Partnerségi együttműködések

Partnerségi együttműködések

Erasmus+ partnerségi együttműködések az ELTE Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztályán

Az Erasmus+ program 2. kulcstevékenységének keretében megvalósuló stratégiai partnerségek (jelenlegi nevén a 2021-2027-es Erasmus+ Programban: partnerségi együttműködések) egy minimum 3, maximum 10 partnerből álló nemzetközi konzorcium együttműködésén alapulnak. A partnerek több éves távra köteleződnek el, hogy projektalapon együtt dolgozzanak az előre meghatározott szellemi termékek (például kutatások, informatikai eszközök, útmutatók, módszertani gyűjtemények, jó gyakorlatok) kidolgozásán és azok minél szélesebb körben való terjesztésén. A projektek közös jellemzője az innováció, amely elsősorban az oktatás és képzés minőségének fejlesztéséhez járul hozzá. Az innovatív gyakorlatok fejlesztése és megvalósítása történhet intézményi, helyi, regionális, nemzeti és európai szinten is. A megszülető eredményeket nem csak a projektben részt vevő partnerek, hanem, azokat szabadon felhasználva, más intézmények is beépíthetik működésükbe.

Az ELTE fontosnak tartja, hogy olyan projektekben vegyen részt, amelyek a felsőoktatás nemzetköziesítésének különböző aspektusainak fejlesztésével, jobbá tételével foglalkoznak. Ennek köszönhetően vállalt az Egyetem partneri vagy vezetői szerepet több olyan nemzetközi konzorciumban, amelyek a hallgatói kreditelismertetés problémáival, a hallgatói és oktatói mobilitások minőségének fejlesztésével vagy épp az egyetemi fenntarthatóság kérdéskörével foglalkoznak.

Az egyes menüpontok alatt bővebb információt talál a jelenleg futó projektekről.

Erasmus+ App

Az Erasmus+ Applikáció első verziója 2017-ben, az Erasmus+ program 30. évfordulójára készült el, azonban az azóta eltelt időszak digitalizációs törekvéseivel összhangban három év elteltével fejlesztésre szorult.  Az Európai Bizottság Innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős igazgatóságának (DG EAC) felhívására az ELTE vezetésével felálló konzorcium sikeresen pályázott, így 2020-ban partnereivel, a European University Foundation és az Erasmus Student Network szervezetekkel, továbbá informatikai alvállalkozókkal (Eworx, Aristotle University of Thessaloniki) megkezdhette az applikáció továbbfejlesztését.

Az Erasmus+ App a European Student Card Initiative kezdeményezés központi elemeként, mobilalkalmazáson keresztül elérhető, ún. online egyablakos ügyintézést biztosít a hallgatók számára, hogy a mobilitási időszakukkal kapcsolatos összes – tartózkodásuk előtt, alatt és után felmerülő – adminisztratív lépést könnyen elérjenek és teljesíteni tudjanak. Az App lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy minden szükséges információt megtaláljanak ahhoz, hogy minél magasabb színvonalú mobilitási tapasztalatokat szerezhessenek külföldön.