallgatói Követelményrendszer, Etikai Kódex, HÖK Alapszabály, valamint különböző nyomtatványok is. A kari honlapokra mutató link megnyitása után elolvashatók a mintatantervek, tanév rendje (szünetek, szorgalmi és vizsgaidőszak dátumai), illetve a tanrendi tájékoztató szakos bontásban.)

Hallgatói követelményrendszer (és mellékletei)

IIG azonosító igénylése (Minden egyetemi polgár által használható informatikai szolgáltatásokhoz IIG-azonosító igényelhető az Informatikai Igazgatóság elektronikus ügyintéző és ügykezelő rendszerében)

Quaestura Hallgatói Ügyfélszolgálati Iroda (Q-tér) 
A következő ügyekkel kapcsolatosan érdemes felkeresni elektronikusan vagy személyesen:
diákigazolvány
pénzügy
számlakéréssel, kiadott számlával kapcsolatos problémák  
ösztöndíj
adó- és jövedelemigazolás
diákhitel
adategyeztetés
hallgatói jogviszony igazolás
tajkártya igénylés (külföldieknek)
panaszbejelentés

ELTE Kollégiumi Szolgáltató Központ (Érdemes a Facebook-on rákeresni az „ELTE kollégium” szövegre. A találatok között sok hasznos csoportot találhatunk! Például létező Facebook-os csoport: KCSSK (Szoba) Társkereső, itt kereshet szobatársat magának, aki a KCSSK-ban lakik és nem szeretné a véletlenre bízni a szobatárs keresését.)

ELTE Neptun Egységes Tanulmányi Rendszer Hallgatói webes felülete

ELTE-s e-mail cím, wi-fi, levelezőkliens szoftver használata, otthoni Office programcsomag letöltése (O365)

Egyetemi Könyvtári Szolgálat (EKSZ)
Online katalógus
Kari könyvtárak

ELTE Digitális Intézményi Tudástár (EDIT) (Az egyetemen létrehozott dokumentumok tárhelye, archívuma. A kategóriákon belül gyűjteményekben kereshetünk, böngészhetünk. Ebben a könyvtárban érhetők el a látássérült hallgatóknak adaptált könyvek is- a szükséges nyilatkozat kitöltése és regisztrálás után.)

ELTE Hallgatói Önkormányzat (A kari Hallgatói Önkormányzattal kapcsolatos hírek és események, pályázati kiírások, pl. sport-, közéleti, kompenzációs ösztöndíj olvasható itt.)

A Látássérült hallgatók távolléti oktatását segítő fórum