A CHARM-EU fogja tesztelni az „európai diploma” védjegyet

2023.02.10.
A CHARM-EU fogja tesztelni az „európai diploma” védjegyet
Elnyerte az Európai Bizottság támogatását az ELTE -t is alapító tagjai között tudó Szövetség ED-AFFICHE projektje, amelyet öt másik európai egyetemszövetséggel közösen adott be. 

A projektben az 51 európai felsőoktatási intézményt magában foglaló hat egyetemszövetség – az Una Europa, a CHARM-EU, a 4EU+, az EC2U, az EU-CONEXUS és a Unite! – mellett 18 felsőoktatásért felelős nemzeti vagy regionális minisztérium, valamint a felsőoktatási szektor – többek között az akkreditáció és a minőségbiztosítási folyamatok – kulcsszereplői is részt vesznek. 

Az „európai diploma” védjegy (European Degree label) közös bevezetése és használhatóságának vizsgálata eddig példátlan intenzitású szövetségek közötti együttműködés, amely lehetőséget nyújt a partnereknek az „európai diploma” lehetőségeinek kiaknázására, és megkönnyítheti a közös diplomát adó képzések kifejlesztését.

Luc Sels, a Leuveni Katolikus Egyetem (KU Leuven) rektora, a konzorciumvezető Una Europa szövetség képviselője hangsúlyozta, hogy hatalmas potenciált lát az „európai diploma” védjegy alkalmazásában, amely túlmutat a kezdeményezés és a projekt élettartamán. Kiemelte, hogy a sokszínű és erős szövetségeket tömörítő új együttműködés valós előrelépést jelenthet a közös diplomák erőforrás-igényének és fejlesztésük összetettségének csökkentésében, ezáltal pedig hozzájárulhat az Európai Felsőoktatási Térség hatékonyabb működéséhez.

"Ez a kísérleti projekt nemcsak azt teszi lehetővé, hogy az európai egyetemi kezdeményezés tesztelje az ’európai diploma’ védjegyet, hanem megerősíti az Európai Tanács által szorgalmazott együttműködést az európai egyetemek, a tagállamok és a Bizottság között az Európai Oktatási Térségének közös fejlesztése érdekében” – emelte ki Joan Guàrdia Olmos, a Barcelonai Egyetem rektora, a CHARM-EU képviselője.

Az ED-AFFICHE projekt jelentőségéről és terveiről további információkat talál a CHARM-EU honlapján.