A családbarát szülészetért

2019.06.07.
A családbarát szülészetért
Szakmaközi egyeztető fórumot rendeztek az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán a szülések/születések körüli hazai szemléletváltozás sürgető szükségszerűségét helyezve a fókuszba. 

A június 4-i rendezvényt a Semmelweis Mozgalom, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék és az ELTE PPK perinatális szaktanácsadó szak közösen szervezte az interdiszciplinaritás jegyében, Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkárának védnöksége mellett.

A családok hosszú távú egészségét és a testvérek születésszámát rendkívüli mértékben meghatározza a szülések minősége – fejtette ki nyitóbeszédben Horváth Ildikó, rámutatva számos fontos biológiai, pszichológiai és szociális tényezőre, amelyek az elérendő jó szülésélményhez hozzájárulnak.  Az államtitkár fő célként jelölte meg a családbarát szülészetek létrehozását. Hangot adva örömének, hogy a komoly problémákat felvető rendezvénynek az egyetem adhat otthont, Demetrovics Zsolt, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja az interdiszciplinaritás és az integráció fontosságát emelte ki.

„A jó szülés 'aranyalap', biológiai normaként értelmezendő

– mondta Csomóné Lindmayer Katalin, a Semmelweis Mozgalom alapítója, egyben az esemény főszervezője. – Az 'aranyóra' az emberiség túlélésének záloga.” Varga Katalin, az ELTE Pszichológiai Intézet Affektív Pszichológia Tanszék vezetője a szülés/születés minőségére, annak hatásaira hívta fel a figyelmet, és a folyamatot szabályozó bio-pszicho-szociális mechanizmusokról, többek között a természetes oxitocin jótékony hatásáról, illetve a rutinszerűen adagolt szintetikus oxitocin negatív következményeiről beszélt. 

A rendezvényen előadást tartott Ékes Ilona ERGO elnök, a Semmelweis Mozgalom védnöke, Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke, Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozat elnöke, Nyulas Jolán szülésznő, az Év Szülésznője 2019 elismerés birtokosa, Schanda Mónika bába, IBCLC laktációs szaktanácsadó, Bálint Balázs szülészorvos, Várady Erzsébet csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, Rózsa Ibolya IBCLC laktációs szaktanácsadó, okleveles andragógus, az Anyatejút Tudásközpont alapítója, Nádor Csaba koraszülött- és gyermekgyógyász, Besszer Mónika egészségügyi menedzser, egészségtantanár, kranioszakrális és TSMT terapeuta, Frankó Évi terapeuta, közgazdász, marketing- és kommunikációs szakember és Komjátiné Bartos Nóra védőnő a NOE képviseletében.

Az előadók az egységes irányelvek megalkotásának, rendszerszintű bevezetésének és minőségbiztosításának kialakítását hangsúlyozták, a legfrissebb nemzetközi ajánlásokra támaszkodva. Kiemelték a szemléletváltás szükségességét, amely mind az oktatás, mind a továbbképzések terén, és főként a hétköznapi gyakorlatban nélkülözhetetlen. Az előadások zárásaként André Lalonde, a FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics) képviseletében a 2018-ban közzétett ICI (International Childbirth Initiative) 12 pontjáról beszélt videóüzenetében. Végül az előadók, egyben a kerekasztal résztvevői, kötetlen beszélgetés során a hallgatóság kérdéseire válaszoltak. 

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt június 28-án, a minőségi szülésekért és születésekért indított hagyományos séta idei nyitónapján.

A szakemberek előadásokat és workshopokat is tartanak majd szeptember 27-én, a Kutatók éjszakáján.

Forrás: ELTE PPK