A fémek alakváltozása a mikronos tartományban

A fémek alakváltozása a mikronos tartományban
03/11

2021. március 11. 17:00

online

03/11

2021. március 11. 17:00 -

online


Ispánovity Péter Dusán, az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszék adjunktusa tart előadást Földrengések Zn egykristály mikrooszlopokban címmel "Az atomoktól a csillagokig" ismeretterjesztő előadássorozatban.

A kristályos szilárd anyagok maradandó alakváltozásának leírása és megértése kulcsfontosságú az ipar számos területén. A nanotechnológia fejlődésével napjainkban egyre kisebb és kisebb mechanikai eszközök előállítására lettünk képesek, ezért különösen fontos és érdekes, hogy megértsük a fémes anyagok viselkedését a mikronos mérettartományban. Az utóbbi évtizedben kiderült, hogy az alakváltozás tulajdonságai lényegesen megváltoznak ebben a mérettartományban: lavinaszerű viselkedés váltja fel a nagyobb méreteknél megfigyelt folytonosnak tűnő folyamatot. Az előadás modern kutatási eredményeken keresztül mutatja be, milyen szerepet játszanak a kristályhibák a maradandó alakváltozásokban, hogyan módosul az alakváltozás fizikája a mikronos méretskálán, mindezt hogyan lehet korszerű kísérleti eljárásokkal tetten érni, és mi köze az egész jelenségnek a földrengésekhez.

Az atomoktól a csillagokig előadássorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyeket a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak.

Az előadás a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában tekinthető meg.