150 km a természetes születésekért

2019.07.15.
150 km a természetes születésekért
Idén is elindította egyhetes figyelemfelhívó sétáját a PPK Affektív Pszichológia Tanszék: június 29. és július 5. között a Budapest-Jászberény-Hatvan-Gyöngyös-Eger-Budapest útvonalon vezetett a születés körüli időszakkal foglalkozó szakemberek és támogatóik útja.

A Pedagógiai és Pszichológiai Kar kertjében 2014 tavaszán elültetett SzüléSzületéS fájától indul el minden évben az ország más és más tája felé az a gyalogtúra, amelyen a résztvevők naponta 25 km-t gyalogolnak és az útba eső kórházakat látogatják meg, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a szülés/születés minőségének messzire nyúló következményeire. A mára mozgalommá terebélyesedett SzüléSzületéS programot az ELTE PPK perinatális szaktanácsadó szakjának oktatói és hallgatói kezdeményezték és szervezik azóta is, a természetes és családbarát szülések és születések érdekében.  

A kórházlátogatásokkal és más rendezvényekkel egybefűzött országjárást idén a Budapest-Jászberény-Hatvan-Gyöngyös-Eger-Budapest útvonalon június 29. és július 05. között tartották, továbbra is bárhol és bármikor szívesen látva a becsatlakozókat, és a séta tempóját sem megszabva, ezzel is jelezve, hogy a saját ritmus a szülések/születések során is rendkívül fontos, nem érdemes se gyorsítani, se lassítani, a lényeg – a célba érkezés mellett – maga a folyamat.

A programot június 28-án az ELTE Izabella utcai campusán családi programokkal és kórházlátogató sétával nyitották meg. A Semmelweis Egyetemen tett látogatás volt az első alkalom a mozgalom történetében, hogy a résztvevők budapesti kórházat kerestek fel.

Jászberényben először a családok tudatosodásához segítséget kínáló Lelki Köldökzsinór Egyesület tagjaival találkoztak, a hatvani kórházban a munkaszüneti nap ellenére is készséggel fogadták őket, a régió kitüntetett, gyöngyösi kórházában többek között megtekintették a testvérvárót, a családbarát egri kórházban tett látogatás után pedig a szülés-születés-szoptatás humanizációjáért létrehozott közhasznú Összhang Egyesület működésének 10. évfordulóját ünnepelték meg.

A születés körüli időszakkal foglalkozó szakemberekből álló szervezői csapat tagjai (szülésznő, dúla, pszichológus, mozgásfejlesztő, védőnő) valamennyien a természetes szemlélet és a legújabb tudományos eredmények elkötelezett hívei. A gyalogtúra összegzéseként elmondták, hogy a meglátogatott kórházakban sok pozitívumot láttak, mint például a vajúdás természetének tiszteletét, mely megengedi a szabad testmozgást a vajúdó nő számára, vagy az aranyóra iránti elköteleződést a szakmai gárda részéről, mindenhol találkoztak olyan szokásokkal és gyakorlatokkal, amelyek támogatják a családokat természetes igényeik kielégítésében, ugyanakkor egyelőre nem találtak olyan egészségügyi intézményt, ahol az anya- és bababarátságnak vagy a családbarátságnak minden feltétele meglenne.

Az idei sétán felmerült a gyakorlati képzések kialakításának szükségszerűsége is. A rutinszerű rossz gyakorlatok felváltása érdekében fontos lenne, vallják a szervezők, hogy a szakemberek lássanak olyan szüléseket, amelyek beavatkozás nélkül, szabadon folynak le. A változtatáshoz a szakembereknek hiteles forrásból kell tájékozódniuk, valamint közvetlenül megtapasztalniuk, miért, mennyire és hogyan lehet a természet erejében bízni akkor, amikor egy nő és egy baba egymást segítve mennek végig a SzüléSzületéS folyamatán. Véleményük szerint az egészségügyi dolgozók számára alapvető fontosságú lenne olyan mentális egyensúlyt segítő csoportok, fórumok kialakítása is, amelyek nem hagyják őket egyedül a munkájukban. A csoport a program során felkeresett intézményekben szakmai segítséget is felajánlott, vállalják szakmai találkozók és tapasztalatcserék szervezését, szakemberek összekapcsolását és a legújabb megoldásokkal kapcsolatos szakirodalmat is tudnak ajánlani.

A SzüléSzületés mozgalom szakmai hátterét az emberi érzéseket, a tudatos és tudatalatti késztetéseket és hatásokat, valamint az emberi kapcsolatokat vizsgáló Affektív Pszichológia Tanszék égisze alá tartozó perinatális szaktanácsadó képzés biztosítja, élén Varga Katalin tanszékvezető egyetemi tanárral.

Facebook