„A dunavirág mentőakció” a legjobb kárpát-medencei dokumentumfilm

2017.06.07.
„A dunavirág mentőakció” a legjobb kárpát-medencei dokumentumfilm
Az ELTE kutatóinak közreműködésével készült film I. díjat kapott a III. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Kárpát-medence természeti értékei – Dokumentumfilmek szekciójában. A díjat a 2017. május 26–28. között Gödöllőn megrendezett nemzetközi filmfesztivál ünnepélyes gáláján adták át.

A különleges technikai eszközökkel (magas fényérzékenységű kamerával, fénymikroszkóppal és drónnal) készített, illetve víz alatti felvételekkel is illusztrált alkotás nemcsak a dunai kérész életének fő mozzanatait mutatja be, hanem az ELTE Biológiai Intézet Biológiai Szakmódszertani Csoportjának és az ELTE Biológiai Fizika Tanszék Környezetoptika Laboratóriumának, valamint az MTA ÖK Duna-kutató Intézet kutatóinak e védett rovarfaj megmentésére tett erőfeszítéseit is.

Az elmúlt években a széles körben ismert tiszavirágzás mellett a dunavirág nevű kérészek sötétedés után zajló tömegrajzása is egyre ismertebbé vált. E vízirovarok csak a nászuk időszakában úsznak föl a vízfelszínre, hogy kifejlett rovarrá alakulva párt találjanak maguknak, és szaporodásukkal biztosítsák fajuk fennmaradását. A szárnyas rovarok légtánca igazi kuriózum, kérészéletükre azonban egy közelmúltban fölfedezett környezetoptikai probléma vet árnyékot: a kivilágított hidak kettős ökológiai fénycsapdaként működnek, miáltal sok milliónyi dunavirág pusztulását okozzák.

Az 50 perces díjnyertes film e jelenség részleteinek és okainak feltárásán túl a probléma egy megoldási lehetőségét is bemutatja. Kitér arra is, hogy miként állíthatók az ELTE Környezetoptika Laboratórium (Horváth Gábor, Száz Dénes), az ELTE Biológiai Szakmódszertani Csoport (Kriska György) és az MTA ÖK Duna-kutató Intézet Polarizációs Ökológiai Laboratórium kutatóinak (Egri Ádám, Farkas Alexandra) a témával kapcsolatos tudományos eredményei a gyakorlati természetvédelem, konkrétan a dunavirágok megmentésének szolgálatába. A film főszerkesztője Lerner Balázs, rendezője Balázs Gergely. A látványos felvételek Tóth Zsolt Marcell és Tisza Balázs operatőri munkáját dicsérik.