Képzési program

Képzési program

Képzési program

Az ELTE Képzési Programja: letölthető képzési és kimeneti követelmények, doktori oktatási programok:

Kötet Módosítva
I/A: Felsőoktatási szakképzés (tanulmányaikat a 2017/2018-as tanévben, illetve azt követően első évfolyamon megkezdő hallgatók számára) 2018.02.14.
I/B: Felsőoktatási szakképzés (legkésőbb a 2016/2017-es tanévben megkezdett tanulmányokat végző hallgatók számára) 2018.02.14.
II/A: Alapképzés (tanulmányaikat a 2017/2018-as tanévben, illetve azt követően első évfolyamon megkezdő hallgatók számára) 2023.11.07.
II/B: Alapképzés (legkésőbb a 2016/2017-es tanévben megkezdett tanulmányokat végző hallgatók számára) 2018.01.25.
III/A: Mesterképzés (tanulmányaikat a 2017/2018-as tanévben, illetve azt követően első évfolyamon megkezdő hallgatók számára) 2022.05.30.
III/B: Mesterképzés (legkésőbb a 2016/2017-es tanévben megkezdett tanulmányokat végző hallgatók számára) 2019.01.11.
III/C. Tanárszakok (a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet alapján tanulmányokat folytató hallgatók számára) 2020.10.05.
III/D. Nemzetközi közös mesterképzés 2022.09.07.
IV: Szakirányú továbbképzés 2024.04.30.
V/A: Doktori képzés (tanulmányaikat a 2016/2017-es tanévben, illetve azt követően megkezdő doktorandusz hallgatók számára) 2024.02.23.
V/B: Doktori képzés (Legkésőbb a 2015/2016-os tanévben megkezdett tanulmányokat végző doktorandusz hallgatók számára) 2018.01.25.


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem képzései számos összehasonlítás alapján az ország legjobbjai. Az alábbiakban a HVG Diploma különszámának legfrissebb, 2021-es eredményeit mutatjuk be. Nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi rangsorokban is évről évre megjelenik intézményünk.

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Bölcsészettudományi képzésterület 

A rangsor élén a hallgatói kiválóság szerint – a korábbi eredményekhez hasonlóan – két ELTE-s kar áll: a rangsort idén az ELTE Bölcsészettudományi Kar és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar vezeti. a két karon 2020-ban 400 pont fölött volt a felvettek átlaga. A Bölcsészettudományi Kar toronymagasan vezeti a hazai mezőnyt a hallgatók középiskolai tanulmányi versenyeken elért eredményeit tekintve. Az oktatói kiválóság területén az ELTE BTK a második helyen szerepel a hazai mezőnyben. Egyetemünk bölcsészkara ismét kiemelkedő eredményt ért el a tudományos fokozatot szerzett oktatók számát tekintve.  

Gazdaságtudományi képzésterület

A 2017-ben megalakult ELTE Gazdálkodástudományi Intézet eredményei már látszanak a hazai rangsorokban. Bár a GTI az oktatói kiválósági listán még nem szerepel, a hallgatói szempontok szerint rövid idő alatt a második helyezést szerezte meg. Az ELTE GTI-re 2020-ben felvett hallgatók átlagpontszáma 433 volt, a felvettek több mint 99 százaléka rendelkezett nyelvvizsgával. A 2021-es keresztféléves felvételi során az ELTE GTI-re jelentkezett a legtöbb hallgató.

Informatikai képzésterület

A hallgatói kiválóságban az ELTE Informatikai Kar vezeti a hazai intézmények listáját, itt a 2020-ban felvettek pontátlaga 432 volt, a nyelvvizsgával rendelkező hallgatók aránya pedig meghaladta a 95 százalékot.

Jogi képzésterület

Az ELTE ÁJK idén is a hallgatói kiválósági lista élén szerepel, 2020-ban a jogásznak készülők közül ide jelentkeztek a legtöbben első helyen (943), a felvettek pontátlaga 428 volt, csaknem 97 százalékuk rendelkezett nyelvvizsgával. Az oktatói kiválóság területén az Állam- és Jogtudományi Kar a második helyen áll.

Pedagógiai képzésterület 

A tanárképzésekben az ELTE ismét kiemelkedő eredményeket produkált: a hallgatói kiválósági lista első és második helyén sorrendben a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (BGGyK) és az ELTE Tanárképző Központ (TKK) szerepel. A BGGyK-ra 2020-ban felvett hallgatók pontátlaga 412 volt, több mint 98 százalékuknak volt nyelvvizsgája. A hallgatói kiválósági lista hetedik helyén szerepel az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar, ahol a felvettek csaknem kétharmadának volt nyelvvizsgája. Az oktatói kiválóság szempontjai szerint az ELTE BTK a második helyet szerezte meg.

Sporttudományi képzésterület

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar sportos képzései vezetik a hallgatói kiválósági listát, a PPK a 2020-as listán a felvett hallgatók pontátlaga, a nyelvvizsgával rendelkezők aránya és a tanulmányi versenyeken elért eredmények alapján is az első helyen áll. Idén a PPK vezeti ezen a területen az oktatói kiválósági listát is a hazai intézmények közül.

Társadalomtudományi képzésterület 

Idén az ELTE három kara is szerepel a társadalomtudományi képzések hallgatói kiválósági rangsorában: a Társadalomtudományi Kar (TáTK) a második, a Bölcsészettudományi Kar (BTK) a harmadik, az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) pedig az ötödik helyen. A 2020-as felvételi eljárásban mindhárom karon 90 százalék fölött volt a nyelvvizsgával rendelkező gólyák aránya.

Természettudományi képzésterület

Ebben a kategóriában továbbra is őrzi vezető pozícióját az ELTE Természettudományi Kara. A TTK mind az elsőhelyes jelentkezések, mind a felvettek tanulmányi versenyeken elért eredményei alapján messze megelőzi a hazai mezőnyt a hallgatói kiválósági listán, a 2020-ban felvettek több mint 83 százaléka rendelkezett nyelvvizsgával. A TTK került az első helyre az oktatói kiválóság szempontjai szerint is.

Forrás: HVG Diploma 2021

ELTE Savaria Egyetemi Központ

Műszaki szakterület

A gépészmérnök karrier kitűzése jó döntés. A 2015-ben indított duális képzés a régió munkaerőhiányára reagált. A hallgatók 11 partnercégnél tölthetik a szakmai gyakorlatukat. Az intézmény tervezi a mérnökinformatikus szak beindítását, illetve további cégekkel együttműködve kívánja bővíteni a gyakorlatorientált duális képzések számát.

Sporttudomány- és egészségfejlesztés

Az itt végezett hallgatók a sport, a rekreáció vagy az egészségfejlesztés területén helyezkedhetnek el. Dolgozhatnak mások mellett általános vagy középiskolai testnevelő tanárként, sportszervezőként, edzőként, sportegyesületnél, sportcentrumban, önkormányzatnál, szabadidő központban, művelődési házban, szállodában, gyógyfürdőben. Egészségfejlesztő, egészségpromóciós szakértői feladatokat láthatnak el intézményekben, cégeknél. A SEK jövőképe az egészségiparba való bekapcsolódás.

Pedagógusképzés

Az országosan is elismert, Nyugat-Dunántúlon meghatározó szombathelyi tanító- és tanárképzés több mint ötvenéves hagyományokra épül. A hallgatók megszerezhetik a pályához szükséges széleskörű műveltséget, és azokat a megújuló módszertani eszközöket, amelyekkel hatékonyan taníthatják a digitális kor gyermekeit.