Hallássérülés

Szolgáltatások hallássérült hallgatók számára

Szolgáltatások hallássérült hallgatók számára

Jegyzetelés

Az órai jegyzeteléshez igényelhetsz személyi segítőt, így nem szükséges megosztanod a figyelmed az oktató előadása és a jegyzetkészítés között. A jegyzetelők fizetett, és kiképzett személyi segítők.

A személyi segítők (jegyzetelők) munkájáról, az igénylés menetéről bővebben a következő linken olvashatsz: Személyi segítők


Jelnyelvi tolmácsolás, orális tolmácsolás, feliratozás

Ezeket a szolgáltatásokat külsős tolmácsiroda végzi, ezért, ha igénybe szeretnéd őket venni, minimum 5 munkanappal korábban jelezd ezt a SHÜTI vezetője felé (kovacs.krisztina@kancellaria.elte.hu), hogy a megrendelést időben megtehessük. A szolgáltatást igénybe veheted pl. egyetemi programok, kari rendezvények látogatása esetén is.


Eszközkölcsönzés

Okosmikrofonok 

Az okosmikrofonok olyan vezeték nélküli adó-vevő rendszerek, amelyeket az egyetemi előadások, szemináriumok látogatásához használhatsz. Ezek az eszközök kiemelik az előadó beszédét, kiszűrik a környezet zajait, ezáltal segítik a beszédértést. 

Az Egyetemünkön rendelkezésre álló okosmikrofonok telefontekerccsel- a T-állással rendelkező hallókészülékek és cochleáris implantátumok viselése esetén használhatóak. A kölcsönzést minden esetben előzetes konzultáció, és az eszköz kipróbálása előzi meg. 

Az eszközök kölcsönzése ingyenes, a kölcsönzéshez azonban alá kell írnod az Eszközkölcsönzési dokumentumot.

A kölcsönzési igényedet a SHÜTI hallássérült hallgatókkal foglalkozó szakembere felé jelezheted (szepesi.magdolna@kancellaria.elte.hu). 


Logopédiai fejlesztés

A SHÜTI logopédusánál igénybe vehetsz artikulációs fejlesztést. A logopédiai munkát minden esetben egyéni konzultáció előzi meg.


Nyelvi korrektúra

A szakdolgozatok, beadandó dolgozatok elkészítését követően igény esetén nyelvi korrektúrát végzünk az elkészült dokumentumon.


Amit az egyetemi tanulmányaid megkezdése előtt mindenképpen tudnod kell…

Az egyetem néhány alapvető dologban különbözik a középiskolától, ami kihívást jelenthet egy elsőéves hallgató számára. Összegyűjtöttük a legfontosabb eltéréseket, amikre érdemes felkészülnöd mielőtt megkezded az egyetemi tanulmányaidat.

 • Az egyetemen nincs osztályfőnök, nincsenek olyan értelemben osztálytársak, mint a középiskolában. Majdnem minden kurzuson más emberek vesznek körül.
 • Nincs egységes előre kidolgozott órarend, ezt mindenki magának állítja össze. Az órarended összeállításánál sok mindent figyelembe kell venned, ez eleinte nem könnyű.
 • Önállóan kell döntéseket hoznod a tanulmányaiddal kapcsolatban. Rád van bízva, hogy milyen kurzusokat építesz be az órarendedbe, hány kreditet veszel fel egy adott félévben, hogyan ütemezed a vizsgáidat, hány félév alatt teljesíted a tanulmányaidat.
 • A középiskolától eltérően a tanév nem összefüggő, hanem két tanulmányi félévből áll (őszi és tavaszi.) A félév a szorgalmi és a vizsgaidőszakból áll.
 • Az egyetemen sokféle ügyintézéssel találkozol majd, ezek nagy része az elektronikus tanulmányi rendszeren keresztül történik: https://neptun.elte.hu/
 • Az évfolyamok nagy létszáma miatt az oktatóknak kevesebb a személyes kapcsolata a hallgatókkal, nem ismerik őket név szerint, mint a középiskolában.
 • Az órák nem egy tanteremben zajlanak, gyakran még csak nem is ugyanabban az épületben vannak és az is előfordul, hogy egy-egy előadás az egyetem másik kampuszán, a város más pontján kerül megtartásra. 
 • Sok esetben te magad dönthetsz arról, hogy bejársz-e egy előadásra vagy sem, ami nagy szabadságot jelent ugyan, de felelősen és tudatosan kell bánnod ezzel a szabadsággal, hogy idővel ne menjen a tanulmányaid rovására.
 • Az egyetemen nagyon sok olyan kifejezéssel fogsz találkozni, ami új és zavarba ejtő lehet számodra. Ilyen például a szemeszter, kurzus, kredit, modul, kollokvium, szeminárium és még sorolhatnánk. Időbe telik, mire megtanulod és megérted az egyetemi ügyintézés sajátos nyelvezetét.
 • Az egyetemi élet sokkal nagyobb önállóságot kíván meg tőled, mint a középiskola. A kollégiumban számtalan olyan helyzetben kell megállnod a helyed, amiben korábban nem voltál magadra utalva (bevásárlás, takarítás, mosás.) Senki nem tartja helyetted számon a tanulmányi ügyeidet, nem lesz, aki figyelmeztet, hogy még milyen tárgyakat kell teljesítened, vagy mi az, amivel elmaradtál.
 • Proaktívnak kell lenned mind a társas életben, mind a tanulmányaid terén. Ha segítségre van szükséged, neked kell lépned. Jelezd az oktatód felé a speciális szükségleteidet. A tanáraid nagyon sok hallgatóval dolgoznak, ne várd el tőlük, hogy tudják, miben van szükséged extra segítségre. És ne feledd, nem biztos, hogy találkoztak már hallássérült emberrel, segítened kell nekik abban, hogy megértsék a hallássérülésből adódó helyzetedet, igényeidet.
 • Légy nyitott és kezdeményező a hallgatótársaiddal. Elképzelhető, hogy te leszel az első hallássérült személy, akivel találkoznak és nem tudják hogyan közeledjenek feléd. 

A fentiek ellenére miért érdemes mégis belevágnod ebbe a sok kihívást és nehézséget tartogató kalandba:

 • Mert nem vagy egyedül, az ELTE-n számos támogató rendszer működik, amelyek segítenek neked eligazodni az egyetem útvesztőiben. 
 • Minden speciális szükségletű hallgatót megilletnek azok a kedvezmények, melyek lehetővé teszik, hogy az igényeidhez, szükségleteidhez alkalmazkodva az egyetem biztosítsa számodra az oktatáshoz való egyenlő esélyű hozzáférést. Ezekről a kedvezményekről az alábbi linken tájékozódhatsz: Milyen tanulmányi kedvezményeket kaphatok?
 • Az egyetemi évek remek lehetőséget jelentenek számodra, hogy sokféle emberrel találkozz, kapcsolatokra tegyél szert, életre szóló élményekkel gazdagodj.
 • Nagyszerű dolgokat tanulhatsz, kiváló oktatókkal találkozhatsz, szélesítheted a látóköröd.
 • Lehetőséged van elérni azt az önállóságot, ami elengedhetetlen a munkaerőpiacon való érvényesüléshez és az önálló felnőtt élethez.
 • Az egyetem természetesen nem csak a tanulásról szól, hanem a szórakozásról, barátságokról és olyan élményekről egyaránt, amik felejthetetlenné tehetik számodra ezeket az éveket.

Hasznos oldalak