Erasmus+

Erasmus+

Erasmus+ EN

Az Erasmus+ program az Európai Bizottság legsikeresebb programja, ami eddig több mint 9 millió hallgató és fiatal mobilitását segítette elő. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem elkötelezett az Erasmus+ program mellett és fontos célja, hogy a lehető legtöbb ELTE-s hallgató vehessen részt a programban.

Az Erasmus+ program segítségével lehetősége van egy külföldi felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytatni 2–12 hónapig, illetve egy Erasmus+ programországban található vállalkozásnál, szervezetnél külföldi munkatapasztalatot szerezni, vagyis szakmai gyakorlatot teljesíteni (2–12 hónap), vagy akár a két tevékenységet kombinálni.

Szakmai gyakorlat a diplomaszerzést vagy abszolválást követő egy éven belül is teljesíthető, feltéve, hogy még végzés/abszolválás előtt, aktív hallgatóként nyújtja be a pályázatát. Erasmus+ szakmai gyakorlatot bárki teljesíthet, akkor is ha a szak elvégzéséhez nem kötelező szakmai gyakorlatot szerezni. A szakmai gyakorlati mobilitásról ide kattintva tudhat meg több információt.

Hova pályázhat?

  • Tanulmányi mobilitás esetén az ELTE valamelyik partneregyetemére. A karok partnereiről az aktuális pályázati felhívásban talál információkat.
  • Szakmai gyakorlat esetében bármely Erasmus+ programországbeli céghez, szervezethez (kivéve Európai Uniós szervhez) pályázhat, feltéve, hogy a tevékenység illeszkedik a tanulmányaihoz. 

Az Erasmus+ programországok listája: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország

Amennyiben Európán kívül végezne részképzést, látogasson el az Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitási program oldalára.

Mennyi támogatást kaphat?

A pályázatban elnyerhető ösztöndíj a célországtól függően részképzés esetén 540 vagy 600 EUR havonta, szakmai gyakorlatnál 690 vagy 750 EUR az Erasmus+ programországokban.
A szociálisan rászoruló hallgatók a mobilitás típusától független a mobilitási ösztöndíjhoz havi 250 EUR kiegészítő támogatást igényelhetnek.

Fontos! Az Erasmus ösztöndíj nem feltétlenül finanszírozza a teljes külföldi mobilitást, a legtöbb esetben önerő is szükséges a kiutazáshoz. (Ezt a hallgató igényei is nagyban befolyásolják.)  A kinntartózkodás alatt, minden egyéb (pl.: tanulmányi) ösztöndíjra jogosult, igényelhet diákhitelt, ajánlott előre tervezni és spórolni! Érdemes a célegyetem kiválasztásakor az ország/város megélhetési mutatóit is áttanulmányozni! A kiegészítő pályázati lehetőségekről ide kattintva olvashat

Hogyan és mikor tud jelentkezni?

Az ELTE évente kétszer - szeptemberben és februárban -  hirdet pályázati időszakot. A februári főpályázati időszak alatt a következő tanévben megvalósítandó tanulmányi/szakmai gyakorlatos mobilitásokra , míg a szeptemberi pótpályázás alkalmával a főpályázat után a tavaszi félévre megmaradt tanulmányi helyekre, valamint a tavaszi félévben megvalósítandó szakmai gyakorlatos mobilitásokra pályázhat. A pályázatokat a pályázati időszak alatt a NEPTUN rendszerben kell leadni. Szakmai gyakorlati mobilitásra ezen kívül a két pályázati időszak között is pályázhat közvetlenül Erasmus koordinátoránál.

A pályázat beadásának módjáról, a határidőkről és a csatolandó dokumentumok listájáról, illetve további feltételekről az aktuális intézményi pályázati felhívás oldalon lehetséges tájékozódni. A pontos feltételek karonként/intézetenként eltérőek lehetnek! A kari/intézeti pályázati feltételekről a kari Erasmus+ koordinátoroktól, a BTK illetve a TTK esetében intézeti Erasmus+ koordinátoroktól tudhatja meg! Mindenképp egyeztessen velük lehetőségeiről! Az Erasmus+ koordinátorok elérhetőségei

Tanulmányok/Szakmai gyakorlat elismertetése, beszámítása

A tanulmányok tervezése menüpontban olvashat:

  • a külföldi tanulmányok és szakmai gyakorlat elismertetésére vonatkozó általános szabályokról, valamint azokról a segédeszközökről (mobilitási ablak és ekvivalencia táblázat), amelyekkel az ELTE a 2021/22-es tanévtől kezdve támogatja a hallgatókat abban, hogy lehetőleg minél több külföldön elvégzett tárgy kötelező tárgyként kerüljön elismerésre és a hallgató ne csússzon az itthoni tanulmányaival (I. pont),
  • a minden kiutazó hallgatóra kötelezően érvényes kreditbeszámítás folyamatáról (II. pont), a vonatkozó adminisztratív teendőkről és határidőkről, valamint
  • egyéb, a tanulmányok tervezéséhez kapcsolódó, gyakran felmerülő kérdésekről (III. pont).

Hallgatói történetek és inspiráció

Korábbi Erasmus ösztöndíjasaink történeteiért görgessen a lap aljára.
További hallgatói beszámolókért és hasznos tippekért látogassa meg a Tempus Közalapítvány oldalát is.

További információk az Erasmus+ programról

Európai Bizottság
Tempus Közalapítvány

Erasmus ösztöndíjas hallgatók történetei