25 milliós támogatás Brigetio további feltárására

2016.04.25.
25 milliós támogatás Brigetio további feltárására
A kormány 25 millió forinttal támogatja a komáromi gátépítésnél előkerült római katonaváros, Brigetio feltárásának folytatását. A támogatásról szóló jelképes csekket 2016. április 19-én L. Simon László, kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális fejlesztésekért felelős államtitkár adta át a Klapka György Múzeumban Borhy Lászlónak, az ELTE BTK dékánjának, a BTK Régészettudományi Intézet igazgatójának; Molnár Attilának, Komárom polgármesterének és Számadó Emese múzeumigazgatónak.

L. Simon László elmondta, hogy a komáromi gát építésekor előkerült több száz négyzetméteres épületegyüttes jó példája annak, hogy a politika és a beruházók képesek önkorlátozásra. A gát nyomvonalát a lelőhely és a maradványok kiemelkedő jelentőségére tekintettel áttervezték, hogy azokat régészeti bemutatóhelyként a nagyközönség is megismerhesse. Az államtitkár hozzátette, hogy pályázati forrásokból 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre a világörökségi címre felterjesztendő régészeti helyszínek támogatására. Komáromnak jó esélye van arra, hogy több százmillió forintos fejlesztéssel egy régészeti parkot alakítson ki a leletek bemutatására.

A mai Szőny alatt fekvő római település, Brigetio a Római Birodalom kiemelkedő helyszíneinek egyike: légió állomásozott itt, a tábor mellett katonaváros, távolabb pedig polgárváros helyezkedett el. Pannónia magyarországi részén csak Aquincum rendelkezett hasonló adottságokkal. Az 1951 óta egyedileg védett régészeti lelőhelyen, amely egyúttal a világörökségi címre felterjesztendő magyarországi limes része is, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészettudományi Intézete és a Komáromi Klapka György Múzeum munkatársai 1992 óta végeznek feltárásokat.

A Komárom-Almásfüzitői árvízvédelmi beruházások idején, 2014 nyarán a táborváros jó állapotban megőrződött, sűrűn beépített, addig érintetlen része került elő a katonaváros fürdőjével. A falak alapozása több helyen jó állapotú, az egyes helyiségek padlói helyenként több tíz négyzetméteres összefüggő felületen láthatók. Az egyetem és a múzeum 2015-ben is a Miniszterelnökség anyagi támogatásával folytatta az ásatásokat. Egy három évre tervezett feltárási program keretében további két-háromezer négyzetméteres területet terveznek kutatni. A kutatást a tervek szerint 2017-ben befejezik, majd megvizsgálják, hogy a területen hogyan alakítható ki egy szabadtéri park, amely az érdeklődők elé tárja a régészeti emlékeket.

A Komáromba tervezett Régészeti Tudásközpont létrehozásáról itt számoltunk be, Borhy Lászlóval készített interjúnkat pedig itt olvashatja.

hirado.hu / kormany.hu