A COVID orvosbiológiai, társadalmi és jogi aspektusai

2020.10.15.
A COVID orvosbiológiai, társadalmi és jogi aspektusai
Az ELTE és a Semmelweis Egyetem webináriumot szervezett az UNICA egyetemi szervezet több más tagjának részvételével.

Az UNICA egyetemi hálózat, a Semmelweis Egyetem és az ELTE közös nemzetközi webináriumot tartott október 8-án, „COVID-19: orvosbiológiai, társadalmi és jogi aspektusok” címmel. A pandémia sok orvosbiológiai, társadalmi és jogi kérdést vet fel, a rendezvény célja ezek vizsgálata és megvitatása volt az UNICA hálózat tagegyetemein oktató és kutató szakemberek közreműködésével.

A webináriumt Luciano Saso, az UNICA elnöke nyitotta meg, majd köszöntőbeszédet mondott Borhy László, az ELTE és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A konferencia nyitóelőadását Merkely Béla tartotta, melynek során bemutatta az országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat, a H-UNCOVER eredményeit, illetve a járvány első és második hullámának magyarországi alakulását.

A nyitóelőadás után az orvosbiológiai szekció keretében rövid előadásokkal folytatódott a webinárium, melynek moderátora Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese volt. A szekció előadói, Müller Veronika (Semmelweis Egyetem), Joan B. Soriano (Hospital Universitario de La Princesa) és Julio Ancochea (Universidad Autónoma de Madrid), valamint Alice Street (University of Edinburgh) a páciensek klinikai menedzsmentjét, a humanista járványügyi perspektívákat és a COVID-19 tesztelés szociális kontextusát vizsgálták.

A második szekció Orosz Éva, az ELTE TÁTK professzora moderálásával a pandémia társadalmi és jogi aspektusait vitatta meg. Az ELTE képviseletében Hoffmann István, az ÁJK professzora adott elő a járvány idején alkalmazott közigazgatási intézkedésekről és jogról. Őt Anna-Bettina Kaiser (Humboldt University) és Türkmen Göksel (Ankara University) követte a német intézkedések alkotmányra gyakorolt hatásának és a járvány európai gazdasági hatásainak vizsgálatával. Az előadást élénk párbeszéd követte.