Úttörő mesterképzés indult ELTE-s részvétellel

2021.09.02.
Úttörő mesterképzés indult ELTE-s részvétellel
„A fenntarthatóság globális kihívásai” az Európai Egyetemek Kezdeményezés első nemzetközileg akkreditált teljes mesterképzése.

A CHARM-EU Szövetség 2021. szeptember 2-án tartotta a „A fenntarthatóság globális kihívásai” mesterképzésének hivatalos nyitóceremóniáját, amelyen a Szövetség öt partneregyetemének rektora, valamint az Európai Bizottság, a tagországok ágazati vezetésének képviselői, a hallgatói közösség, illetve a külső partnerek képviselői is beszédet mondtak.

A rendezvényen köszöntőt mondott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is, aki az európai egyetemek sok évszázados történelmét folyamatos fejlődésként, az Európai Egyetemek kezdeményezést pedig e fejlődés legutóbbi mérföldköveként írta le, örömét fejezve ki, hogy a magyar egyetemek több szövetségben aktív szerepet vállalnak, ami segíti a magyar felsőoktatás fejlődését. Hangsúlyozta, Magyarország a GDP 1,2%-át kívánja idén a felsőoktatási szférára fordítani, amely jelenleg történetének legnagyobb átalakulását éli meg.

A ceremónia magyar helyszínén, az ELTE lágymányosi campusán Borhy László rektor köszöntötte az összegyűlt új hallgatókat és a CHARM-EU-ban dolgozó kollégákat. Az ELTE nemzetköziségét érzékeltetve elmondta, hogy jelenleg is mintegy 100 országból érkeznek hallgatói, és 500-nál több egyetemmel van élő Erasmus-kapcsolata. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem az újító szövetség alapítói között szerepelhet. Emlékeztetett rá, hogy az ELTE fontos szerepet vállalt a projektben: a „Mobilitás” és az „Inkluzivitás” munkacsomagokért felelt. Zárásként kiemelte: az új hallgatókkal, partnerekkel és munkatársakkal közösen egy új egyetem létrehozása zajlik.Borhy László

Joan Guàrdia Olmos, a Barcelonai Egyetem rektora Európa és a CHARM-EU nyelvi és kulturális sokszínűségére reagálva az angol mellett spanyolul, katalánul és franciául is szólt a közönséghez a közös európai értékekről. Az Utrechti Egyetem vezetője, Henk Kummeling egy személyes megjegyzésben elmondta, bár általában elégedett az életével, ritka alkalmakkor azt kívánja, bárcsak fiatalabb lehetne és teljesen másba kezdhetne, így érez a CHARM-EU fenntarthatósági mesterképzésével kapcsolatban is: irigyli a hallgatókat, mivel a világ jobbítása az oktatással kezdődik.

A mesterképzés úttörő jelentőségű, mivel ez az Európai Egyetemek Kezdeményezés első nemzetközileg akkreditált teljes mesterképzése. Az új, nemzetközi, rugalmasan alakítható, befogadó program a kutatásalapú és kihívásvezérelt oktatásra épül, a nemzetközi mobilitási lehetőség az egyik fő alkotóeleme. Bármely tudományterületen végzett hallgatók jelentkezhettek rá, akik felsőfokú tudásra kívánnak szert tenni a fenntarthatóság területén azáltal, hogy valós és globális kihívásokkal foglalkoznak. A CHARM-EU és a mesterképzés igazodik az európai értékekhez, az európai Green Dealhez és a fenntartható fejlődési célokhoz.

A képzés három fázisban valósul meg. A felkészítő fázisban a hallgatók betekintést nyernek a fenntarthatóság, a társadalmi innováció és a transzdiszciplináris kutatás területeibe. A második fázis lehetőséget biztosít a számukra, hogy három központi fenntarthatósági témakörből válasszanak: Víz, Étel, Élet és egészség. Az utolsó fázisban a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásra fókuszáló záró projektet dolgoznak ki szoros együttműködésben a CHARM-EU szövetség kiterjedt partnerhálózatával, a vállalati és a szociális szféra szereplőivel. Az innovatív pedagógiai megközelítésű mesterképzés akkreditált diplomáját közösen adja a CHARM-EU öt partneregyeteme.

Az első mesterképzésben több mint 70 hallgató tanul majd, a legtöbben Európából, Spanyolország és Franciaország különböző régióiból érkeztek. 13-an az ELTE-n kezdték meg az első fázisban tanulmányaikat.

A teljes megnyitó ceremónia visszanézhető itt:

A CHARM-EU HÁTTERE

Az Európai Egyetemek Kezdeményezést 2017 decemberében az Európai Tanács indította el azzal a céllal, hogy erősítse az európai identitást és hogy a frissen alapított egyetemi szövetségek új, világszínvonalú, nemzetközi felsőoktatási intézményeket hozzanak létre. 2019. június 26-án bejelentették: 54 jelentkezőből 17 Európai Egyetemet támogatott az Európai Bizottság, köztük a CHARM-EU összefogást.

A CHARM-EU (Challenge-driven, Accessible, Research-based, Mobile European University) a Barcelonai Egyetem (koordinátor), az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Montpellier-i Egyetem, a Trinity College Dublin, és az Utrechti Egyetem összefogásában alakult meg 2019-ben. A Szövetség célja, hogy egy új egyetemi modell kialakítása révén erősítse az európai felsőoktatás minőségét, növelje nemzetközi versenykésességét és vonzerejét.

Az Erasmus+ program támogatásával létrejövő Európai Egyetemek kezdeményezés célja a hallgatók, az oktatók és a munkatársak mobilitásának fejlesztése, továbbá az európai felsőoktatás minőségének, inkluzivitásának és versenyképességének növelése.

„Az ELTE számára az Európai Egyetemek kezdeményezésben való részvétel páratlan lehetőségeket tartogat. Egyfelől, mivel szövetségünk az első, ún. „pilot” pályázati fordulóban nyert támogatást, a szó szoros értelmében úttörő munkát végezhetünk az európai felsőoktatás jövője szempontjából kiemelt jelentőségű elképzelés gyakorlatba ültetésében. A közös munka, másfelől, rendkívül fontos az ELTE nemzetköziesítése szempontjából. Itt nem csak a majdani CHARM-EU hallgatókra gondolok, hiszen a nemzetköziesítés sokkal többet jelent a – persze kulcsfontosságú – mobilitásnál" – mondta el korábbi interjúnkban Takó Ferenc, a CHARM-EU ELTE-s koordinátora.A CHARM-EU ELTE-s munkatársai és hallgatói a rendezvény budapesti helyszínén