A 12. Bolyai Műhelykonferencia felhívása

A 12. Bolyai Műhelykonferencia témája 2013. november 16-án: Kutatási kiválóság egyetemi-akadémiai együttműködésben. A magyar tudományosság teljesítményét meghatározza az intenzív kutatási tevékenységet folytató egyetemi karok és az MTA kutatóintézetek hálózata.

Eredményes jelenlétük a világ élvonalában, hatékony hozzájárulásuk a társadalom égető kérdéseinek megoldásához koherens tudománypolitikát igényel. A Műhelykonferencia központi vitakérdése: hogyan alakítható ki a tudományos intézményrendszer egészének fejlődését egyoldalú hatásoktól mentesen, tartósan előremozdító egységes stratégia.

A vitára ajánlott kérdések a következők:

  • Mi a mérlege a 2012-ben zárult kutatóegyetemi pályázatnak és mik a perspektívái az új támogatási időszaknak? Mi a célkitűzése és milyen eszközei lesznek a TOP200 programnak?
  • Megvalósítható-e az EU kohéziós alap és a nemzeti források arányos felhasználása a különböző fejlettségű régiókban?
  • Hogyan hat a kutatóhálózat személyi és tematikus megújítására a „Lendület” program és az MTA infrastruktúra fejlesztési programja, valamint a tanszéki MTA-csoportok egyetemi integrációja?
  • Mi az OTKA, az MTA pályázatos támogatásainak, valamint a Magyary Zoltán Ösztöndíjprogramnak a helye a tudománypolitika eszközei között?

A műhelytanácskozáson vitaindító előadást tart Klinghammer István akadémikus, felsőoktatásért felelős államtitkár, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Perczel András akadémikus, az ELTE Tudományos Tanácsának társelnöke és Szabó Gábor akadémikus, a SzTE rektora, az MRK elnökségi tagja. Az egyórásra tervezett vitában minden résztvevő kifejtheti véleményét. A konferencia munkájának következtetéseit megismertetik a tudományos és egyetemi közösséggel. A Konferenciára a jelentkezési lap kitöltésével és erre az e-mailcímre történő visszaküldésével november 8-ig lehet jelentkezni.

Jelentkezési lap

2013.10.11.