A Szövetségről

A CHARM-EU Szövetségről

A CHARM-EU Szövetségről

A CHARM-EU HÁTTERE

2017 decemberében az Európai Tanács az európai egyetemek újfajta együttműködéseinek serkentése érdekében létrehozta a „European Universities” nevű kezdeményezést, melynek célja, hogy növelje az európai felsőoktatás nemzetközi versenyképességét, továbbá erősítse az európai uniós tagság iránti elkötelezettséget.

2019 januárjában megszületett a CHARM European University Szövetség a Barcelonai Egyetem (koordinátor), az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Montpellier-i Egyetem, a Trinity College Dublin, és az Utrechti Egyetem összefogásában, majd ezt követően júniusban az Európai Unió elfogadta a Szövetség pályázatát.

Az Erasmus+ program támogatásával létrejövő CHARM-EU kezdeményezés célja a hallgatók, az oktatók és a munkatársak mobilitásának fejlesztése, továbbá az európai felsőoktatás minőségének, inkluzivitásának és versenyképességének növelése volt. A tagállamokkal, felsőoktatási intézményekkel és hallgatói szervezetekkel közösen kidolgozott Európai Egyetemek koncepciója az első pályázati fordulóban 54 szövetség jelentkezését inspirálta. Az első kör 54 jelentkezőjéből 17 járt sikerrel, köztük a CHARM-EU Szövetség.

2020-ban a második kör jelentkezéseit is elbírálták, aminek eredményeképp 41 Egyetemi Szövetség 279 felsőoktatási intézménye vett részt a programban, tesztelve az Európai Egyetemek koncepció különböző modelljeit és vizsgálva ezek lehetőségeit a felsőoktatás átalakítására.

2022. június 27-én nyilvánosságra hozták, hogy a CHARM-EU Szövetség újabb támogatást nyert az Európai Bizottság 2022-es Erasmus+ pályázatán, így a Szövetség 2023-tól induló CHARM-EIGHT projektjében három új partnerrel, a finn Åbo Akademi Egyetemmel, illetve a német Würzburgi Egyetemmel és a Hochschule Ruhr Westtel bővülve folytatja innovatív munkáját egy teljes európai egyetemi modell megteremtése és a korábbi együttműködés elmélyítése érdekében. CHARM-EU Szövetség továbbra is részt fog venni a transzformatív és fenntartható európai oktatási élmények és kutatási lehetőségek megteremtésében, hozzájárulva az ember és a bolygó harmóniájának kialakításához.

A Szövetséghez 2023-ban kilencedig tagként a Bergeni Egyetem is csatlakozott.

A 2023. évi Erasmus+ pályázati felhívást követően összesen 50 Európai Egyetem működik jelenleg, több mint 430 felsőoktatási intézményt magában foglalva. A szövetségek 35 ország fővárosaiban és távoli régióiban működnek, ideértve az uniós tagállamokat, Izlandot, Észak-Macedóniát, Norvégiát, Szerbiát, Törökországot, valamint Albániát, Bosznia-Hercegovinát és Montenegrót.

A CHARM-EU CÉLKITŰZÉSEI

A CHARM-EU célja, hogy olyan, a változások szükségességét elfogadó innovatív egyetemi modellt alakítson ki, melynek eredményeképpen a helyi és a globális megoldások összekapcsolásával elősegíthető a társadalom problémáinak megoldása.

A CHARM-EU célja, hogy létrehozzon egy kihívás-vezérelt egyetemet olyan rugalmas, a hallgatók igényeire épülő oktatási programok révén, amelyek a konkrét kihívások azonosítására és megoldására fókuszálnak, szoros együttműködésben a tágabb közösséggel.

A CHARM-EU célja, hogy támogassa a közös európai értékeket, hangsúlyozva az európai tradíció gazdagságát és sokszínűségét. Stratégiai célja, hogy a 21. század legfőbb globális kihívásait szem előtt tartva újragondolja az európai egyetemek szerepét a világban. 

Az oktatási rendszerek sokszínűsége, valamint CHARM-EU partneregyetemek földrajzi, regionális, kulturális, nyelvi, gazdasági és történelmi perspektívái hozzájárulnak a jövő egyetemének megszilárdításához, illetve egy fenntarthatóbb és befogadóbb jövő kialakításához.

A CHARM-EU közös küldetésnyilatkozata itt érhető el.