Személyi segítők

Személyi segítők

Személyi segítők

Kik a személyi segítők?

A személyi segítők azok a lelkes és elszánt hallgatók, akik vállalják, hogy közvetlenül segítik hallgatótársukat eligazodni az egyetemi élet tanulmányokkal, ügyintézéssel kapcsolatos kihívásai között.


Milyen feladatokat láthat el a személyi segítő?

A személyi segítők számtalan területen tudnak segítséget nyújtani számodra. A leggyakrabban ellátott segítői feladatok:

 • együtt tanulás, korrepetálás;
 • jegyzetelés;
 • egyetemi ügyintézés;
 • Neptun használat;
 • könyvtárhasználat;
 • kísérés;
 • napi életvitel támogatása a kampusz/kollégium területén;
 • közös részvétel szabadidős tevékenységekben: egyetemi rendezvényeken, programokon, a közösségi élet terén.

Az ellátott feladatok minden esetben a speciális szükségletű hallgató igényei és a segítő vállalásai szerint alakulnak. Az együttműködés kezdetén a SHÜTI munkatársának közvetítésével megállapodás születik a közös munkátokról (vállalt feladatokról, együttműködés kereteiről, munkaidő elszámolásáról, határidőkről stb.)

A szerződés megkötése az egyetemmel együttműködésben álló iskolaszövetkezeten keresztül történik. Szerződést kötni kizárólag a személyi segítői feladatokat ellátó hallgatónak kell, a segített félnek nem.


Ki lehet személyi segítő?

Személyi segítőnek jelentkezhet minden olyan egyetemi hallgató, aki nappali tanulmányi jogviszonnyal rendelkezik és van magyarországi tajkártyája és adószáma.

Személyi segítő nem csak az ELTE hallgatója lehet, de fontos, hogy megfeleljen a fenti feltételeknek.


Hogyan „tehetsz szert” személyi segítőre?

Amennyiben autizmus spektrum zavarral / Asperger-szindrómával regisztráltál, ebben a témában keresd fel az itt található oldalt.

A személyi segítő igénylésének többféle módja van:

 • A legszerencsésebb, ha már ismersz valakit, akivel jó a kapcsolatod, akiben megbízol, akivel szívesen dolgoznál együtt, akitől bátran elfogadod a segítséget és önként vállalja, hogy segít neked.
  Ez lehet olyasvalaki, akit már az egyetem előtt ismertél, akivel a gólyatáborban találkoztál vagy a tanév első néhány hetében sodródtatok egymás mellé, esetleg a kollégiumban vagytok szobatársak. Legjobb esetben a személyi segítőd a szaktársad, évfolyamtársad is, így tud a leghatékonyabban támogatni téged.
 • Ha még nem találkoztál ilyen személlyel, az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésedre, hogy megtaláld a megfelelő személyt:
  • Személyi segítőre vonatkozó igényedet jelezd a SHÜTI munkatársának, aki ellenőrzi, hogy a segítői adatbázisban van-e olyan jelentkező, aki vállalná az általad igényelt feladatok ellátását. (Ebbe az adatbázisba olyan hallgatók kerülnek be, akik a toborzó felhívásunkra jelentkeznek segítőnek, de a jelentkezésük pillanatában nem volt olyan hallgatói igény, ami megfelelne az általuk felajánlott segítségnek. Reméljük, hogy valamelyikük pont a te felkérésedre vár.)
   Személyi segítőnek jelentkezni az itt található kérdőív kitöltésével lehet.
  • Segítőre vonatkozó igényedet felhívásként meghirdetheted az egyetem vagy kollégium Facebook-csoportjaiban.
  • A felhívásodat továbbíthatod a kari esélyegyenlőségi referensnek, aki további fórumokon segíthet neked a toborzásban. Az elérhetőségét itt találod.
   A felhívásban jó, ha feltünteted:
   • milyen feladatokban szeretnél segítséget igényelni;
   • ez heti szinten mennyi időt venne igénybe a segítő részéről;
   • ne felejtsd el megemlíteni, hogy a jelentkező a SHÜTI-n keresztül diákmunkában láthatná el a feladatát.

Minél több fórumon kezded el a segítőd felkutatását, annál nagyobb az esélyed rá, hogy valaki rövid időn belül jelentkezik.


Hány személyi segítője lehet egy hallgatónak?

A legtöbb hallgatónak egy személyi segítője van, indokolt esetben azonban több hallgató is elláthatja az általad igényelt feladatokat. Erről minden esetben egyeztetned kell a SHÜTI munkatársával.


Mennyit kell várnom a személyi segítőre?

Ha találtál valakit, aki szívesen lenne a segítőd, mielőbb jelentkezzetek a SHÜTI munkatársánál, hogy megbeszélhessétek a részleteket. Ha minden szerencsésen alakul, akár már aznap hivatalossá válhat az együttműködés közöttetek.

Ha még nem találkoztál senkivel, aki tudna neked segíteni, előfordulhat, hogy várnod kell. A várakozási idő hossza kizárólag attól függ, hogy mennyi idő alatt jelentkezik valaki az általad igényelt feladatok ellátására. Mivel a személyi segítői munka az egyetem hallgatói számára önként vállalt feladat, a minél szélesebb körben történő meghirdetésen és a toborzáson kívül a SHÜTI-nek nincs ráhatása a jelentkezésre. 


Ízelítő a személyi segítői munkából

Ha szeretnél bepillantást nyerni a személyi segítői munkába, olvasd el a segítőink beszámolóit:

Beszámolók
Beszámoló 1
Beszámoló 2
Beszámoló 3
Beszámoló 4
Beszámoló 5