A fizika mindenkié!

A fizika mindenkié!
04/18

2015. április 18.

ELTE Lágymányosi Campus (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)

04/18

2015. április 18. -

ELTE Lágymányosi Campus (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)


2015. április 18-án a fény és a fizika kerül középpontba: fényfestés, sétáló szivárványok, óriási szappanbuborékok és interaktív kísérletek – országszerte több mint harminc városban várják az érdeklődőket Soprontól Debrecenig, Győrtől Békéscsabáig. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által koordinált tudománynépszerűsítő és szórakoztató, ingyenes programsorozat ünnepélyes megnyitójának 11 órakor az ELTE Lágymányosi Campusa ad helyet. A rendezvényt Kroó Norbert, az ELTE díszdoktora, az MTA tagja, az ELFT tiszteletbeli elnöke nyitja meg.

„A fizika mindenkié” országos rendezvény célja, hogy minél többen közel kerüljenek a fizika kérdésköréhez, megértsék a felmerülő problémákat, megismerjék a lehetséges válaszokat és áttekintsék a széleskörű alkalmazásokat, valamint a fizika társadalmi hatásait. 2015 világszerte hivatalosan a Fény Éve, ezért a programokon a „fényt” is ünneplik, számos fényes kísérlettel, vetélkedővel.

Az ELTE-n látogatható lesz a Sokszínű Fizika Busz, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az MTA Energiatudományi Kutatóközpont interaktív, utazó kiállítása. A kísérletek a fizika széles palettáján vezetik végig a látogatókat napjaink érdekes tudományos eredményeit bemutatva a nanotudományon át a fénnyel kapcsolatos kísérletekig. A fizikus hallgatók Young Minds csoportja folyékony nitrogénes kísérletekkel, rakétákkal, óriás szappanbuborékokkal készül az egész napos programra. Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumának kertjében Naprendszer-modellt állítanak fel, a szombathelyi programon az érdeklődők könnyedén átsétálhatnak a Marsról a Jupiterre.

„A természettudományok és modern technikai alkalmazásaik egyre nagyobb teret hódítanak mindennapi életünkben. Az oktatási rendszerben a természettudománnyal foglalkozó órák száma viszont egyre csökken, és a diákok körében is lankad a természettudományok, köztük a fizika iránti érdeklődés. Nekünk, fizikatanároknak és a fizikával hivatásszerűen foglalkozóknak feladatunk és kötelességünk, hogy ezt a tendenciát megváltoztassuk. Szeretnénk megmutatni mindenki számára, hogy a fizika sokszínű, érdekes, a világról fontos és alapvető információkat nyújtó, ugyanakkor mindennapi életünket is befolyásoló, kézzelfogható és nélkülözhetetlen tudomány” – hangsúlyozták a programsorozat szervezői. A lelkes fizikatanárok mellett az akadémiai kutatóközpontok, egyetemek, iskolák is részt vesznek a programban, amelyet a nagy hagyománnyal rendelkező magyar fényforrásipar is támogat.

Minden esemény ingyenes, a programok listája folyamatosan bővül.

Időpont: 2015. április 18. 11:00–18:00
Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)