A fekete Orfeusz

A fekete Orfeusz
11/25

2020. november 25. 17:00

online

11/25

2020. november 25. 17:00 -

online


Marcel Camus filmjével folytatódik az ELTE Ókortudományi Intézet filmklubja.

Antikvitás a 20. század filmművészetében címmel indított kurzusként is felvehető vetítéssorozatot az Ókortudományi Intézet. A sorozat következő alkalmán Marcel Camus A fekete Orfeusz című, 1959-es filmjét tekinthetik meg az érdeklődők. A vetítések során közreműködik Csantavéri Júlia filmtörténész.

Az 1959-ben Arany Pálmával és Oscar-díjjal is kitüntetett Fekete Orfeusz Rio de Janeiro szegény feketéi között éleszti újra Orpheusz és Eurüdiké számtalanszor feldolgozott történetének mágiáját és misztériumát sajátos, csak rá jellemző hangsúlyeltolódásokat teremtve. A keretet az 50-es évek karneváli forgataga adja, amikor a feje tetejére áll a világ és egy estére a szamba és a bossa nova ritmusa veszi át az uralmat. A 60-as években elért hatalmas sikere óta sokat bírált filmről még kritikusai is elismerik, hogy Brazília fekete kultúrája általa került először az érdeklődés középpontjába.

A vetítéshez az alábbi linken keresztül lehet csatlakozni. A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából meghirdetett Nemzeti Tehetség Program keretében a hazai tudományos diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatására kiírt pályázat támogatja.