Jóváhagyták a CHARM-EU Szövetség újabb támogatását

2022.07.27.
Jóváhagyták a CHARM-EU Szövetség újabb támogatását
Július 27-én hozták nyilvánosságra, hogy az ELTE-t is a partnerei között tudó CHARM European University Szövetség támogatást nyert az Európai Bizottság 2022-es Erasmus+ pályázatán. A szövetség a most megítélt 12,8 millió eurós támogatásból a jövő évtől három új partnerrel bővülve folytathatja innovatív munkáját egy teljes európai egyetemi modell megteremtése és a korábbi együttműködés elmélyítése érdekében.

Az elnyert új támogatás lehetővé fogja tenni a CHARM-EU bővülését, az innovatív tevékenységek folytatását és a Szövetség hosszú távú elképzeléseinek előmozdítását. Az új CHARM-EIGHT∞ (CHARM Expansion, Inter-institutional campus, Governance, Higher education, Transformation) projektben a szövetség arra fog összpontosítani, hogy bővítse tevékenységeit és növelje azok pozitív hatását, miközben folytatja a living lab alapú innovációt.

A CHARM-EU megerősíti az együttműködést a vezetés területén, fejleszteni fogja kihívásalapú oktatási portfólióját a kutatáshoz, az üzleti és a társadalmi szférákhoz kapcsolódva, továbbá egy intézményközi, interkulturális, transzdiszciplináris és befogadó kampusz létrehozásán dolgozik majd. Támogatni fogja, hogy a partneregyetemek közvetlenül profitálhassanak az együttműködés keretében létrejött eredményekből és jó gyakorlatokból, miközben folytatja az innovatív eszközök, modellek és jó gyakorlatok fejlesztését, megvalósítását, értékelését és terjesztését, valamint az új partnerségek kiépítését.

A döntés értelmében az öt egyetem összefogásával létrejött szövetséghez most csatlakozik a finn Åbo Akademi Egyetem, a német Würzburgi Egyetem és a Hochschule Ruhr West. Az új partnerek integrációja további nézőpontokkal gazdagítja a Szövetséget a curriculumtervezés, az oktatás- és tanulásmódszertan, valamint a digitális átalakítás területein. Joan Guàrdia, a Barcelonai Egyetem rektora kiemelte, hogy az új CHARM-EIGHT∞ projektben részt vevő egyetemek mindegyike izgatottan várja az együttműködés következő szakaszát, az új partnerek pedig erősebbé fogják tenni a CHARM-EU Szövetséget.

Az új Erasmus+ pályázat támogatásával a CHARM-EU Szövetség továbbra is egy innovatív, transzdiszciplináris és interkulturális környezetet fog biztosítani a hallgatók, az akadémiai munkatársak és az egyetemen kívüli érdekelt felek számára. Joan Guàrdia hangsúlyozta: a CHARM-EIGHT∞ olyan közös elköteleződés a jövő iránt, amely bevonja az intézményeket és a társadalmi szférát az új európai egyetem felépítésébe. A CHARM-EU Szövetség továbbra is részt fog venni a transzformatív és fenntartható európai oktatási élmények és kutatási lehetőségek megteremtésében, és hozzá fog járulni az ember és a bolygó harmóniájának kialakításához.

A CHARM-EU egyike volt annak az első 17 európai egyetemi szövetségnek, amelyet a Bizottság kiválasztott az európai felsőoktatás minőségének és versenyképességének előmozdítását célzó European Universities kezdeményezés keretében 2019-ben. Azóta a CHARM-EU olyan átfogó és sikeres együttműködést épített ki partnerei között, amelynek eredményeként számos innovatív program, eszköz, modell és gyakorlat jött létre, köztük A fenntarthatóság globális kihívásai mesterképzési program. A CHARM-EU szövetség összehozta a különböző tudományágak és egyetemek oktatóit és kutatóit a Tudásteremtő Csapatok (Knowledge Creation Teams) formájában, bevonta munkájába a gazdasági és a civil szféra képviselőit és kifejlesztett egy innovatív igazgatási modellt. Emellett a TORCH projekttel elkezdte kutatási és innovációs ágának kialakítását is.