Képzési program

Képzési program

Az ELTE Képzési Programja: letölthető képzési és kimeneti követelmények, doktori oktatási programok:

Kötet Módosítva
I/A: Felsőoktatási szakképzés (tanulmányaikat a 2017/2018-as tanévben, illetve azt követően első évfolyamon megkezdő hallgatók számára) 2018.02.14.
I/B: Felsőoktatási szakképzés (legkésőbb a 2016/2017-es tanévben megkezdett tanulmányokat végző hallgatók számára) 2018.02.14.
II/A: Alapképzés (tanulmányaikat a 2017/2018-as tanévben, illetve azt követően első évfolyamon megkezdő hallgatók számára) 2020.03.09.
II/B: Alapképzés (legkésőbb a 2016/2017-es tanévben megkezdett tanulmányokat végző hallgatók számára) 2018.01.25.
III/A: Mesterképzés (tanulmányaikat a 2017/2018-as tanévben, illetve azt követően első évfolyamon megkezdő hallgatók számára) 2020.07.29.
III/B: Mesterképzés (legkésőbb a 2016/2017-es tanévben megkezdett tanulmányokat végző hallgatók számára) 2019.01.11.
III/C. Tanárszakok (a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet alapján tanulmányokat folytató hallgatók számára) 2020.10.05.
IV: Szakirányú továbbképzés 2020.08.12.
V/A: Doktori képzés (tanulmányaikat a 2016/2017-es tanévben, illetve azt követően megkezdő doktorandusz hallgatók számára) 2020.07.30.
V/B: Doktori képzés (Legkésőbb a 2015/2016-os tanévben megkezdett tanulmányokat végző doktorandusz hallgatók számára) 2018.01.25.
A Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóban meghirdetett képzések listája 2020/2021. szeptember 2020.10.08.


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem képzései számos összehasonlítás alapján az ország legjobbjai. Az alábbiakban a HVG Diploma különszámának legfrissebb, 2018-as eredményeit mutatjuk be. Nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi rangsorokban is évről-évre megjelenik intézményünk.

2017. február 1-től megvalósult az ELTE és a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi szervezeti egységeinek integrációja, létrejött az ELTE Savaria Egyetemi Központ, 2017 májusában pedig megalakult az ELTE Gazdálkodástidományi Intézete

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Bölcsészettudományi képzésterület 

A rangsor élén a hallgatói kiválóság szerint – 2017-hez, 2015-höz, 2014-hez, 2013-hoz és 2012-höz hasonlóan – két ELTE-s kar áll: a rangsort idén az ELTE Bölcsészettudományi Kar és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar vezeti. A bölcsészkar első helyen végzett a középiskolai versenyen helyezést elérők felvételi arányában. A tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és összes oktatón belüli aránya alapján a BTK kiemelkedik a mezőnyből. A kiadványban közölt összes alapszakos rangsort egyetemünk vezeti: a legjobbnak választották az anglisztika, pszichológia és a történelem szakokat.

Informatikai képzésterület

Az ELTE Informatikai Kara a második helyen áll a hallgatók kiválósága alapján. A felvettek pontátlaga 410,2 pont volt. Egyetemünk képzésénél a negyedik legmagasabb a nyelvvizsgával felvettek aránya (87,9%) és második a középiskolai versenyen helyezettek száma.

Jogi képzésterület

A rangsor hallgatói listájának élén idén is az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara áll. Csaknem minden jogi kari gólya rendelkezik nyelvvizsgával (96,01%), ez a legmagasabb arány az országban, a középiskolai versenyen helyezett diákok is szinte csak ide pályáztak. A jogász osztatlan képzés minden mutatójában az ELTE-re felvettek vezetnek.

Pedagógiai képzésterület 

A hallgatói kiválósági listát – a tavalyi évhez hasonlóan – az ELTE Tanárképző Központja és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara vezeti. A jelentkezők szemében messze legvonzóbb volt a Bárczi, a Tanító- és Óvóképző Kar és a TKK, az e képzési területen oktató negyven kar közül az első helyen jelentkezők közel egyharmada egyetemünkre adta be felvételi papírjait. A felvettek pontátlaga a Bárczin volt a legmagasabb (416,8), de 400 pont fölé kerültek a TKK gólyái is, a középiskolai versenyen helyezett legtöbb felvételiző egyetemünk tanárképzését választotta. A Tanító- és Óvóképző Kar az idei rangsor adatai alapján mind az óvodapedagógus szakon, mind a tanító alapszakon az élen áll.

Sporttudományi képzésterület

Az ELTE PPK végzett az élen: a jelentkezőknek itt kellett a legtöbb pontot elérni a sikeres felvételihez (396,9), de a középiskolai versenyen helyezést elértek közül is a legtöbben a Pedagógiai- és Pszichológiai Kar képzéseit választották.

Társadalomtudományi képzésterület 

A hallgatói kiválósági rangsor harmadik, negyedik és ötödik helyén szerepelnek ELTE-s karok: a legjobban a TáTK szerepelt, majd a BTK és az ÁJK vonatkozó képzései következnek. Egyetemünk kommunikáció- és médiatudomány, valamint nemzetközi tanulmányok alapszakja a szakterületi listája harmadik helyén áll.

Természettudományi képzésterület

Az ELTE Természettudományi Kara vezeti a hallgatói és az oktatói kiválósági listát is, előbbit a BME TTK-val, utóbbit a SZTE TTIK-val holtversenyben. Az elsőhelyes jelentkezések száma idén is egyetemünk Természettudományi Karára volt a legtöbb (816). A TTK-n dolgozik a legtöbb minősített oktató, az összes oktatóhoz viszonyított arányuk több mint 90 százalékos. A biológia alapszakos rangsort idén is az ELTE vezeti.

Forrás: HVG Diploma 2018

ELTE Savaria Egyetemi Központ

Műszaki szakterület

A gépészmérnök karrier kitűzése jó döntés. A 2015-ben indított duális képzés a régió munkaerőhiányára reagált. A hallgatók 11 partnercégnél tölthetik a szakmai gyakorlatukat. Az intézmény tervezi a mérnökinformatikus szak beindítását, illetve további cégekkel együttműködve kívánja bővíteni a gyakorlatorientált duális képzések számát.

Sporttudomány- és egészségfejlesztés

Az itt végezett hallgatók a sport, a rekreáció vagy az egészségfejlesztés területén helyezkedhetnek el. Dolgozhatnak mások mellett általános vagy középiskolai testnevelő tanárként, sportszervezőként, edzőként, sportegyesületnél, sportcentrumban, önkormányzatnál, szabadidő központban, művelődési házban, szállodában, gyógyfürdőben. Egészségfejlesztő, egészségpromóciós szakértői feladatokat láthatnak el intézményekben, cégeknél. A SEK jövőképe az egészségiparba való bekapcsolódás.

Pedagógusképzés

Az országosan is elismert, Nyugat-Dunántúlon meghatározó szombathelyi tanító- és tanárképzés több mint ötvenéves hagyományokra épül. A hallgatók megszerezhetik a pályához szükséges széleskörű műveltséget, és azokat a megújuló módszertani eszközöket, amelyekkel hatékonyan taníthatják a digitális kor gyermekeit.