19 gazdasági alap- és mesterszakkal robban be az ELTE 2018-ban

2018.01.05.
19 gazdasági alap- és mesterszakkal robban be az ELTE 2018-ban
Az ELTE jelentős képzésfejlesztési programot kezdett a gazdaságtudományi képzési területen, amely 2018 szeptemberétől már tízféle alapszak, kilencféle mesterszak, továbbá négyféle felsőoktatási szakképzés indítását jelenti az ELTE budapesti és szombathelyi képzési központjaiban. Sőt, a határterületű műszaki menedzser alapszak is megjelenik Budapesten.

A hat budapesti gazdasági alapszak tekintetében újdonság, hogy az alkalmazott közgazdaságtan és a nemzetközi gazdálkodás szakok magyar és angol nyelven is indulnak, előbbi elválasztva, utóbbi a két nyelv tetszőlegesen kombinálható változatában. Ezek mellett már Budapesten is fut a három meghatározó üzleti alapszak: a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel, valamint a kereskedelem és marketing. Nappali munkarendű, állami finanszírozású és önköltséges formájú szakokról van szó.

A tavalyi évben már jelentős növekedést mutató szombathelyi ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing szakokat felsőoktatási szakképzés és alapszak formákban, valamint nappali és levelezős munkarendekben is meghirdette, azaz összesen nyolcféle változatban, mindegyiket állami és önköltséges formákban is.

Budapesten kilencféle gazdasági mesterszak indul. Három népszerű üzleti jellegű: a vezetés és szervezés, a pénzügy, valamint a számvitel mesterszakok, mindhárom nappali és részidős formákban is. Az exkluzív ELTE MBA mesterszak csak részidős változatban fut. Az elméleti közgazdaságtan területet a nappali közgazdasági elemző mesterszak, míg a pénzügyi közgazdaságtan világát a szintén nappali biztosítási és pénzügyi matematika mesterszak képviseli. Összesen tehát öt nappali és négy részidős változatú mesterszakról van szó, állami és önköltséges helyekkel.

Bár nem gazdasági szak, mégis határterületű, a műszaki menedzser alapszak. Ez újdonságként Budapesten és Szombathelyen is indul, alapvetően állami támogatású hallgatósággal. Ezekre az ELTE Informatikai Kar felvi-felületén lehet jelentkezni.

A gazdaságtudományi képzésekre általában a Társadalomtudományi Kar felvi-felületén keresztül lehet jelentkezni, akkor is, ha e képzések többsége az ELTE Gazdálkodástudományi Intézethez tartozik. Egyetlen kivétel a biztosítási és pénzügyi matematika, ez az ELTE Természettudományi Karánál érhető el. A budapesti nemzetközi gazdálkodás, valamint pénzügy és számvitel alapszakok, továbbá a vezetés és szervezés, pénzügy, számvitel és MBA mesterszakok csak 2018. január 31-től érhetők el a felvi.hu-n (a Társadalomtudományi Kar alatt).

További tájékoztatás e karok weboldalain (ttk.elte.hu, tátk.elte.hu), illetve a gti.elte.hu, valamint a sek.elte.hu oldalakon található.