A csökkenő országos jelentkezés ellenére növelte részesedését az ELTE

2020.07.23.
A csökkenő országos jelentkezés ellenére növelte részesedését az ELTE
A legtöbb gólyát idén szeptemberben az Eötvös Loránd Tudományegyetem fogadja: az ország legnépszerűbb felsőoktatási intézményében összesen 9 918 elsőéves kezdheti meg tanulmányait.

 Az elmúlt két évben rekordot döntött az ELTE: tavaly 385 éves történelme legtöbb elsőéves hallgatóját (10 170 fő) köszönthette, idén pedig a drasztikusan csökkenő országos jelentkezői szám ellenére is nagyobb arányban vett fel hallgatókat, mint valaha. Már a februári jelentkezési adatokból is kitűnt, hogy az ELTE iránt érdeklődtek a legtöbben: 100-ból 15 jelentkező az ELTE-t jelölte meg első helyen, a mai napon pedig eldőlt, hogy

minden 100 felvettből 15 az ELTE padjaiba ülhet az új szemeszterben.

Ez 2 százalékpontos növekedés a tavalyi 13 százalékos eredményhez képest.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az országban egyedülállóként a pedagógusképzés teljes spektrumát lefedő képzési kínálattal rendelkezik. Hazánk első számú pedagógusképző intézményeként az ELTE felelősséggel tartozik a terület folyamatos fejlesztéséért, így idén is bővítette a portfolióját újabb tanárszakokkal (például: japántanár). A felsőoktatási intézmény gólyái közül több mint 1 700-an választották ezt a képzési területet.

Pont Ott Parti 2019

Az ELTE oktatási kínálatában 2018-ban megjelent gazdálkodástudományi képzések népszerűsége töretlen. Az elmúlt évek eredményei alapján – főként a Gazdálkodástudományi Intézet (GTI) budapesti képzéseinek berobbanásával – az ELTE a hallgatói minőség terén egyértelműen az ország vezető gazdasági képzőhelyei egyikének számít. A 2020-as februári és szeptemberi felvételiken 913 gazdasági mesterszakos hallgató nyert felvételt, az alapszakokon 2020 szeptemberében 735 új hallgató kezdi majd meg tanulmányait úgy, hogy mindegyikük 400-nál több pontot ért el.

A vidéki egyetemi központokat idén sújtó, az első helyes jelentkezésekben megnyilvánult nagyon jelentős visszaesés az egyetem szombathelyi képzési helyszínét elkerülte,

sőt a most véglegessé vált felvételi adatok alapján a tavalyihoz képest 9 százalékos a hallgatói létszámbővülés.

A pedagógusképzés iránt országosan csökkenő érdeklődés egyáltalán nem tapasztalható, sőt a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) keretében működő tanárszakok esetében 5 százalékos növekedést sikerült elérni. A hatékony képzésfejlesztési tevékenység eredményeként Szombathelyen összesen 62 fővel elindul továbbá a pszichológia és a turizmus-vendéglátás alapszak is.

Az állami finanszírozást elnyert gólyák átlagpontszáma a jogász osztatlan szakon a legmagasabb (480), de kiemelkedően magas a pszichológia alapszakon (460), a fizika (445), a matematika (439) vagy éppen az angol nyelven induló nemzetközi tanulmányok (448) és a programtervező informatikus (436) alapszakosai esetében is.

A magyar jelentkezők számára angol nyelven indított képzéseken folytatódik a dinamikus növekedés:

már 2019-ben is az előző évihez képest csaknem 30 százalékkal többen, 195-en kezdhették meg tanulmányaikat angol nyelven, az idén további 57 százalékkal többen, 307-en nyertek felvételt. Az Egyetem legnépszerűbb idegen nyelvű szakja a Gazdálkodástudományi Intézet – angolul idén először induló – nemzetközi gazdálkodás alapszakja lett, ahol 87-en kezdhetik meg tanulmányaikat.

Kari bontásban, budapesti képzési helyszínen a legtöbb új felvett a Bölcsészettudományi Karra (1803) érkezik, amelyet a Gazdálkodástudományi Intézet (1403) követ, a harmadik pedig a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (1297) lett. Az egyetem legnépesebb szakjai változatlanul a jogász (700 fő), a programtervező informatikus alapszak (637 fő) és a gyógypedagógia alapszak (584 fő).

További kiemelkedő eredmény, hogy az ELTE mesterszakjaira minden eddiginél több, egészen pontosan 2432 (2019-ben: 2006) hallgatót vett fel. Ez annak köszönhető, hogy a Gazdálkodástudományi Intézet, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, a Bölcsészettudományi Kar, a Természettudományi Kar és az Informatikai Kar is növelte a felvettek számát. A GTI-n így 668 (2019-ben: 443) , a PPK-n 490 (450), a BTK-n 408 (326), a TTK-n 265 (219), az IK-n pedig 140 (95) új mesterszakos kezdheti majd meg tanulmányait szeptembertől.

Érdekesség, hogy az ELTE-n idén a legmagasabb ponthatár (490 pont) a matematikatanár – német és német nemzetiségi nyelv és kultúra tanára szakon volt.

A pótfelvételi eredményeiről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Borítókép: Freepik