A Fiatal Kutatók Akadémiája tudományünnepi programjai

A Fiatal Kutatók Akadémiája tudományünnepi programjai
11/25

2022. november 25. 10:30 - 16:00

MTA Székház Nagyterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.) és online

11/25

2022. november 25. 10:30 - 16:00

MTA Székház Nagyterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.) és online


Előadások ELTE-s résztvevőkkel a daganatos betegségekről és sok minden másról.

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) délelőtt a rákbetegséggel kapcsolatos tudományosan üléssel, délután a szervezetből kilépő tagjainak rövid beszámolóival vesz részt a Magyar Tudomány Ünnepén.

10:30–13:00: Új irányok a daganatos betegségek kutatásában és kezelésében 

A rosszindulatú daganatok korunk rettegett és sok esetben végzetes kimenetelű betegségei, amelyek a fejlett országokban az egyik vezető haláloknak számítanak. A WHO előrejelzései szerint gyakoriságuk a következő két évtizedben folyamatosan emelkedni fog. Ez a globális jelenség nagyrészt az életmóddal, illetve a környezeti rizikófaktorokkal hozható összefüggésbe (dohányzás, alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás, fizikai aktivitás hiánya, környezetszennyezés), ugyanakkor az emelkedésben a születéskor várható átlagos élettartam növekedése is szerepet játszhat. Szinte mindannyiunk ismer a családjában, ismeretségi körében érintettet. A daganatos betegségek történetéről, életmóddal való kapcsolatáról, kórélettanáról és modern kezelési lehetőségeiről azonban keveset tudnak a nem szakmabeliek. A program ezeket a témákat járja körül.

Az előadóülésen Hajdu Tamás, az ELTE Biológiai Intézet kutatója a rák előfordulásáról és azonosításáról beszél régészeti leletek alapján, Fröhlich Georgina, az ELTE Fizikai Intézet külső óraadója pedig a sugárterápia modern módszereiről ad elő. Az ülést Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese és  Solymosi Katalin, az ELTE Biológiai Intézet adjunktusa, a Fiatal Kutatók Akadémiája társelnöke nyitják meg. 

14:00-16:00: Bemutatkoznak a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagjai 

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) 2019-ben alakult 24 taggal azzal a szándékkal, hogy felszínre hozza a fiatal kutatók problémáit, és segítsen a megoldásukban. Céljai között szerepel emellett a tudományos kiválóság elősegítése, a tehetséggondozás, valamint a minőségi tudományos ismeretterjesztés a társadalom szélesebb rétegei számára, összhangban az MTA céljaival és küldetésével. A tagság évente 12 új fiatal kutatóval bővülve jelenleg 60 főből áll. 2023-ban az alapító tagok közül 12 alumnává, illetve alumnusszá válik, hogy helyet adjon az új tagoknak. A 2022. évi Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából e „kilépő” tagok mutatkoznak be röviden egy-egy közérthető tudományos előadással. Változatos témákról lesz szó, elsősorban a biológia széles tárgyköréből (az etológiától a növénybiológián és a molekuláris biológián át az ökológiáig), de izgalmas vegyészeti-gyógyszerészeti, geológiai, fizikai és oktatáspolitikai kérdések is terítékre kerülnek.

Az ELTE-ről Kubinyi EnikőŐsi AttilaSchlosser Gitta, Solymosi Katalin és Szöllősi Gergely János ismertetik eredményeiket.

Az esemény online formában az alábbi linken érhető el.