A csoportközi kontaktus hatása a társadalmi változásra

2020.02.06.
A csoportközi kontaktus hatása a társadalmi változásra
Az ELTE PPK Szociálpszichológia Tanszék munkatársai, Kende Anna egyetemi docens és Lantos Nóra egyetemi tanársegéd is részt vett abban a nagyszabású nemzetközi kutatásban, amely kimutatta, hogy a pozitív élményt nyújtó találkozás különböző csoportok tagjai között növeli az együttműködési készséget. 

A Tabea Hässler (Zürich-i Egyetem) vezetésével végzett vizsgálat többféle csoportközi helyzetben keresi arra a választ, hogy a csoportközi kontaktus, amelyet a szociálpszichológiában az egyik legnépszerűbb előítélet-csökkentő módszerként tartanak számon, valójában milyen hatást gyakorol a társadalmi változás iránti elköteleződésre. Az adatgyűjtés 69 országban zajlott 36 kutató közreműködésével.

Az eredmények azt mutatják, hogy a pozitív élményt nyújtó találkozás különböző csoportok tagjai között növeli a társadalmi változás támogatását a többségi társadalom tagjainak körében, vagyis a kontaktust követően a többség tagjai nyitottabbak arra, hogy saját kedvezőbb és a hátrányos helyzetű csoportok kedvezőtlenebb társadalmi pozícióját felülbírálják. Ugyanakkor a hátrányos helyzetű csoport tagjai egy hasonlóan pozitív érintkezés nyomán már kevésbé vállalják fel a többséggel való konfrontációt annak érdekében, hogy saját kedvezőtlenebb társadalmi helyzetükön változtassanak. Ez alól egy kivétel van: amikor a találkozás növeli a csoportok közötti harmóniát, mindkét csoportnál erősödik az igazságtalan csoportközi helyzettel szembeni közös fellépés és a szolidaritás. Továbbra is kérdés tehát, hogyan lehet elérni azt, hogy a kontaktus előítélet-csökkentő hatása ne váljon a kisebbségi csoportok demobilizációjának eszközévé.

A cikk angol nyelven teljes terjedelmében olvasható a Nature Human Behaviour oldalán.

Forrás: ELTE PPK