A dunavirág mentőakció

2017.01.09.
A dunavirág mentőakció
Látványos és informatív természetfilm készült ELTE-s közreműködéssel a dunavirágokról. A különleges technikai eszközökkel (magas fényérzékenységű kamerával, fénymikroszkóppal és drónnal) készített, víz alatti felvételekkel is illusztrált alkotás nemcsak a dunai kérész életének fő mozzanatait mutatja be, hanem az MTA ÖK Duna-kutató Intézet és az ELTE kutatóinak e védett rovarfaj megmentésére tett erőfeszítéseit is.

Meleg nyári alkonyokon a Duna és Rába folyók mélyén különleges megjelenésű állatok, a dunavirág lárvái gyülekeznek. E kérészek csak a nász időszakában úsznak fel a vízfelszínre, hogy kifejlett szárnyas rovarrá alakulva párt találjanak. A dunavirág rajzása sötétedéskor, 20 óra körül kezdődik és közel két órahosszat tart. A kifejlett rovarok egyetlen célja, hogy elszakadva vízi élőhelyüktől szaporodásukkal biztosítsák fajuk fennmaradását. Rajzásuk azonban korántsem zavartalan: a folyó fölött átívelő kivilágított hidak ugyanis sok milliónyi kérész pusztulását okozhatják.

A dunavirág mentőakció látványos képeken mutatja be hazánk egyik legkülönösebb rovarfajának viselkedését és a fajt érintő összetett ökológiai fénycsapda hatásait. Az 50 perces film arra is kitér, hogy miként állíthatók az ELTE Biológiai Szakmódszertani Csoport (Kriska György), az ELTE Környezetoptika Laboratórium (Horváth Gábor, Száz Dénes) és az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet (Egri Ádám, Farkas Alexandra) kutatóinak legújabb tudományos felfedezései a gyakorlati természetvédelem szolgálatába.

A film főszerkesztője Lerner Balázs, rendezője Balázs Gergely. A látványos felvételek Tóth Zsolt Marcell és Tisza Balázs operatőri munkáját dicsérik. A magyar ismeretterjesztő filmet a Duna World televíziós csatorna műsorán vetítik 2017. január 14-én 16:40-től.