Személyi segítők

Személyi segítők

Kik a személyi segítők?

A személyi segítők azok a lelkes és elszánt hallgatók, akik vállalják, hogy közvetlenül segítik hallgatótársukat eligazodni az egyetemi élet tanulmányokkal, ügyintézéssel kapcsolatos kihívásai között.


Milyen feladatokat láthat el a személyi segítő?

A személyi segítők számtalan területen tudnak segítséget nyújtani számodra. A leggyakrabban ellátott segítői feladatok:

 • együtt tanulás, korrepetálás;
 • jegyzetelés;
 • egyetemi ügyintézés;
 • Neptun használat;
 • könyvtárhasználat;
 • kísérés;
 • napi életvitel támogatása a kampusz/kollégium területén;
 • közös részvétel szabadidős tevékenységekben: egyetemi rendezvényeken, programokon, a közösségi élet terén.

Az ellátott feladatok minden esetben a speciális szükségletű hallgató igényei és a segítő vállalásai szerint alakulnak. Az együttműködés kezdetén a SHÜTI munkatársának közvetítésével megállapodás születik a közös munkátokról (vállalt feladatokról, együttműködés kereteiről, munkaidő elszámolásáról, határidőkről stb.)

A szerződés megkötése az egyetemmel együttműködésben álló iskolaszövetkezeten keresztül történik. Szerződést kötni kizárólag a személyi segítői feladatokat ellátó hallgatónak kell, a segített félnek nem.


Ki lehet személyi segítő?

Személyi segítőnek jelentkezhet minden olyan egyetemi hallgató, aki nappali tanulmányi jogviszonnyal rendelkezik és a tanulmányai mellett nincs munkavállalói jogviszonya, valamint rendelkezik magyarországi tajkártyával és adószámmal.

Személyi segítő nem csak az ELTE hallgatója lehet, de fontos, hogy megfeleljen a fenti feltételeknek.


Hogyan „tehetsz szert” személyi segítőre?

Amennyiben autizmus spektrum zavarral / Asperger-szindrómával regisztráltál, ebben a témában keresd fel az itt található oldalt.

A személyi segítő igénylésének többféle módja van:

 • A legszerencsésebb, ha már ismersz valakit, akivel jó a kapcsolatod, akiben megbízol, akivel szívesen dolgoznál együtt, akitől bátran elfogadod a segítséget és önként vállalja, hogy segít neked.
  Ez lehet olyasvalaki, akit már az egyetem előtt ismertél, akivel a gólyatáborban találkoztál vagy a tanév első néhány hetében sodródtatok egymás mellé, esetleg a kollégiumban vagytok szobatársak. Legjobb esetben a személyi segítőd a szaktársad, évfolyamtársad is, így tud a leghatékonyabban támogatni téged.
 • Ha még nem találkoztál ilyen személlyel, az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésedre, hogy megtaláld a megfelelő személyt:
  • Személyi segítőre vonatkozó igényedet jelezd a SHÜTI munkatársának, aki ellenőrzi, hogy a segítői adatbázisban van-e olyan jelentkező, aki vállalná az általad igényelt feladatok ellátását. (Ebbe az adatbázisba olyan hallgatók kerülnek be, akik a toborzó felhívásunkra jelentkeznek segítőnek, de a jelentkezésük pillanatában nem volt olyan hallgatói igény, ami megfelelne az általuk felajánlott segítségnek. Reméljük, hogy valamelyikük pont a te felkérésedre vár.)
   Személyi segítőnek jelentkezni az itt található kérdőív kitöltésével lehet.
  • Segítőre vonatkozó igényedet felhívásként meghirdetheted az egyetem vagy kollégium Facebook-csoportjaiban.
  • A felhívásodat továbbíthatod a kari esélyegyenlőségi referensnek, aki további fórumokon segíthet neked a toborzásban. Az elérhetőségét itt találod.
   A felhívásban jó, ha feltünteted:
   • milyen feladatokban szeretnél segítséget igényelni;
   • ez heti szinten mennyi időt venne igénybe a segítő részéről;
   • ne felejtsd el megemlíteni, hogy a jelentkező a SHÜTI-n keresztül diákmunkában láthatná el a feladatát.

Minél több fórumon kezded el a segítőd felkutatását, annál nagyobb az esélyed rá, hogy valaki rövid időn belül jelentkezik.


Hány személyi segítője lehet egy hallgatónak?

A legtöbb hallgatónak egy személyi segítője van, indokolt esetben azonban több hallgató is elláthatja az általad igényelt feladatokat. Erről minden esetben egyeztetned kell a SHÜTI munkatársával.


Mennyit kell várnom a személyi segítőre?

Ha találtál valakit, aki szívesen lenne a segítőd, mielőbb jelentkezzetek a SHÜTI munkatársánál, hogy megbeszélhessétek a részleteket. Ha minden szerencsésen alakul, akár már aznap hivatalossá válhat az együttműködés közöttetek.

Ha még nem találkoztál senkivel, aki tudna neked segíteni, előfordulhat, hogy várnod kell. A várakozási idő hossza kizárólag attól függ, hogy mennyi idő alatt jelentkezik valaki az általad igényelt feladatok ellátására. Mivel a személyi segítői munka az egyetem hallgatói számára önként vállalt feladat, a minél szélesebb körben történő meghirdetésen és a toborzáson kívül a SHÜTI-nek nincs ráhatása a jelentkezésre. 


Ízelítő a személyi segítői munkából

Ha szeretnél bepillantást nyerni a személyi segítői munkába, olvasd el a segítőink beszámolóit:

Beszámolók
Beszámoló 1
Beszámoló 2
Beszámoló 3
Beszámoló 4
Beszámoló 5