Diákigazolvány

Diákigazolvány

Diákigazolvány EN
Új diákigazolvány igényléséhez fel kell keresnie egy tetszőleges kormányablakot vagy okmányirodát, ahol az igényléshez szükséges Nemzeti Egységes Kártyarendszer Adatlapot igényelheti.

Az adatlap jobb felső sarkában található egy sorszám, a NEK-azonosító, amely elengedhetetlenül szükséges a diákigazolvány igényléséhez. A Neptunba belépve az Ügyintézés menü Diákigazolvány igénylés menüpontja alatt, az Új felvételre kattintva indíthatja igénylését.

Az igénylés elindításához feltétlenül szükség van arra, hogy a Neptunban rögzítve legyen az oktatási azonosító. Erről a Neptunban a Saját adatok menü Személyes adatok menüpontjára kattintva bizonyosodhat meg (amennyiben az oktatási azonosító mezője üres, úgy még nincsen azonosítója, így nem tudja elkezdeni a diákigazolvány igénylését).

  • Amennyiben az előző félévben még nem volt az ELTE hallgatója, de elindította az igénylést, legkorábban a szorgalmi időszak első napjától (szeptember 6.) kaphat diákigazolványt helyettesítő igazolást. Ezt az ún. ideiglenes igazolást azt követően áll módunkban kiállítani, hogy a diákigazolvány-igénylést továbbítottuk az Oktatási Hivatal felé. Kérjük, hogy a járványhelyzet alakulására való tekintettel az alábbi oldalon kövesse nyomon az ügyintézéssel kapcsolatos aktuális híreket.
    A közlekedési szolgáltatók a járványügyi veszélyhelyzet megszűnését követően 60 napig (várhatóan november közepéig) elfogadják a köznevelésben a 2019/2020-as és 2020/2021-es tanév érvényesítő matricájával érvényesített diákigazolványokat. Amennyiben tehát az intézményváltás nem befolyásolja az utazási kedvezményeket, a fentiekben jelölt időpontig használhatja középiskolai diákigazolványát, ezzel azonban csak köznevelési bérletet vásárolhat.
  • Amennyiben korábban is az ELTE hallgatója volt és ugyanazon a tagozaton (nappali, esti, levelező) folytatja tanulmányait, diákigazolványa nem rongálódott meg, illetve a diákkedvezményt befolyásoló adatváltoztatás sem történt, úgy nem szükséges a diákigazolvány cseréje, csupán érvényesíteni kell azt a Quaestura Iroda vagy a Savaria Egyetemi Központ Tanulmányi Hivatal ügyfélszolgálatán. Erre is szeptember 7-től van lehetőség. Kérjük, hogy a járványhelyzet alakulására való tekintettel az alábbi oldalon kövesse nyomon az ügyintézéssel kapcsolatos aktuális híreket. A közlekedési szolgáltatók a járványügyi veszélyhelyzet megszűnését követően 60 napig (várhatóan november közepéig) elfogadják a felsőoktatásban a 2019/2020-as tanév I. és II. féléves matricájával, illetve a 2020/2021-es tanév I. és II. féléves matricájával érvényesített diákigazolványokat.
A későbbiekben minden diákigazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés a Quaestura Hallgatói Ügyfélszolgálati Irodához és a Savaria Egyetemi Központ Tanulmányi Hivatalához tartozik, a Quaestura Iroda honlapján a diákigazolvány-igényléssel kapcsolatos bővebb információk is megtalálhatók.

Kedvezmények

A diákigazolvány a hallgatói jogviszony fennállását tanúsító közokirat, meghatározott kedvezmények igénybevételére jogosít. Az okirattal országszerte több száz elfogadóhelyen vehetők igénybe különböző kulturális, utazási és kereskedelmi kedvezmények, a lehetőségekről bővebben itt lehet olvasni. A diákigazolványt az Oktatási Hivatal készíti el a hallgató részére, érvényesítéséről pedig az intézmény gondoskodik. A diákigazolványnak gyártási díja nincs, de érvényes matricával történő elvesztése esetén 3500 forintot köteles a tulajdonosa megfizetni az Egyetem részére.