Diákigazolvány

Diákigazolvány

Diákigazolvány EN
Új diákigazolvány igényléséhez fel kell keresnie egy tetszőleges kormányablakot vagy okmányirodát, ahol az igényléshez szükséges Nemzeti Egységes Kártyarendszer Adatlapot igényelheti. A diákigazolvány-igénylést a Neptunba belépve indíthatja el az itt leírt lépéseket követve.

Az igénylés elindításához feltétlenül szükség van arra, hogy a Neptunban rögzítve legyen az oktatási azonosító. Erről a Neptunban a Saját adatok menü Személyes adatok menüpontjára kattintva bizonyosodhat meg (amennyiben az oktatási azonosító mezője üres, úgy még nincsen azonosítója, így nem tudja elkezdeni a diákigazolvány igénylését).

  • Amennyiben az előző félévben még nem volt az ELTE hallgatója, de elindította az igénylést, legkorábban a szorgalmi időszak első napjától (2024. szeptember 9.) kaphat diákigazolványt helyettesítő igazolást. Ezt az ún. ideiglenes igazolást azt követően áll módunkban kiállítani, hogy a diákigazolvány-igénylést továbbítottuk az Oktatási Hivatal felé.
    Amennyiben az intézményváltás nem befolyásolja az utazási kedvezményeket, középiskolai diákigazolványát 2024. október 31-ig használhatja, ezzel azonban csak közoktatási bérletet vásárolhat.
     
  • Amennyiben korábban is az ELTE hallgatója volt és ugyanazon a tagozaton (nappali, esti, levelező) folytatja tanulmányait, diákigazolványa nem rongálódott meg, illetve a diákkedvezményt befolyásoló adatváltoztatás (címváltozás) sem történt, úgy nem szükséges a diákigazolvány cseréje, csupán érvényesíteni kell azt a Quaestura Iroda vagy a Savaria Egyetemi Központ Tanulmányi Hivatal ügyfélszolgálatán. Erre is szeptember 9-től van lehetőség.

A későbbiekben minden diákigazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés a Quaestura Hallgatói Ügyfélszolgálati Irodához és a Savaria Egyetemi Központ Tanulmányi Hivatalához tartozik, a Quaestura Iroda honlapján a diákigazolvány-igényléssel kapcsolatos bővebb információk is megtalálhatók.

Kedvezmények

A diákigazolvány a hallgatói jogviszony fennállását tanúsító közokirat, meghatározott kedvezmények igénybevételére jogosít. Az okirattal országszerte több száz elfogadóhelyen vehetők igénybe különböző kulturális, utazási és kereskedelmi kedvezmények, a lehetőségekről bővebben itt lehet olvasni. A diákigazolványt az Oktatási Hivatal készíti el a hallgató részére, érvényesítéséről pedig az intézmény gondoskodik. A diákigazolványnak gyártási díja nincs, de érvényes matricával történő elvesztése esetén 3500 forintot köteles a tulajdonosa megfizetni az Egyetem részére.