105 éve hunyt el Eötvös Loránd

2024.04.17.
105 éve hunyt el Eötvös Loránd
A világhírű tudós halálának napjáról minden évben koszorúzással emlékeznek meg a hazai földtudományi és a nevét viselő intézmények. Az ELTE-t Zentai László rektorhelyettes képviselte a Magyar Geofizikusok Egyesülete ünnepségén a Fiumei úti Sírkertben.

Báró Eötvös Loránd, a budapesti tudományegyetem fizikaprofesszora az 1880-as években kezdte el tanulmányozni annak a lehetőségét, hogyan lehet meghatározni (terepi körülmények között is) a gravitációs tér térbeli gradienseit. Évtizedes fejlesztőmunkával, munkatársaival együtt sikerült létrehoznia a terepálló horizontális variométert, amelyet a világ Eötvös-féle torziós ingaként ismer.

A nemzetközi elismerés eredményeképpen a magyar kormány 1907-ben Eötvös kutatócsoportját költségvetési intézményként ismerte el, amely 1920-tól a „báró Eötvös Loránd Geofizikai Intézet" nevet vette fel. A Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet (ELGI) munkatársai között régi hagyomány volt, hogy Eötvös halálának évfordulóján (április 8.) megkoszorúzzák sírját a Kerepesi úti Temetőben. Később a Magyar Geofizikusok Egyesülete égisze alatt a koszorúzáson részt vett egy sor hazai földtudományi intézmény és szervezet, valamint azok az iskolák, amelyeket Eötvös Lorándról neveztek el.

A hagyományt folytatva, ez év április 12-én is sor került a megemlékezésre és az alkalmazott geofizika tudományát megteremtő világhírű tudós síremlékének megkoszorúzására. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem koszorúját Zentai László oktatási és tanulmányi ügyekért felelős rektorhelyettes helyezte el a Fiumei úti Sírkertben.