Országos programok

Országos programok

Hungarian Startup University Program (HSUP) 

A HSUP a Nemzeti Innovációs Ügynökség a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakpolitikai támogatásával zajlik 2020 óta. Hazánk első felsőoktatási szintű, országosan egységes, komplex startup edukációs programjának célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és különösen a startupok működésével. 

Az ELTE a kezdetektől a program aktív résztvevője. Az elmúlt három tanévben közel 600 ELTE hallgató vett részt a kurzuson, közülük közel 200 hallgató részesült ösztöndíjban; 26 nyertes ELTE-s ötletgazda alakíthatott csapatot és dolgozhatott saját startup-ötletén, amelyek közül a legjobbak befektetők előtt is bemutatkoztak. Az ELTE számos saját programmal – pitchfejlesztő workshop, tréningek, networking események – is támogatja a programban résztvevő hallgatókat.  

Tovább az ELTE HSUP-aloldalára 

Kooperatív Doktori Program Doktori Hallgatói Ösztöndíj (KDP) 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében megvalósuló KDP célja, hogy a kutatás-fejlesztés-innováció területén tovább bővítse azon munkavállalók létszámát – elsődlegesen az MTMI (matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai) területeken –, akik szakmai ismereteiket a legfrissebb tudományos kutatási eredményekkel kívánják gyarapítani, és elkötelezettek tudásuk társadalmi és gazdasági hasznosításában. A Program azok számára biztosít támogatást, akik doktori hallgatói státuszuk mellett felsőoktatási intézményen kívül más munkahelyen is végeznek kutatómunkát, amely elősegíti tudományos eredményeik gyakorlati hasznosulását. 

Az elmúlt évek során négy felhívás keretében (KDP-2020, KDP-2021, NVKDP-2021 és KDP-2023) mindösszesen 104 ELTE hallgató nyert el KDP-ösztöndíjat; a programban résztvevő összes hazai doktorandusz közel egyharmada tanul és kutat az ELTE doktori iskoláiban.  

Tovább az ELTE KDP-aloldalára  

Doktoranduszi Kiválósági Ösztöndíj Program (DKÖP) 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott DKÖP célja a kiemelkedő tudományos eredményeket felmutató doktori képzésben részt vevő hallgatók kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása magas szintű kutatások és az innovációs teljesítményre való motiválás, az ipari hasznosítás ösztönzése, tudománynépszerűsítő, tehetséggondozói és egyéb kutatáshoz/innovációhoz kapcsolódó tevékenység vállalása. 

A program kizárólag a kibővített STEM (matematikai, természettudományi, műszaki, informatikai, agrártudományi, orvos- és egészségtudományi és művészeti) területeken kívánja elősegíteni a tudományos kutatást és az innovációt. 

Tovább a 2023/2024-es tanév pályázati kiírására