A felsőoktatás jövője a mesterséges intelligencia korában

2023.12.08.
A felsőoktatás jövője a mesterséges intelligencia korában
A IV. Oktatásinformatika a felsőoktatásban konferencián az ELTE PPK oktató-kutatói is bemutatták jógyakorlatukat a mesterséges intelligencia intézményi kezelésével és kreatív oktatói felhasználásával kapcsolatban.

MI lesz veled, felsőoktatás?" alcímmel rendezett konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem IKT Kutatóközpontja 2023. november 18-án. A szakmai rendezvényen a mesterséges intelligencia felsőoktatásra gyakorolt hatásait járták körül, a veszélyeket és a lehetőségeket állítva mérlegre.

Az ELTE PPK a rendezvény intézményi jógyakorlatokat bemutató blokkjaiban képviseltette magát: Rónay Zoltán oktatási dékánhelyettes, az ELTE PPK Mesterséges intelligencia az oktatásban és kutatásban elnevezésű eseti bizottság társelnöke mutatta be azt az állásfoglalást, amellyel a PPK a magyarországi egyetemek között elsőként nyújtott kapaszkodókat az új technológiával kapcsolatban a kar oktatóinak és hallgatóinak. Az előadás kitért arra is, milyen dilemmákkal kellett szembenézni, és milyen megfontolások vezették a mesterségesintelligencia-politika kialakítását.

A kerekasztal-beszélgetésben — amely a konferenciasorozat hagyományai szerint minden évben öt, oktatásinformatikával foglalkozó egyetemi központtal készít körképet — idén a Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet igazgatója, Dorner Helga vett részt. A beszélgetőpartnerek többek között olyan témákat érintettek, mint az MI-hez kapcsolódó képzési és továbbképzési lehetőségek, vagy az intézményükben folyó kutatások.

A konferencia programbizottsági tagjaként is közreműködő Horváth László workshopján a tanítási eszköztárukat bővíteni kívánó érdeklődők kaphattak iránymutatást és konkrét javaslatokat arra, hogyan tudják beépíteni a mesterséges intelligenciára épülő megoldásokat a mindennapi oktatási-kutatási gyakorlatukba.

Az előadásokról készült videófelvételek és prezentációk megtekinthetők a konferencia absztraktkötetében.

Forrás: ELTE PPK
Kép forrása: IKT Kutatóközpont LinkedIn