A csecsemőkori nyelvértéstől a Tejútrendszer történetéig

2022.11.14.
A csecsemőkori nyelvértéstől a Tejútrendszer történetéig
Huszonegy kutató – köztük 7 ELTE-s – foglalta össze az MTA által támogatott Prémium Posztdoktori Kutatói Program keretében elért fő kutatási eredményeit egy online kötetben. A kiadvány cikkünkből letölthető.

Az MTA Prémium Posztdoktori Kutatói Program 2016-ban nyitotta meg a 2013-ban életre hívott, a kutatói pályaív posztdoktori szakaszát támogató Posztdoktori Kutatói Program második, „prémium” fejezetét. A támogatás elnyerésére olyan 40 évesnél fiatalabb kutatók pályázhattak, akik szakterületük legelismertebb külföldi vagy hazai egyetemeinek valamelyikén szereztek tudományos fokozatot, önálló, nemzetközi szinten is jelentős eredményeket értek el, és kimagasló színvonalú kutatási programot állítottak össze, amelynek megvalósításához a legkiválóbb hazai kutatóhelyek valamelyikét választották.

A felhívásra 126 pályázat érkezett, amelyek közül az MTA elnöke három tudományterületi szekcióban 23 pályázatnak ítélt támogatást. Az MTA a záróbeszámolók közérthető összefoglalóiból a Prémium posztdoktori kutatások megismertetésére online kötetet állított össze, amely innen tölthető le PDF-formátumban. A kötet 21 kutató beszámolóját tartalmazza, közülük heten az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársai.   

Faragó Tamás (TTK) etológiai, akusztikai és genetikai vizsgálatokat végzett a kutyák szeparációs szorongásának megértése céljából, Forgács Bálint (PPK) elektrofiziológiai vizsgálódása a szemantikai feldolgozás és a tudatelmélet határterületén a csecsemőkori nyelvértés társas kontextusának feltárását segíti, Kövesdi Dorottya (TTK) a marginális zóna B sejtek szabályozó szerepét kutatta e kollagénindukált artritiszben.

Mészáros Szabolcs (Gothard Asztrofizikai Obszervatórium) galaktikus archeológiai munkája a Tejútrendszer történetének megismeréséhez visz közelebb a nagy égboltfelmérő programok korában, Takáts Szabolcs (TTK) az autofagoszóma képződés és a lipidanyagcsere közötti kapcsolatot kutatta, Tolnai Gergely (TTK) biciklopentán vázas reagensek szintézisével és alkalmazásával foglalkozott, Torma Csaba (TTK) a Kárpátok domborzatának éghajlatváltozásban betöltött szerepét vizsgálta a legkorszerűbb regionális klímamodellek segítségével.

Forrás: MTA