A BTK-ra került be a legtöbb hallgató

A Bölcsészettudományi Karra vették fel a legtöbb – 2072 – hallgatót, míg az ELTE-n belül a legmagasabb ponthatárt, a maximális 500-ból 467-et az Állam- és Jogtudományi Kar államilag támogatott jogász szakára való bejutáshoz kellett elérniük a felvételizőknek.

A jelentkezők körében idén is az egyik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt, azon belül is a Bölcsészettudományi Kar, ahová idén összesen 2072 hallgató jutott be. Ezt követi a Természettudományi Kar 1645 felvételizővel, míg a harmadik helyet a sorban a Pedagógiai és Pszichológiai Kar foglalja el, a maga 1290 felvett hallgatójával. Idén az ELTE államilag finanszírozott, nappali alapszakjaira a tavalyi 4510-hez képest összesen 3460 hallgató nyert felvételt, míg ugyanebben a finanszírozási formában, de mesterszakra a tavalyi 1614-hez képest idén 1646 diákot vettek fel.


Az ELTE-n belül idén a legtöbb pont az Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakára való bejutásához kellett: osztatlan nappali képzési formában a maximális 500-ból 467-et kellett elérniük a jelentkezőknek ahhoz, hogy állami ösztöndíjas formában folytathassák tanulmányaikat. Ezt a pontszámot 53-an érték el. A költségtérítéses jogászképzésre is országosan a legmagasabb, 350 ponttal lehetett bejutni, így összesen 450 diákot vettek fel. Ezt követte Társadalomtudományi Karon az alkalmazott közgazdaságtan szak, ahová – államilag támogatott képzési formában – 464 pontot kellett elérniük a jelentkezőknek. Emellett az államilag támogatott nappali képzések közül a TáTK nemzetközi tanulmány szakra is magas, 463 pontot kellett teljesíteniük a felvételizőknek. A legnépesebb alapszakok között az Informatikai Kar programtervező informatikus államilag támogatott nappali tagozatos képzése az első helyen végzett – itt 564 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptembertől. Ezt követte az Állam- és Jogtudományi Kar osztatlan nappali tagozatos jogász képzése, a maga 450 felvett hallgatójával.

A legtöbb mesterszakos hallgatót, 733 főt, a Pedagógiai és Pszichológiai Karra vették fel.

A tavalyihoz képest, amikor a 140 ezer felvételizőből több mint 97 ezren iratkozhattak be valamely felsőoktatási intézménybe, idén a 110 ezer jelentkezőből mintegy 80 ezren jutottak be egyetemre vagy főiskolára.

A felvételi ponthatárokat 2012. július 24-én hozták nyilvánosságra a www.felvi.hu honlapon.

2012.07.25.