Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitás

Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitás

Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitás EN

Az Erasmus+ ICM (International Credit Mobility, vagyis Nemzetközi Kreditmobilitás) program fiatalabb és kisebb is, mint a már jól ismert, klasszikus Erasmus+, ám csodálatos lehetőségeket rejt, mivel általa a világ legkülönbözőbb egyetemein tudnak részképzésben tanulni. 

A lehetőségeik felméréséhez az a legfontosabb, hogy tisztában legyenek vele: a programban való részvétel eslődleges feltétele, hogy a saját intézetüknek/tanszéküknek legyen érvényes szerződése egy adott külföldi egyetemmel. Először is tehát azt kell tisztázniuk, hogy azok az intézetek/tanszékek, melyeken Önök tanulnak, mely partneregyetemmel/partneregyetemekkel állnak együttműködésben az Erasmus+ ICM programban. Az ELTE hallgatói által megpályázható, tanulmányi célú mobilitásokról mindig az aktuális pályázati kiírás ad tájékoztatást. 

Arra természetesen van lehetőségük, sőt, az egyetem támogatja az ilyen kezdeményezéseket, hogy ösztönözzék oktatóikat, intézetvezetőiket új, vagy további Erasmus+ ICM partnerkapcsolatok kialakítására. 

Mire lehet pályázni a programban?

Az Erasmus+ ICM programban féléves áthallgatásra, szakdolgozatírásra, doktori kutatásra lehet pályázni. A partneregyetemen elvégzett kurzusokat minden esetben be kell számítani az itthoni tanulmányokba, ezért érdemes már pályázás előtt végiggondolni, a projekt szakmai koordinátorával egyeztetni, hogy ez a cél az adott esetben megvalósítható-e. BA és MA hallgatóknak minimum 20 kreditnyi kurzust kell elvégeznie a részképzés során, doktori kutatómunkáért nem szükséges kreditet beszámítani.

Az adott partneregyetemmel kötött intézményközi megállapodás alapján a résztvevő hallgatók jellemzően 3-5 hónapos kint tartózkodás keretében folytathatják tanulmányaikat. A konkrét időkorlátokról, valamint hogy egy-egy projektben hány hallgató vehet részt, mindig az aktuális pályázati kiírásból tájékozódhatnak.

A támogatásról

A támogatás összege célországtól függetlenül, egységesen 700 EUR/hónap, ezt egészíti még ki az ELTE és a partneregyetem székhelye közötti távolság alapján kalkulált, egyszeri utazási támogatás. A támogatást a résztvevők két részletben (a mobilitás kezdete előtt 90%, lezárásakor 10%) kapják meg.

Nagyon fontos, hogy még a pályázatuk beadása előtt tájékozódjanak a kívánt célországban elérhető lakhatási körülményekről, az utazási- és egészségbiztosítás, valamint a vízum, illetve tartózkodási engedély költségeiről. Ennek a támogatási összegnek az értéke ugyanis jelentősen változhat az adott partnerország függvényében, és előfordulhat, hogy saját erőforrásból kell kiegészíteni, sőt akár komolyabb összeget kell megkeresni, összespórolni a kiutazáshoz.

Mikor pályázhatnak?

Az ELTE évente kétszer – szeptemberben és februárban –  hirdet pályázatot. Az Erasmus+ ICM programban a tavaszi félévre tervezett kiutazásokra jellemzően szeptember közepéig kell beadni a jelentkezést, az őszi félévre tervezett kiutazásokra pedig március közepéig. Ettől a két időponttól különleges esetekben eltérhetünk, ilyenkor mindig, a lehető legtöbb platformon tájékoztatjuk Önöket.

A pályázat beadásának módjáról, a határidőkről és a csatolandó dokumentumok listájáról, illetve további feltételekről az aktuális intézményi pályázati felhívás oldalon tudnak tájékozódni. A pontos feltételek karonként/intézetenként eltérőek lehetnek! A kari/intézeti pályázati feltételekről a kari Erasmus+ koordinátoroknál tájékozódhat! Mindenképp egyeztessen velük lehetőségeiről!

A kreditek beszámításához a hallgatónak kiutazás előtt és azt követően is egyeztetnie kell a kari/doktori tanulmányi ügyintézővel!
Az ELTE jelenlegi kreditelismertetési alapszabályai.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK AZ ERASMUS+ ICM PROGRAMRÓL

Európai Bizottság
Tempus Közalapítvány