Diákigazolvány

Diákigazolvány EN
Új diákigazolvány igényléséhez fel kell keresnie egy tetszőleges okmányirodát, ahol az igényléshez szükséges Nemzeti Egységes Kártyarendszer Adatlapot igényelheti.

Az adatlap jobb felső sarkában található egy sorszám, a „NEK-azonosító”, amely elengedhetetlenül szükséges a diákigazolvány igényléséhez. A Neptunba belépve az Ügyintézés menü Diákigazolvány igénylés menüpontja alatt, az „Új felvételre” kattintva indíthatja igénylését.

Az igénylés elindításához feltétlenül szükség van arra, hogy a Neptunban rögzítve legyen az oktatási azonosító. Erről a Neptunban a Saját adatok menü Személyes adatok menüpontjára kattintva bizonyosodhat meg (amennyiben az oktatási azonosító mezője üres, úgy még nincsen azonosítója, így nem tudja elkezdeni a diákigazolvány igénylését).

  • Amennyiben az előző félévben még nem volt az ELTE hallgatója, de elindította az igénylést, legkorábban a szorgalmi időszak első napjától (február 10.) kaphat diákigazolványt helyettesítő igazolást. Ezt az ún. ideiglenes igazolást azt követően áll módunkban kiállítani, hogy a diákigazolvány-igénylést továbbítottuk az Oktatási Hivatal felé.
  • Amennyiben korábban is az ELTE hallgatója volt és ugyanazon a tagozaton (nappali, esti, levelező) folytatja tanulmányait, diákigazolványa nem rongálódott meg, illetve a diákkedvezményt befolyásoló adatváltoztatás sem történt, úgy nem szükséges a diákigazolvány cseréje, csupán érvényesíteni kell azt a Quaestura Iroda vagy a Savaria Egyetemi Központ Tanulmányi Hivatal ügyfélszolgálatán. Erre február 10-től van lehetőség. (A 2019/2020-as tanév II. féléves matricájával 2020. október 31-ig lesz érvényes az igazolvány).
    Amennyiben jelenleg rendelkezik érvényes, matricával ellátott diákigazolvánnyal, az 2020. március 31-ig használható ELTE-s hallgatóként is.
A későbbiekben minden diákigazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés a Quaestura Hallgatói Ügyfélszolgálati Irodához és a Savaria Egyetemi Központ Tanulmányi Hivatalához tartozik, a Quaestura Iroda honlapján a diákigazolvány-igényléssel kapcsolatos bővebb információk is megtalálhatók.

Kedvezmények

A diákigazolvány a hallgatói jogviszony fennállását tanúsító közokirat, meghatározott kedvezmények igénybevételére jogosít. 2012-től két, eltérő kinézetű diákigazolvánnyal lehet találkozni: a régebbi, kék színű és a 2012-ben bevezetett 3 színű (barna, narancssárga és fehér) diákigazolvány. Az okirattal országszerte több száz elfogadóhelyen vehetők igénybe különböző kulturális, utazási és kereskedelmi kedvezmények, a lehetőségekről bővebben itt lehet olvasni. A diákigazolványt az Oktatási Hivatal készíti el a hallgató részére, érvényesítéséről pedig az intézmény gondoskodik. A diákigazolványnak gyártási díja nincs, de érvényes matricával történő elvesztése esetén 3500 forintot köteles a tulajdonosa megfizetni az Egyetem részére.