A Canvas Gyorsértékelője

Tóth-Mózer Szilvia | 2018.07.30.
A Canvas Gyorsértékelője
A Canvasban a Gyorsértékelő teszi lehetővé, hogy a hallgatók azonos feladathoz tartozó munkáit értékeljük.

A Gyorsértékelő elérhető az egyes feladatok/fórumok oldaláról, de a naplóból is, ha a feladat oszlopában egy felhasználónál a cella jobb felső sarkában a részletes nézetet hozzuk be, vagy a feladat neve melletti lenyíló menüből kiválasztjuk a SpeedGrader lehetőséget.

A Gyorsértékelőben a feladat típusától függően látjuk a munka eredményét. A fórumbejegyzések szövege felhasználónként megjelenítve látható, így nem kell a fórumban keresgélni, hogy egy-egy hallgató hozzászólt-e, és ha igen, mit. A hátránya persze ennek a nézetnek, hogy nem látszik, mik voltak az előzmények, kire reagált a fórumra a hallgató, és kiben milyen további gondolatokat indított el.

A szövegdoboz típusú feladatokhoz hasonlóan a word és a pdf típusú fájlfeltöltéses beadandók is olvashatók a gyorsértékelőben, így letöltés nélkül megtekinthetőek. Ez mindenképpen előnyös, még ha a szövegbe magába nem tudunk belejavítani, csak az oldalsávon kommentelhetjük a munkát.

A szürke sávban balról jobbra haladva az alábbi eszközöket jelölik az ikonok:

  • Osztálynapló: ugrás a naplóra, ahol minden hallgató és minden feladat látható
  • Feladata aktívvá/inaktívvá tétele: a feladat ne számítson bele az értékelésbe
  • Billentyűparancsok: egyszerű billentyűk lenyomásával végezhető néhány művelet, mint például a váltás a hallgatók munkái között vagy az értékelőtábla használata
  • Beállítások: a munkák megjelenésének sorrendje, lehet ábécé sorrend, a beadás sorrendje vagy a munka állapotának megfelelő sorrend (értékelt, értékelendő)

A Gyorsértékelőben láthatjuk, hogy a hallgatók közül már hányat értékeltünk, mi az átlagpontszám, ami eddigi értékeléseink nyomán született, hányadik hallgatónál tartunk. A nyilakkal előre-hátra pörgethetjük a hallgatók névsorát, a lenyíló menünek köszönhetően pedig láthatjuk az egész névsort, állapotjelzővel (narancssárga pötty: értékelendő, zöld pipa: értékelt, szürke név: nincs beadott munka). Megjegyezendő, hogy csoportos leadásnál a Gyorsértékelőben nem nevek, hanem csoportnevek láthatóak, a csoportnak adott értékelés pedig minden csoportagnál egyformán megjelenik.

Ha a kurzusfelületünk több szekciót is kezel, akkor ezek a szekciók külön is kezelhetőek.

Az értékelésnél adhatunk tetszőleges pontszámot a maximum pontértékhez viszonyítva, amire a Gyorsértékelőben is van figyelmeztetés, és megjegyzéseket lehet fűzni a munkához, akár csatolt fájllal kiegészítve. Az audio-ikonra kattintva enegedélyeznünk kell a mikrofonunk használatát, és a beszédünket írott szöveggé alakítja a Canvas. Ezt egy szövegmezőben ellenőrizhetjük, javíthatjuk, majd közzétehetjük az értékeltnek. (A piros kör gombbal indul a felvétel, a fekete négyzettel állítjuk le.)

Az értékelőtáblát használhatjuk a feladat értékeléséhez, ha ez van beállítva az értékelőtáblánál, akkor a pontokat is automatikusan összeadja és beírja a naplóba az értékelést követően. Az egyes cellákra kattintva zöld kijelölés látható, a visszajelzést a hallgató is részletesen megtekintheti majd az Értékelések menüpont alatt, az értékelőtábla ikont követve.