„A csodák logikája” már angolul is

2018.10.16.
„A csodák logikája” már angolul is
A Yale University Press a közelmúltban adta ki angolul Mérő László „A csodák logikája” című könyvét. A Pedagógiai és Pszichológiai Kar Affektív Pszichológiai Tanszék egyetemi tanárának ismeretterjesztő könyvei itthon nagy népszerűségnek örvendenek, a most megjelent angol fordítást pedig másfél éven belül kínai, arab és orosz kiadások is követik.

Mérő László pszichológus, publicista, a gazdaságpszichológia és a játékelmélet szakértője, számos olyan közkedvelt ismeretterjesztő könyv szerzője, mint az Észjárások, a Mindenki másképp egyforma vagy Az érzelmek logikája.

A csodák logikája című könyvből kiderül: Mérő László szerint is vannak csodák, pozitívak és negatívak egyaránt. Ezek a csodák a megszokott csodákkal szemben megmagyarázhatók, mégpedig a kiszámíthatatlan tudományával, forrásvidéküket pedig a gödeli gondolat segítségével találhatjuk meg. A mai matematika segítségével a szerző elmagyarázza, hogyan működnek a világi csodák, és miképpen hozzák létre a „gazdag szemétdomb” mechanizmusát, amelynek segítségével a pozitív csodák folyamatos fejlődést eredményeznek, ugyanakkor újra és újra talpra tudunk állni a negatív csodák által okozott válságok után. Így elkerülhetjük, hogy a negatív csodák végzetesen ártsanak nekünk, illetve kihasználhatjuk a pozitívokat. Mindezek hátterében pedig matematikai megfontolásokat húzódnak meg, amelyeket a szerző képletek nélkül, tisztán csak a gondolatokra koncentrálva mutat be.

Az ELTE Kommunikációs, Marketing és Rekrutációs Igazgatósága a tavalyi évben forgatott vele kisfilmet, melyben A csodák logikája című könyvéről, valamint Átlagisztánról és Extremisztánról beszél.