Hungarian Startup University Program (HSUP)

Hungarian Startup University Program (HSUP)

A 2023/2024-es tanévben is sikerrel zajlik az ELTE-n a Hungarian Startup University Program (HSUP), Magyarország első felsőoktatási szintű startup kurzusa. A Nemzeti Innovációs Ügynökség koordinációjában,  a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakpolitikai támogatásával megvalósuló komplex edukációs program célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és különösen a startupok működésével.

A program segíthet az akadémiai ismereteket gyakorlati megoldásokká alakítani, miközben a hallgatók értékes készségeket és innovációs tapasztalatokat szereznek. A két féléves e-learning tárgy első félévében az innovatív gondolkodásmód és a startup világ megismerése kerül a fókuszba, míg a második félévben a vállalkozások felépítésével kapcsolatos gyakorlati tudást lehet elsajátítani.

A képzés egyetemi tárgyként indul, azaz annak elvégzéséért kredit kapható (az ELTE-n az első félévben 2, a második félévben 3). Az első félévet sikeresen teljesítők a második félévtől csapatban dolgoznak egy üzleti ötleten, valamint havi 50 ezer forint általános ösztöndíjban részesülhetnek. Ezen túl a második (tavaszi) szemeszter során (országosan) legjobban teljesítő 15 csapat tagjai – csapattagonként – 1 millió forintos külön ösztöndíjban részesülnek. A startuppá válni képes 4 legígéretesebb csapat pedig – amennyiben megalapítják a vállalkozásukat és sikeresen vonnak be tőkét a piacról a tavaszi félév zárását követően – további vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, startuponként akár 20 millió forint értékben. Az ötletek kidolgozását mentorok segítik, az ELTE-s HSUP csapat tréningekkel és egyéb szakmai programokkal támogatja a programban Egyetemünkről résztvevőket. 

Aktuális információk – a HSUP program menetrendje a 2. félévben

2. félév kezdete 2024. március 4. 
Hallgatói matchmaking 2024. február 12–26. 
Projekt előrehaladási jelentés 2024. április 1–14.
Félévzárás: modulzáró tesztek teljesítése és Progress Report feltöltése a központi HSUP felületre 2024. május  26. 
Introduction  Day 2024. június 11.
HSUP tanévzárás 2024. június 30. 
Demo Day 2024. július

Aktuális információk – az ELTE HSUP csapat saját eseményei a 2. félévben

 • Team Turbo: miért kell ezt csapatban csinálni? – tréning személyes részvétellel
  Felfedezzük, hogyan építhetsz erősségeken alapuló, működő cspaatot, ahol mindenki hozzájárul a közös sikerhez. Az alkalmon a Clifton Strenghts erősségteszttel és saját tapasztalatokkal dolgoznak a résztvevők. 
  Időpont: 2024. március 25. (16:00 - 19:00)
  Helyszín: ELTE Karrierközpont, képzőterem (1056 Budapest, Egyetem tér 5.)

 • Idő-Hacker: Trükkök & Taktikák – tréning személyes részvétellel
  Vizsgák vs. üzleti terv – kell-e választani? Fedezd fel azokat a lifehackeket és időgazdálkodási trükköket, amelyekkel maximalizálhatod a nap minden percét! Hozd el egy átlagos heti beosztásodat vagy órarendedet és közösen átgondoljuk! 
  Interaktív ízelítő
  Időpont: 2024. április 25. (16:00 - 19:00)
  Helyszín: ELTE Karrierközpont, képzőterem (1056 Budapest, Egyetem tér 5.)

 • A siker képlete - kerekasztal-beszélgetés a Trefort Napokon
  Résztvevők: Badinszky Bence startupper, Bóna Judit, az ELTE BTK tudományos és innovációs ügyekért felelős dékánhelyettese, Horváth Balázs startup ökoszisztéma szervező (Startup Grind Budapest), Zsigó Vilmos startupper, befektető (Oktogon Ventures)
  A beszélgetést Badinszky Áron korábbi ELTE HSUPper moderálja. 
  Időpont: 2024. május 7. (13:00 - 14:00)
  Helyszín: ELTE Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A)
  Bővebben

 • Korai fázisú, innovatív vállalkozások finanszírozása és a kockázati tőkebefektetések rejtelmei - interaktív előadás
  Előadó: Parragh Péter principal (Oktogon Ventures)
  Péter segítségével megismerkedünk a kkv és a startup közötti fundamentális különbségekkel, megértjük mi okozza a startup vállalkozások kezdeti finanszírozási igényeit és mi okoz ebben jelentős kihívást. Részletesen megismerjük, milyen finanszírozási módok állnak a korai stádiumban lévő startupok előtt, kinek is való a venture capital finanszírozás, és tippeket, trükköket kapunk ennek sikeres megszerzéséhez.
  Időpont: 2024. május 8. (16:30- 18:00)
  Helyszín: ELTE GTK (1088 Budapest, Rákóczi út 15., P201-es terem) Helyszínváltozás! A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadást a P201-es teremben tartják. 
  Bővebben
  Regisztráció: hsup@elte.hu

 • Miért buknak el a startupok? - interaktív előadások és beszélgetés
  Ismerd meg a Hungarian Startup University Programot! (Szöllősi Szilvia, a HSUP intézményi programkoordinátora)
  Miért bukik el a startupok 90%-a? Egy kompetencia alapú megközelítés  (Szathmári Edit egyetemi tanársegéd, PPK Szervezet- és Vezetéspszichológia Tanszék)
  Kávé, frissítők, harapnivalók
  Miért sikeres a maradék 10%? Kötetlen beszélgetés (Nádasdy Zoltán egyetemi docens, a PPK Kognitív Pszichológiai Tanszék ; valamint Zsirai Viktória, a „Tudatosan jó” vállalkozás ötletgazdája, korábbi HSUPper)
  Időpont: 2024. május 9. 12:30-14:30
  Helyszín: ELTE PPK (1077 Budapest, Kazinczy utca 23-27., 309-es terem)
  Bővebben
  Regisztráció: hsup@elte.hu

 • Nyugi van! – Stresszkezelés másképp – tréning személyes részvétellel
  Tanuld meg, hogyan kezeld a vállalkozói nyomást és növeld a produktivitásodat stresszmentes stratégiákkal, miközben megőrzöd a lelki egyensúlyod! 
  Időpont: 2024. május 15. (16:00 - 19:00)
  Helyszín: ELTE Karrierközpont, képzőterem (1056 Budapest, Egyetem tér 5.)

 • ELTE HSUP Pitch Nap
  Pitchfelkészítő tréning, valamint az ELTE HSUP ötletgazdák és csapataik pitchei szakmai zsűri előtt a Budapest Startup Safari keretében
  Időpont: 2024. június 11. 13:00 - 18:30
  Helyszín: ELTE GTK (1088 Budapest, Rákóczi út 7., Q101)
  Részletek

Az ELTE HSUP csapat által szervezett rendezvények elsősorban a HSUP-ban résztvevő hallgatók számára nyitottak.
Jelentkezés: hsup@elte.hu

Az ELTE-s hallgatók kérdéseit a hsup@elte.hu e-mail címen várják, a GYIK itt elérhető, a HSUP Hallgatói Kézikönyv itt elérhető

A 2023/2024-es tanév tizenöt legjobb ELTE-s HSUP-ötlete:

További információk a HSUP-ról

Adatkezelési tájékoztató