Különleges helyek és tárlatok

Különleges helyek, tárlatok

Különleges helyek, tárlatok EN

Füvészkert

Az ország első botanikus kertje 1847-től működik A Pál utcai fiúk című regényből ismert helyen. Több mint 10 ezer különböző növény található benne: részben hazai honosak, részben olyanok, amelyek eredeti élőhelyükről már eltűntek. A maga évi 30 ezres látogatószámával hazánk egyik leglátogatottabb botanikus kertje.

Elérhetőség:

Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont

Európa egyetlen tematikus csillagászati szakgyűjteménye a XIX–XX.század fordulóján végzett európai színvonalú asztrofizikai kutatások eszközeit és eredményeit korunk legújabb csillagászati felfedezéseinek multimédiás szemléltetésével együtt tárja a látogatók elé. Az obszervatóriumban rendszeresen tartanak csillagászati bemutatókat és előadásokat, megtekinthető a meteorkiállítás, az esti észlelések során pedig az intézet munkatársainak kíséretében távcsövekkel figyelhetik meg az érdeklődők az égbolt látványosságait. Egyéni (legalább 5 fő) és csoportos látogatásra is kizárólag előzetes telefonos egyeztetés alapján van lehetőség. Vezetést biztosítanak. Az Obszervatórium látogatása szombathelyi oktatási intézmények csoportjai számára ingyenes.

Elérhetőség:

ELTE TTK Természetrajzi Múzeum

A 2002-ben létrehozott múzeum három nagy egységgel várja az ELTE hallgatóit a lágymányosi campuson: a Magyar Matematikai Gyűjtemény (MAMA) az Északi Tömbben, a történeti Ásvány- és Kőzettár, valamint a Biológiai és Őslénytani Gyűjtemény a Déli Tömbben találhatók. A hallgatók számára a látogatás ingyenes.

A múzeum a hallgatóknak önkéntes tevékenységeket is kínál: az egyetemi órákon tanultakat jól kiegészítik azok az ismeretek, amelyekre a múzeumi nagyrendezvényeken (Felfedezők Napja, Múzeumok Majálisa, Múzeumok Éjszakája, Földtudományos Forgatag, Geotóp Nap, ásványbörzék) segítőként tehetnek szert, a gyerekeknek és felnőtteknek szóló, ismeretterjesztő foglalkozások kísérése vagy vezetése pedig pedagógiai gyakorlatként kamatozhat. A múzeum anyaga TDK-s munka vagy szakdolgozat témája is lehet kutató- és tanárszakosoknak, gyógypedagógusoknak, de akár informatikusoknak is.

Nyitvatartás: a szorgalmi időszakban az egységek sajátságai szerint, ill. telefonos egyeztetés alapján, nyáron csak telefonos előzetes egyeztetés alapján

Elérhetőség:

Magyar Matematikai Múzeum (MAMA)

A kilencvenes évek elején szerveződött múzeumban minden megtalálható, ami a matematikához kapcsolódik: a KöMaL-tól kezdve a gondolkodtató játékokon át a háromdimenziós térbeli modellekig. De a MAMA csak egyrészt könyvtár, folyóirattár, illetve szemléltető eszközök, konstrukciók gyűjteménye. Előadások, foglalkozások színtere, sőt metodikai tanácsadó is egyben, ahol rendszeresen tartanak tanár-továbbképzéseket is. Céljuk látványossá tenni a matematikát, keresni kapcsolódásait más tudományokkal, felkutatni és bemutatni olyan szemléltető eszközöket, modelleket, amelyek hasznosnak bizonyulnak a matematikai összefüggések, tételek illusztrálására. Szorgalmi időszakban hétfő esténként 5 órától kifulladásig "matekos teaesten" várják az érdeklődőket előadásokkal és sok egyéb érdekességgel.

Elérhetőség:

Biológiai és Őslénytani Kiállítás

A lágymányosi Déli Tömb földszintjének modern üvegpiramisában található, egyedülálló tárlat elődjét a 18. században alapították. A háborús károkat követően a közönség előtt 2002-ben nyitották meg újra, és elsősorban a zoológia területéről láthatók benne ősmaradványok és kövületek, anatómiai készítmények (belső szervek, ér-, idegrendszeri, stb. készítmények) és csontvázak, kitömött állatok. A látogatók az emberré válással kapcsolatos anatómiai anyagokkal (csontvázakkal, koponyákkal) is megismerkedhetnek. A múzeum különleges részét képezi az a gyűjtemény, amely anatómiai, biokémiai, élettani és mikrobiológiai kutatási eszközöket, valamint régi, az oktatás során használt fali táblákat, képeket és könyveket mutat be.

Elérhetőség:

  • Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C
  • Nyitvatartás szorgalmi időszakban: kedd, szerda, csütörtök 10:00-16:00
  • Nyitvatartási időben elérhető telefonszám: +36-1-372-2500/8329; +36-1-3722500/8762; +36-1-3812208
  • E-mail: dr. Török Júlia; info@muzeum.elte.hu

Ásvány- és Kőzettár

A több mint 240 éves múltra visszatekintő tárlat 2002-ben költözött át az újonnan épült lágymányosi épülettömbbe, megőrizve történeti egységét, klasszikus megjelenését. A 19. század végét idéző kiállítótérben feltárul a “kalapálható természet”, az ásványok és kőzetek világa. A rendszertani kiállításon mintegy 1000 ásványfaj látható, és külön vitrint szenteltek a drágaköveknek, a meteoritoknak, az ember és a “kövek” közös történetének (archeometria), a periódusos rendszernek és a gyűjtemény történetének is.

Elérhetőség:

  • Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C (Megközelíthető: a földszinten az Ásványtani Tanszéken keresztül)
  • Nyitvatartás: szorgalmi időszakban munkaidőben, illetve előzetes telefonos egyeztetés alapján
  • Tel.:+36-1-3812208/8108
  • E-mail: info@muzeum.elte.hu; klara.kothay@ttk.elte.hu

ELTE Tatai Geológus Kert – Természetvédelmi Terület és Szabadtéri Geológiai Muzeális Közgyűjtemény

Az elsősorban földtani értékei miatt védett természetvédelmi terület a tatai Kálvária-dombon helyezkedik el, 1976-ban nyitották meg a természettudomány iránt érdeklődő nagyközönség számára. Európában példanélküli geológiai látványosságokkal rendelkezik: egy 20. századi mészkőbánya udvarában mintegy százmillió év geológiai eseményeit és tengeri ősmaradványait tárja az érdeklődők elé, különös tekintettel a 2018-as "Az Év ősmaradványá"-nak választott Balatonites rokonaira (ammoniteszek). A park kultúrtörténeti és bányászattörténeti (őskori tűzkőbányászat) látnivalókat is bemutat. A kert 50 perces, vezetett séta keretében látogatható, előzetes telefonos bejelentkezés alapján. Az ELTE hallgatói számára ingyenes.

Elérhetőség: