Elindulhat a TORCH, a CHARM-EU új együttműködése

2020.07.29.
Elindulhat a TORCH, a CHARM-EU új együttműködése
Az ELTE részvételével alakult CHARM-EU Szövetség is részesül abban a partnerségenként 2 millió eurós támogatásban, amelyet a Horizon 2020 program keretében a már működő European University szövetségek kapnak közös kutatási stratégia kidolgozására. 

A CHARM-EU (Challenge-driven, Accessible, Research-based, Mobile European University) Szövetség, melynek az ELTE is tagja a vezető Barcelonai Egyetem, valamint a Montpellier-i Egyetem, a Trinity College Dublin és az Utrechti Egyetem partnereként, szintén részesül abban a 2 millió eurós támogatásban, melyet az Európai Bizottság a European Universities programban támogatott első 17 egyetemszövetség számára hirdetett meg közös kutatási és innovációs stratégia kifejlesztésére a Horizon 2020 program ernyője alatt a 2020–2023-as időszakra. A pályázat eredményét július 24-én hirdette ki a Bizottság.

A CHARM-EU új együttműködése, amely a fent nevezett támogatást megkapta, TORCH: Transforming Open Responsible Research and Innovation through CHARM címmel veszi kezdetét 2020 végén. Mint arról a Szövetség honlapján is beszámol, a kutatási és innovációs együttműködés célja, hogy a transzdiszciplinaritás és az interkulturalitás alapelveire építve a partnerek közös kutatási és innovációs stratégiát dolgozzanak ki, összhangban a már folyó, oktatási vonatkozású együttműködés célkitűzéseivel. Az új közös munka nagymértékben hozzájárul, hogy a CHARM-EU felépítse önálló felsőoktatási intézményi struktúráját, még aktívabban vonva be az együttműködésbe a vállalati és a társadalmi szféra szereplőit.

Az együttműködés fókuszában olyan területek állnak, mint a kutatási és innovációs infrastruktúramegosztás, a kutatói elismerési rendszer fejlesztése, a digitalizáció terén végrehajtott fejlesztések, illetve az open science, a nyílt tudomány területe, amelyért a CHARM-EU együttműködésben az ELTE felel. Szintén Egyetemünk irányítja a Szövetség programjának harmadik évében az egyes közös tevékenységeket a tesztfázis (piloting) során.


Korábbi interjúnk Takó Ferenccel, az ELTE Nemzetközi Stratégiai Iroda vezetőjével a szövetségről, benne az ELTE szerepéről