Nyert az ELTE-s részvételű CHARM-EU az Unió pályázatán

2019.06.27.
Nyert az ELTE-s részvételű CHARM-EU az Unió pályázatán EN
2019. június 26-án bejelentették: 54 jelentkezőből 17 Európai Egyetemet támogatott az Európai Bizottság, köztük a CHARM-EU összefogást, amelyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem mellett részt vesz a Barcelonai Egyetem, a Trinity College Dublin, az Utrechti Egyetem és a Montpellier-i Egyetem is.

Az Európai Egyetemek Kezdeményezést 2017 decemberében az Európai Tanács indította el azzal a céllal, hogy serkentse a versenyt az európai felsőoktatási intézmények között, valamint erősítse az európai identitást. A Tanács olyan új, a szövetségesekkel közösen működtetett egyetemek létrehozására buzdítja a tagállamok felsőoktatási intézményeit, ahol a tagok kutatási hagyományát, oktatási tapasztalatait, innovatív stratégiáit felhasználva, a mobilitásra építve adnak választ a 21. század kihívásaira.  

Az Erasmus+ program keretén belül meghirdették az első pályázatot is, 30 millió eurós keretösszeggel, melyet a nagy sikerre való tekintettel 60, majd 85 milliósra növeltek.

Az ELTE a pályázaton a rangos résztvevőket felvonultató CHARM European University (CHARM-EU, Challenge-driven, Accessible, Research-based, Mobile European University) összefogás részeként indult, amelyről 2019. január 15-én Barcelonában írt alá egyetemközi megegyezést a Barcelonai Egyetem, a Trinity College Dublin, az Utrechti Egyetem, a Montpellier-i Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A CHARM European University (CHARM-EU) alapegyezmény projektalapú, európai egyetemek közötti megállapodás, melynek fő célja egy interdiszciplináris és kihívásalapú oktatásra fókuszáló Európai Egyetem létrehozása.

A pályázat eredményét 2019. június 26-án hirdették ki, a 24 tagállam 114 felsőoktatási intézményéből összeállt 54 jelentkezőből 17 Európai Egyetemet támogatott az Európai Bizottság, köztük az ELTE-s részvételű CHARM-EU-t. Az értékelést 26 független szakértő végezte, köztük rektorok, professzorok és kutatók. A nyertesek között több más magyar egyetem is található. Navracsics Tibor oktatásért is felelős uniós biztos a hírhez hozzáfűzte: az első 17 Európai Egyetem további hasonló együttműködések mintája lesz, lehetővé teszik majd diákok következő generációinak, hogy különböző országokban tanulva tapasztalják meg Európát.

A támogatott Európai Egyetemek listája