1,2 milliárdos fejlesztés indulhat az ELTE-n

2020.06.23.
1,2 milliárdos fejlesztés indulhat az ELTE-n
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyert vissza nem térítendő támogatást ipari-akadémiai kompetencia központ kialakítására. A projektet az Informatikai Kar koordinálja.

A szoftver-intenzív rendszerek rohamos térhódítása olyan megoldásokat követel, amelyekben a szoftveripar és a mögötte álló kutatásfejlesztési tudásbázis rugalmasan integrálja a legújabb technológiai trendeket, a nagy adatmennyiségek kezelését, a mesterséges intelligenciát.

Az ELTE vezetésével megvalósítandó ipari-akadémiai kompetencia központ célja, hogy az egyetemi tudásbázison alapulva a digitális iparban, a pénzügyi szektorban, illetve az egészségügyben alkalmazható, a vállalati és egyetemi versenyképességet növelő informatikai megoldásokat fejlesszen. Hosszú távon egy, az ELTE tudásbázisára épülő, fenntartható, stratégiai vállalati együttműködéseken alapuló innovációs ökoszisztéma kialakítása a cél.

A megvalósítást a főkedvezményezett ELTE Informatikai Karának munkatársai koordinálják egyetemi és vállalati szakemberek közreműködésével. Az új kompetencia központ kiemelkedő fontosságú ipari együttműködési lehetőségeket alapoz meg és fog össze a Mediso Medical Imaging Systems Kft., a HIDROFILT Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. és az E-GROUP ICT SOFTWARE Informatikai Zrt. részvételével. A jelentős K+F+I háttérrel rendelkező partnervállalatok korábban is sikeresen vettek részt felsőoktatási kutatási együttműködésekben.

A fejlesztés az ELTE két oktatási és kutatási helyszínén valósul meg. A budapesti lágymányosi campuson labort és irodát, modern együttműködési tereket alakítanak ki. Az épületrész felújítása biztosítja a központ hosszú távú működésének feltételeit. A fejlesztés érinti az ELTE szombathelyi campusát is, a Savaria Műszaki Intézet gépészeti laboratóriuma a projekt keretei között jelentős összeget fordít gépészeti és mérőeszközök, laborfelszerelések beszerzésére az ipari oktatási és kutatási tevékenység bővítéséhez.

A támogatást az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Kompetencia központok létrehozása – Kutatási infrastruktúra fejlesztése felhívásra benyújtott pályázatával nyerte el.

A projekt címe: Szoftver- és adatintenzív szolgáltatások
Azonosító száma: 2019-1.3.1-KK-2019-00011
A megvalósítás időtartama: 2020–2024
Az NKFI Alap által nyújtott támogatás teljes összege: 1.825.702.983 Ft, ebből az ELTE-re jutó támogatás összege 1.245.115.787 Ft.