Kulturális kapcsolatok napja az ELTE-n

2024.04.19.
Kulturális kapcsolatok napja az ELTE-n
Az ELTE Hallgatói Önkormányzat több más egyetemi szervezettel összefogva 2024. április 10-én első alkalommal rendezte meg a Cultural Connection Day-t, ahova az egyetem magyar és nemzetközi hallgatóit egyaránt hívta, hogy kötetlen formában ismerkedjenek egymással és az egyetem kínálta nemzetközi lehetőségekkel, programokkal.

A rendezvény a külföldieket abban segítette, hogy eligazodjanak Magyarországon és az ELTE-n, a magyar diákoknak pedig megmutatta, milyen ösztöndíjak állnak rendelkezésükre, ha külföldön akarnak tapasztalatot szerezni. A lágymányosi campusra kitelepültek az egyetem nemzetközi ügyekkel foglalkozó képviselői, standja volt az Erasmus programnak és a CHARM-EU egyetemszövetségnek, előadások hangzottak el, voltak workshopok, kóstolók, és az érdeklődők akár Shekina Amor Melgar elsőéves pszichológia szakos hallgató zenés előadását is meghallgathatták. 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen jelenleg több mint 4600 nemzetközi hallgató tanul közel 130 országból, és ez a szám évről évre nő. Az egyetemnek 326 bilaterális partnersége van felsőoktatási intézményekkel a világ minden tájáról, több mint 500 egyetemmel áll Erasmus-kapcsolatban, emellett alapító tagja a CHARM-EU Egyetemszövetségnek, amely az Európai Egyetemek közül elsőként indított nemzetközileg akkreditált teljes közös mesterképzést. A magyar felsőoktatási intézmények közül évek óta itt valósul meg a legtöbb Erasmus+ kiutazás, és jelentősen megnövekedett a beutazó Erasmus-hallgatók száma is. Az ELTE 138 idegen nyelvű képzésére hazai és külföldi hallgatók is járnak, ez utóbbiak az ELTE-n nemzetközileg versenyképes, sokszínű és inspiráló közegben folytathatják tanulmányaikat sok esetben a Stipendium Hungaricum program keretein belül. Az Egyetem mind többet tesz a nemzetközi hallgatók integrációjának elősegítéséért is, ennek érdekében nemrég megalakította az International Student Advisory Committee-t, és várja a hallgatókat az ELTE alumni szervezetének nemzetközi tagozata is.

A hallgatók kulturális inklúziójának elősegítését támogató Book of Your Life projekt (BoYL) és az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár (EKL) közösen vett részt az eseményen. Népszerű standjuknál az érdeklődők megismerhették a könyvtár által kínált szolgáltatásokat, szórakoztató könyvtári kvízt tölthettek ki, lehetőségük nyílt egyéni kitűző készítésére az Egyetemi Könyvtár restaurátor-műhelyének különleges papíranyagaiból, valamint inspiráló irodalmi idézeteket tartalmazó szerencsesütit is kóstolhattak.

A Book of Your Life projekt keretében az Egyetemi Könyvtár és Levéltárban nemrég új közösségi teret alakítottak ki, ennek megnyitóját április 25-én tartják könyvbemutatóval és kiállításmegnyitóval egybekötve. Az új tér a tervek szerint változatos nemzetközi programok helyszíne lesz. A projekt szervezői a rendezvényen kíváncsiak voltak arra is, milyen események érdekelnék leginkább magukat az érintetteket, vagyis az egyetemistákat. A résztvevők közel ötven ötletet osztottak meg a tér funkciójával kapcsolatban; a standnál kihelyezett ötletládába nemcsak programjavaslatok érkeztek, de személyes könyvajánlók is Nigériától Lengyelországon át Írországig.

A Cultural Connection Day többi standjánál izgalmas aktivitásokkal készült a Nemzetközi Stratégiai Iroda, a CHARM-EU Iroda, az ELTE Karrierközpont, a Konfuciusz Intézet, a BTK Nyelvi Közvetítés Intézete, az ESN ELTE és a HÖOK Stipendium Hungaricum Mentor Network. Az eseményen előadást tartott Kiss László csillagász és Nádasdy Ádám nyelvész is.  

Csomos Attila további képei az eseményről az ELTE Online Facebook-oldalán láthatók.