Elindult a TORCH, a CHARM-EU kutatási és innovációs együttműködése

2021.02.22.
Elindult a TORCH, a CHARM-EU kutatási és innovációs együttműködése
A partneregyetemek képviselői 2021. február 8–9-én virtuális projektindító megbeszélésen tekintették át az elképzeléseket.

A 2017-ben az Európa Tanács által megálmodott Európai Egyetemek Kezdeményezés részeként életre hívott CHARM-EU (Challenge-driven, Accessible, Research-based, Mobile European University) egyetemi szövetség működése idén új szakaszba ért. Míg az ELTE-t is magában foglaló CHARM-EU a partneregyetemek oktatási célú együttműködése, addig a TORCH projektben az egyetemek másik fő funkciója, a kutatás áll a középpontban.

A TORCH (Transforming Open Responsible Research and Innovation through CHARM) az öt kutatóegyetem alkotta szövetség kutatási és innovációs stratégiájának kidolgozását tűzte ki célul. Éppen ezért a Horizon 2020 – az EU kutatási és innovációs keretprogramja – által támogatott projekt megvalósulását az Európai Bizottság Kutatásért és Innovációért Felelős Igazgatósága (EC DGR&I) felügyeli a Kutatási Végrehajtó Ügynökség (Research Executive Agency/REA) mint irányító hatóság közreműködésével.

A 2021. február 8–9-én megrendezett kétnapos, virtuális indító megbeszélésen az Igazgatóság és az Ügynökség képviselői, illetve a partneregyetemek képviselői tekintették át a projekt terveit, a megvalósítás stratégiai és technikai lépéseit, felvázolták a projekt fő és részletes célkitűzéseit, áttekintették a közös munka alapját jelentő fontos dokumentumokat, és szó esett a megvalósítandó 10 munkacsomagról is.

A projektben az ELTE az Open Science és a Pilot munkacsomagot vezeti,

utóbbihoz tartozik egyes kiválasztott elemek tesztelése a kidolgozott munkacsomagok eredményei és a tervezett kutatási irányelvek és stratégia alapján.

2019 januárjában az Eötvös Loránd Tudományegyetem hivatalosan szövetségre lépett a Barcelonai Egyetemmel, a Trinity College Dublinnal, az Utrechti Egyetemmel, és a Montpellier-i Egyetemmel, megalapítva a CHARM-EU (Challenge-driven, Accessible, Research-based, Mobile European University) Szövetséget. A partnerség egyike volt annak az 54, Európa legkiemelkedőbb felsőoktatási intézményeiből álló egyesülésnek, amelyek indultak az Európai Bizottság által kiírt „European Universities Initiative” nevű pályázaton. Ebből az 54 pályázó szövetségből 2019 júniusában 17 nyerte el a lehetőséget, hogy megkezdje munkáját új típusú, mobilitásalapú, multilaterális együttműködések keretében megvalósítandó programjaik kialakításában.