A Bölcsészettudományi Kar (BTK) programjai

2019.10.02.
A Bölcsészettudományi Kar (BTK) programjai

2019. október 11.

10:00-10:45 Hogyan lesz az ELTE-s bölcsészből PR-os, influencer, újságíró vagy tévés műsorvezető?

A közhiedelemmel ellentétben a bölcsészek valójában nem tűnnek el a süllyesztőben, az ELTE kommunikáció és média szakáról a kreatív ipar legkülönfélébb területeire kerülnek. De hogyan? Erről beszél majd Munk Veronika, az index.hu főszerkesztő-helyettese, újságíró, a Tanszék oktatója és Kárpáti Kata, a Tanszék mesterszakos hallgatója.

Helyszín: A épület 047. terem

11:00-11:30 Élet az ELTE-n: bölcsész szakok testközelből

Az ELTE BTK jelenlegi hallgatói, a BTK Hallgatói Önkormányzatának elnökségi tagjai mesélnek arról, mit is tanulnak, milyen a saját szakjuk testközelből. Egyetemi élet, váltás a gimi és az ELTE közt, történetek és tanácsok őszintén.

Helyszín: A épület 047. terem

11:30-12:00 Diploma utáni kilátások: nyelvszakosként a munkaerőpiacon

Milyen elhelyezkedési lehetőségek vannak ELTE nyelvszakos diplomával? Varga Viktória, az ELTE germanisztikán végzett hallgatójának előadásából kiderül.

Helyszín: A épület 047. terem

13:00-13:30 Szellemek vendégségben: terepgyakorlaton a mongol sámánok között

Az előadás a mongol rendszerváltás után újjáéledő, a 2000-es évek elejére megerősödő és egyúttal megújuló sámánizmus egyik alapvető szertartástípusát mutatja be. Ezeknek a szertartásoknak a lényege, hogy a sámán szellemeit rendszeres jelleggel vendégségbe hívja, étellel, itallal kínálja és szórakoztatja őket, hogy a velük való jó viszonyt fenntartsa, és szükség esetén a későbbiekben segítségüket kérhesse. Az előadás során megismerkedünk a legfontosabb szellemekkel, emberi jellemvonásaikkal és megvendégelésük szigorú szabályaival.

Előadó: Balogh Mátyás egyetemi adjunktus
Helyszín: A épület 047. terem

13:30-14:00 "Távoli olvasás": hogyan olvas verset a számítógép?

A bölcsészettudományok egyik új területe a digitális bölcsészet, amely nagy mennyiségű adat tárolására és automatikus elemzésére szolgáló számítógépes eljárásokat von be a kutatásba. A digitális bölcsészet egyik fontos iránya az irodalmi szövegek automatikus számítógépes elemzése. Az előadás bemutatja, hogy a számítógép hogyan képes felismerni nagy mennyiségű vers grammatikai és poétikai tulajdonságait, és hogy a verseknek a számítógép által megállapított, számszerűsíthető jellemzőiből milyen következtetéseket vonhatunk le.

Előadó: Horváth Péter, az ELTE Digitális Bölcsészet Központ munkatársa
Helyszín: A épület 047. terem